Opinii

Oare cât mai plăteşte căldura Alin Nica la casa lui din Dudeştii Noi? Sau despre un nou exerciţiu de demagogie

Alin Nica, preşedintele PNL Timiş, nu vrea ca preţul gigacaloriei să crească pentru timişoreni. Cică ar fi o măsură socialistă această majorare. Sigur, aici ar fi o discuţie despre relaţia, probabil extrem de complicată, pe care Nica o are cu un abecedar de politologie şi al sistemelor politice. Fiindcă reversul medaliei ar fi că stagnarea acestui preţ ar fi o măsură liberală. Chiar dacă preţul la materia primă s-a scumpit de opt ori. Să obligi o firmă să vândă la acelaşi preţ un produs în condiţiile în care preţul materiei prime a explodat este aşadar un panaceu al economiei liberale de piaţă.

Ştie toată lumea, preţul gazului s-a scumpit la nivel mondial. În România chiar mult mai mult decât media europeană, şi asta fiindcă Ministerul Energiei, condus de liberalul Virgil Popescu, dar şi Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), instituţie controlată de PSD-işti şi PNL-işti, nu au fost pregătite de aceste scumpiri. Primul era băgat în campanie electorală pentru „echipa câştigătoare”, iar ceilalţi în niscaiva blaturi cu furnizorii de gaz. Ca atare, probleme cum sunt în Timişoara cu Colterm-ul există în întreaga ţară, mai exact în alte 26 de oraşe. Chiar şi la primăriile liberale. Poate sună Alin Nica, de exemplu, la Arad, să vadă cum e treaba acolo.

Nu intru aici în istoria Colterm-ului, societate în care se rostogolesc datorii de zeci sau chiar sute de milioane de lei de ani de zile. Ani în care societatea a fost controlată de PNL şi PSD. S-a scris şi vorbit foarte mult pe chestiunea asta, aşa că nu o să complic lucrurile. Apropo, banii de la guvern garantaţi de Alin Nica şi Bogdan Ghelbere, încă din primăvară, au mai ajuns?

Discuţia este alta. Timişorenii care nu sunt racordaţi la Colterm vor plăti căldura de patru sau chiar cinci ori mai mult decât până acum, din cauza scumpirii gazelor. Din banii aceloraşi timişoreni este subvenţionată şi gigacaloria la Colterm. Abonaţii la Colterm vor plăti însă numai de două ori mai mult, potrivit propunerii primarului Dominic Fritz. Deşi preţul corect, pe baze economice, ar fi de trei ori mai mare, fiind inclusă aici şi subvenţia. Lui Nica i se pare mult, prea mult. De aceea aş fi curios, la casa lui din Dudeştii Noi, cât plăteşte acum gazul Alin Nica? Şi dacă e mai scump decât în anii trecuţi, oare l-a sunat pe Virgil Popescu să-i spună că e socialist? Restul e demagogie. Una mare de tot.

 

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Grup organizat în furt de motorină! Și-au însuțit zeci de tone de combustibil

Luni de zile au furat cu nesimțire de la locul unde lucrau. Acum vor da…

4 ore ago

Demarează etapa a doua a probelor la rece pe rețeaua Colterm

Compania de termoficare Colterm continuă pregătirile pentru sezonul de încălzire 2024-2025 și demarează etapa a…

8 ore ago

Traficul rutier va fi restricţionat vineri pe un tronson al străzii Glad

Societatea Drumuri Municipale (SDM) anunţă că, în vederea finalizării lucrărilor pe strada Glad, pe tronsonul…

8 ore ago

Timișoara devine platou de filmare pentru un serial. Mai multe străzi din oraș se închid

Filmarea unui miniserial la Timișoara va face ceva deranj în traficul din oraș. Mai multe…

8 ore ago

Programul de acțiuni al TM 2023 s-a încheiat, la Budapesta, cu un triplu eveniment marca Pro Musica

Asociația care s-a ocupat de buna desfășurare a Timișoara Capitală Europeană a Culturii a încheiat,…

8 ore ago

Noaptea Campusului Deschis vine cu un „Catalizator” deosebit

Cea mai așteptată noapte la UPT. Noaptea Campusului Deschis va avea loc în data de…

10 ore ago