Un număr de șapte persoane sunt suspectate că ar fi beneficiat de ”ajutorul” unui funcționar din primărie în cazul concursurilor cu lucrări falsificate, a detaliat primarul Dominic Fritz despre cazul adus la cunoștința publicului miercuri. Frauda a fost constatată după ce scrisul de pe o lucrare a fost găsit și pe alte asemenea. Fritz vorbește chiar și despre mită.
Deocamdată sunt presupuneri și DNA va trebui să stabilească ce s-a întâmplat de fapt, a subliniat Dominic Fritz.
”Am descoperit că la mai multe dosare de concurs lucrările scrise au fost la mai multe persoane redactate cu același scris, scrise de aceiași persoană. Cercetările mi-au arătat că este, cel mai probabil, o altă funcționară din Serviciul de Resurse Umane. Deci avem de afaceri cu un lucru organizat de fraudare a concursurilor. Eu presupun, deocamdată, că pentru acele lucrări falsificate s-a dat și mită și cer DNA să găsească răspunsuri. Este o abordare inacceptabilă iresponsabilă, criminală, care trebuie pedepsită și nu accept în primăria condusă de mine așa ceva. Trebuie să facem lumină, curățenie și în primărie să fie aduși profesioniști”, a declarat primarul.
Un număr de șapte persoane ar fi fost … ajutate prin acest sistem, iar cinci dintre cei bănuiți încă lucrează în instituție.
Se pare că beneficiare a acestui sistem de concurs au fost minim șapte persoane.
”Momentan, din șapte persoane sunt încă angajate cinci în primărie. Deocamdată sunt doar presupuneri, plângerea penală nu e pe numele lor, nu o să vă pot da detalii despre persoane”, a mai subliniat Fritz.
Totuși, primarul a ”scăpat” o dezvăluire, anume că persoana vizată că ar fi scris lucrările falsificate lucrează în continuare în instituție.
”Persoana despre care eu cred că este același scris, încă lucrează în primărie. Notarea unei lucrări se poate face în 72 de ore. Peste noapte lucrările au stat la Biroul de Resurse Umane și, se pare că atunci o persoană a scris o altă lucrare și a înlocuit-o cu cea scrisă de de persoana bănuită, lucrarea falsificată și îmbunătățită și persoana respectivă a primit punctajul mare. Pot doar să presupun că acest sistem nu a funcționat doar din bunătate, ci au fost niște bani la mijloc, deci vorbim de încălcare a legii destul de serioasă și corupție. Am primit în legătură cu alt dosar de la DNA, să depunem anumite documente legate de un funcționar și atunci când am luat dosarul ne-am dat seama că a participat la două concursuri diferite, amândouă le-a câștigat. Scrisul este total diferit, deci una e scrisă de altă persoană. De acolo am pornit și am căutat în alte dosare și, din păcate, am găsit și în alte dosare acel scris”, a mai spus primarul.
Întrebat de ce crede că s-au dat bani pentru ajutorul primit, cu umor primarul a spus că ”nu și-au riscat propria piele doar din bunătate sau pentru o bunicuță, o rudă săracă”.
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…
Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…
Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…