Social

Regulile sanitare la începutul noului an școlar

De luni, aproape 3 milioane de elevi se vor întoarce în bănci. Sunt, însă, și 2.400 de copii, din 12 localități, pentru care școala va începe online, fiindcă rata de infectare a depășit 6 cazuri la mia de locuitori.  

Prima regulă de care trebuie să ținem cont din 13 septembrie e că masca de protecție devine obligatorie și pe o rază de 50 de metri în jurul unităților de învățământ, fie ele școli, creșe sau grădinițe.

Dacă anul trecut părinții nu s-au putut bucura alături de copiii lor de emoția primei zile de școală, de data asta se poate. Părinții vor putea să participe la festivitățile din 13 septembrie cu mască de protecție și să respecte distanța de siguranță față de ceilalți participanți la eveniment.

Ministerul Educației le recomandă directorilor să ia toate măsurile necesare ca în curțile școlilor să nu se creeze aglomerări.

În ceea ce privește accesul elevilor în unitățile de învățământ, ordinul comun prevede că trebuie folosite toate ușile de care dispune școala. Apoi, primul lucru pe care îl vor face elevii va fi să își dezinfecteze mâinile cu o substanță pe bază de alcool. Astfel de facilități sunt amplasate atât la fiecare intrare în școală, cât și la fiecare intrare în sala de clasă.

Ca și în 2020, și anul acesta păstrăm regulile în ceea ce privește marcajele ce sunt amplasate în școli. Ele ne amintesc la fiecare pas că trebuie păstrată distanța de un metru între toate persoanele din școală, pe de altă parte aceste marcaje indică fluxul prin care se face intrarea și ieșirea de către elevi și profesori în orice unitate de învățământ.

Regulile de la intrarea în unitățile de învățământ se repetă și la intrarea în sala de clasă. Primul lucru pe care îl vor face va fi să își dezinfecteze din nou mâinile, iar când vor ajunge în sala de clasă vor constata că băncile sunt exact așa cum le-au lăsat în vară. Distanța de un metru trebuie în continuare păstrată între toți elevii.

Între timp, școlile au avut grijă să igienizeze spațiile, iar acest lucru implică și aerisirea claselor, lucru care se va face în fiecare zi, vreme de 30 minute, dar și în pauze, 10 minute. La fel, sălile vor fi aerisite și după ce copiii pleacă din școală.

Ordinul celor două ministere prevede că fiecare școală trebuie dotată cu izolator, sunt acele spații în care vor fi duși copiii care nu se simt bine: au simptome specifice COVID-19. Aceștia vor rămâne izolați de restul colegilor până la sosirea părinților la școală și doar atunci vor putea fi duși fie la medicul de familie, fie la spital. În cazurile de forță majoră, se va apela numărul unic de urgență 112. Copiii vor reveni în colectivitate doar în momentul în care vor avea acea adeverință medicală ce atestă faptul că nu reprezintă un risc epidemiologic pentru ceilalți colegi, potrivit digi24.ro.

 

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului…

10 ore ago

Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante

Timișul va primi aproape 25 de milioane de lei, bani de la Administrația Fondului pentru…

10 ore ago

Au fost stabilite locurile de afișaj electoral de la Timișoara

La Timișoara vor fi organizate un număr de 50 de locuri unde vor putea fi…

11 ore ago

La Timișoara va avea loc un show pop-rock unic, pe muzica de Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) vă invită să participați la primul spectacol din turneul…

12 ore ago

Sunt restricții de circulație, pe A1, se lucrează la carosabil

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a informat marți, că din această zi, pe autostrada…

13 ore ago

Alin Nica: La 9 iunie avem de ales între trecut și viitor

Am decis să candidez pentru al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș în…

14 ore ago