Primăria Timişoara

Primăria Timișoara stabilește noi reguli pentru mansardarea blocurilor: lifturi pentru persoane cu dizabilități, locuri de parcare obligatorii, lucarne interzise

Primăria Timișoara vrea să stabilească noi reguli pentru eventuala mansardare a blocurilor din oraș. Condițiile sunt destul de restrictive, se impune chiar și realizarea unui lift pentru a asigura accesul persoanelor cu dizabilități, acoperișul va fi doar de tip șarpantă, iar ferestrele cele de tip mansardă, nu se acceptă lucarne. De asemenea, se cere ca pentru fiecare apartament să se poată oferi și un loc de parcare!

Consilierii locali timișoreni vor avea de aprobat, astăzi, un proiect care stabilește noile condiții de mansardare a blocurilor existente din oraș. Aceste investiții au fost oprite în trecut, din cauza numeroaselor probleme de realizare, a calității lucrărilor, dar au produs și anumite probleme… juridice, cu ramificații până la Cartea Funciară.
Acum, administrația Fritz consideră mansardările ca fiind o formă de reabilitare termică.

”Clădirile existente P+4E, pot fi mansardate fără rezerve în cazul realizării acestora, prin extinderea pe verticală a apartamentelor existente de la etajul IV, obținându-se apartamente tip duplex, iar acoperișul se va realiza în mod unitar și armonios pentru toată suprafața clădirii. Pentru cazurile în care în mansardă se vor crea noi unități locative se va asigura în mod obligatoriu acces pentru persoane cu dizabilități- lift. În cazul în care imobilul a fost prevăzut din construcție cu pod mansardabil , se poate amenaja mansardă în podul existent, conform L 50/1991 republicată, art.111). lit.b, cu condiția să se poata asigura acces din casa scării. Pentru cazurile în care în mansardă se vor crea noi unități locative se va asigura în mod obligatoriu acces pentru persoane cu dizabilități- lift”, se spune în proiect.

O persoana fizică sau juridică care deține in proprietate terasa unui bloc de locuințe colective, poate obține Autorizație de Construire în vederea mansardarii imobilului, cu următoarele condiții: forma mansardei și golurile se vor proiecta în concordanță cu arhitectura întregului imobil, în secțiune acoperișul va fi un triunghi isoscel, nu se admit acoperișuri cu secțiunea un poligon cu laturi multiple. Acoperișul va fi de tip șarpantă, fiecare versant înclinat al acoperișului va fi plan, nu se admit inflexiuni sau frânturi de pantă. Învelitoarea se va realiza din țiglă roșie sau materiale similare. Se interzice utilizarea imitațiilor de materiale.

Iluminarea se va face preponderent cu ferestre de mansardă, ferestre verticale pot fi prevăzute doar dacă sunt retrase de la fațada blocului cu minim 1,8 m și nu depășesc planul acoperișului Sunt interzise schimbări de pantă în dreptul ferestrelor. Se interzic lucarnele, numărul apartamentelor nou create va fi maxim 60% din numărul apartamentelor existente de la ultimul etaj.
Conform proiectului, se admite realizarea de etaj retras de tip PENTHOUSE, cu acoperis terasă, cu înăltimea maximă la atic de 3,8 m, măsurată de la cota hidroizolației existente. Suprafața construită a nivelului retras va fi de maxim 60% din suprafața terasei. Pentru cazurile în care se vor crea noi unități locative, se va asigura în mod obligatoriu acces pentru persoane cu dizabilități- lift.

În toate cazurile mai sus menționate, suprafața utilă maximă a mansardei nu va depăși 60% din suprafața utilă a ultimului nivel. Se recomandă realizarea unor terase circulabile pe restul de suprafeței. În cazurile în care se vor crea unități locative noi, proiectul va fi însoțit de un plan de amenajare a zonei referitor la parcări și zone verzi și de un aviz al Comisiei de Circulație. Se va realiza un bilanț al parcărilor amenajate existente si se va demonstra că există un loc de parcare pentru fiecare apartament existent și propus, atât pentru blocul de locuințe care face obiectul mansardării cât și pentru blocurile vecine care sunt deservite de locurile de parcare existente. În cazul în care sunt insuficiente locuri de parcare se pot amenaja locuri de parcare, pentru apartamentele noi, pe un teren aflat la o distanța de cel mult 100 m de obiectiv. În cazul în care sunt insuficiente locuri de parcare si nici nu se pot amenaja noi locuri de parcare nu este permisa mansardarea cu creșterea numărului de apartamente. Se exclude realizarea de apartamente de tip DUPLEX din spațiile cu destinația uscătorii. În cazul mansardărilor prin extindere pe verticală a apartamentelor de la ultimul nivel nu se solicită locuri de parcare suplimentare.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…

9 ore ago

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…

11 ore ago

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…

13 ore ago

TIMPARK anunță eliberarea abonamentelor de parcare pentru anul 2025

Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…

14 ore ago

Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”

Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…

14 ore ago

Vine iarna! Vremea se înrăutăţeşte şi în Banat, unde va bate vântul cu putere

Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…

14 ore ago