Universitatea Politehnica Timișoara a semnat, în premieră pentru o instituție de învățământ superior din România, Carta Diversității, o inițiativă a Comisiei Europene din 2010, lansată la noi în țară în 18 aprilie 2018. Aceasta reunește 144 de semnatari, printre acestea aflându-se marile companii și principalele instituții.
La nivel european, platforma dedicată reunește peste 7000 de semnatari din 18 state membre care și-au asumat principiile care stau la baza Cartei, peste 14 milioane de angajați (cca. 200.000 în România) beneficiind deja de angajamentul voluntar al companiilor și instituțiilor semnatare în domeniul managementului diversității.
Carta Diversității din România urmează modelele de succes existente în alte state europene și are la bază un set de principii generale, asumate voluntar de către semnatari cu scopul de a promova diversitatea, non-discriminarea, incluziunea și egalitatea de șanse la locul de muncă. Reunind la aceeași masă grupuri co-interesate dintre cele mai diverse, Carta este o excelentă platformă colaborativă de dezbatere în jurul managementului diversității. Angajamentul facilitează semnatarului accesul la platforma de resurse, bunele practici și instrumentele dezvoltate în cadrul Cartei și cele puse la dispoziție prin Platforma Europeană de Diversitate.
„Universitatea Politehnica Timișoara reprezintă de un secol un pol al inovației pentru vestul țării și continuă să ducă mai departe această tradiție. Fiind o universitate tehnică, are la bază dezvoltarea tehnologiei pentru progresul societății, iar în ceea ce privește tehnologia, aceasta nu face diferențe de gen, rasă, cultură, religie, etnie, naționalitate, personalitate sau orice alte trăsături care conferă unicitate fiecăruia dintre noi. Tot în acest fel, pentru Universitatea Politehnica Timișoara valorizarea și recunoașterea potențialului fiecărei persoane în parte este și va rămâne o prioritate.
Suntem în egală măsură mândri și bucuroși să fim prima universitate din România care semnează Carta Diversității și avem convingerea că astfel de inițiative vor duce la dezvoltarea unei societăți mai echitabile și mai favorabile incluziunii. Astfel, ne aliniem și ducem mai departe spiritul Timișoarei, acela de toleranță în diversitate. Timișoara a fost și continuă să fie un spațiu multicultural, al incluziunii, unde diversitatea a fost întotdeauna sprijinită și celebrată, sub toate formele ei.
Credem cu tărie că viitorul omenirii se bazează pe diversitate și de aceea, încurajăm și alte universități să se alinieze acestor valori fundamentale, care stau la baza unei lumi incluzive și sigure pentru noi toți”, a declarat conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.
Dacă la începuturi Școala Politehnică era văzută ca o universitate predominant masculină (deși a avut și câteva studente încă din primul an de existență), astăzi raportul genurilor a început să se echilibreze în UPT, concomitent și cu dezvoltarea unor noi profiluri și specializări (arhitectură, comunicare, management), dar și prin interesul tot mai mare al studentelor pentru domenii cum sunt ingineria sau zona IT.
Timișoara și Baia Mare au oferit un nou thriller în Liga Zimbrilor la handbal masculin.…
Municipiul Timișoara intenționează să își exercite dreptul de preemțiune și să cumpere o clădire istorică…
Naţionala de fotbal a României a câştigat meciul cu Kosovo la ''masa verde'', cu 3-0,…
Sorin Grindeanu și Alfred Simonis, lideri ai filialei PSD Timiș, sunt parte din „Noul Grup…
Pe 64 de străzi și bulevarde din Timișoara va avea loc modernizarea sistemului de iluminat…
În comuna Moşniţa Nouă vor fi ridicate cinci staţii pentru reîncărcarea autovehiculelor electrice, printr-o finanţare…