Într-o situație ideală, decizia Guvernului României de alocare a banilor pentru Colterm ar putea fi adoptată în ședința de miercuri, spune liberalul timișorean Bogdan Ghelbere, secretar general adjunct al guvernului. Totuși, solicitarea și alocarea permanentă de bani de la bugetul de stat pentru menținerea societății de termoficare pe linia de plutire nu este o soluție de viitor, a subliniat și deputatul Cosmin Șandru.
Sumele necesare certificatelor verzi pe care Colterm trebuie să le achiziționeze pentru care a fost anunțată alocarea de către Executivul Câțu, se va face din fondul de rezervă, spune Ghelbere. Solicitarea a plecat de la Ministerul Dezvoltării către Ministerul Finanțelor, iar dacă documentația este completă, ar putea fi aprobată chiar miercuri.
”Nu există o hotărâre de guvern pentru Colterm. De la Timișoara a plecat o notă. Aceste sume sunt numite alocări din fondul de rezervă bugetară, iar pe actualul proiect de hotărâre de guvern sunt mai multe localități din mai multe județe. Apare și Timișoara aici. Din informațiile pe care le am eu, a plecat solicitarea de la Ministerul Dezvoltării către Ministerul Finanțelor, acum două, trei zile. Din păcate, pe acel proiect de hotărâre de guvern sunt mai multe localități din mai multe județe. Problema este că, dacă la un anumit punct din acea hotărâre de guvern nu este totul ok, Ministerul de Finanțe s-ar putea să returneze proiectul de hotărâre de guvern și să se ia de la început toată operațiunea. Timișoara este inclusă în acea hotărâre. Sunt șanse, dacă totul este ok, ca miercuri în ședința de guvern să se aprobe Hotărârea de Guvern. Vom urmări cu foarte multă atenție, dar dacă mă întrebați pe mine, cred că mai stăm o săptămână”, a spus, vineri, Ghelbere.
Colegul său liberal, deputatul Cosmin Șandru, spune că astfel de solicitări de bani periodice nu sunt o soluție de viitor, iar colegii de guvernare de la USR ar trebui să se apuce de lucru și să nu se mai ascundă în spatele sintagmei ”greaua moștenire”.
”Cred că partenerii noștri de la USR din Timișoara ar trebui să schimbe puțin stilul de a face politică. Au trecut deja mai bine de șase luni de când au preluat Primăria Timișoara și doar greaua moștenire nu cred că mai poate fi prezentată în spațiul public. Colterm-ul este o societate cu mari probleme, știm bine toți. De când primăria a fost preluată de Dominic Fritz, a fost doar haos generalizat acolo. Au schimbat fostul director cu unul care s-a dovedit că are probleme penale chiar în zona financiară. Am citit în spațiul public că se fac presiuni asupra directorului de la Horticultura. Nu cred că este în regulă să se facă presiuni asupra directorilor societăților. Dacă este cadrul legal pentru a-i schimba, dacă nu-și ating indicatorii de performanță, este normal să fie schimbați, dar cu presiuni politice nu cred că este normal să se lucreze. Trebuie un management corect și profesionist în decizii pentru că nu putem să ne plângem de situația Colterm, când am știut de situația de acolo în momentul candidaturii. Nu știu problemele tehnice ale Colterm-ului. nu putem de fiecare dată să mergem cu mâna întinsă la București să mai primim niște bani de la guvern pentru a nu închide Colterm-ul și pentru a avea căldură”, a subliniat Cosmin Șandru.
Nici Ghelbere nu poate prevedea care va fi viitorul societății de termoficare.
”Noi nu avem de unde să știm exact ce se va întâmpla la Colterm. Acum vreo două – trei săptămâni am fost la Arad la CET-ul lor. Acesta a crăpat, a intrat în insolvență. Cred că la Colterm se poate salva, dar pentru asta îți trebuie un management bun, trebuie să lași deoparte orice imixtiune politică, să-ți cauți oameni potriviți, să începi să faci ceea ce trebuie să faci, iar noi le-am pus la dispoziție tot ce au de făcut pentru a aduce Colterm-ul pe linia de plutire și de ce nu, în doi – trei ani să devină chiar o activitate rentabilă”, a mai spus Ghelbere.
Comentarii prin facebook