Sănătate

Stresul Covid, inamic al sănătății. Toate organele pot fi afectate de expunerea prelungită la stres

Povara acestor vremuri – cu atâtea tragedii, izolare, muncă de acasă şi şcoală online – dăunează sănătăţii şi psihic, şi fizic.

Stresul merge mână în mână nu doar cu anxietatea şi depresia, ci şi cu scăderea imunităţii, spun medicii. Iar virusul e acum mai aproape ca niciodată de fiecare familie. Specialiştii vin cu soluţii la singurul congres din lume care tratează stresul din perspectiva interdisciplinară, organizat la Bucureşti.

Dr. Valentin Toma, cercetător la Institutul de antropologie „Francisc I. Rainer”: „N-au găsit nimic, dar în continuare mai există starea de oboseală, mai există ameţeala, momente de respiraţie mai dificilă. Sunt oameni care nu s-au mai întors 8-10 luni la locul de muncă. S-a pus problema dacă nu pot fi consideraţi ca pensionabili pe caz de boală”.

Dar până se vor lua în calcul măsuri de protecție socială, cercetătorul susține că imunizarea este singura soluție de combatere a viruslui. Mai ales că epuizarea se simte și în rândul cadrelor medicale.

Prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF „Carol Davila” Bucureşti: „Mai ales în UPU, am colegi care mi-au spus că nu au timp să meargă nici la toaletă şi sunt zeci de pacienţi care aşteaptă în UPU un loc unde să fie internaţi, ceea ce sporeşte stresul medicilor care au responsabilitatea de a ajuta la vindecarea acestor pacienţi. Uneori se şi clachează. Am colegi care mi-au spus că n-au mai întâlnit asemenea activitate în gardă niciodată”.

Sub toate aceste presiuni, unii clachează. Problemele emoţionale se acutizează, iar cei care suferă şi de singurătate sunt şi mai vulnerabili la stresul COVID. Cei care au nevoie de sprijin sufletesc pot găsi soluţii acum şi în sfera digitală.

Alexandra Dobre, director general, Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucureşti: „Organizăm în limita restricţiilor actuale cursuri de calculator pentru a-i învăţa să fie mai aproape măcar virtual de cei dragi. Îi învăţăm să-şi instaleze aplicaţiile prin care ne putem întâlni unii cu ceilalţi”.

Frica, stresul permanent afectează şi imunitatea, spun medicii, care propun şi remedii simple.

„Prof. dr. Luiza Spiru, preşedintele congresului privind stresul, UMF „Carol Davila” Bucureşti: „Hidrataţi-vă foarte foarte bine! Încercaţi să luaţi suplimente alimentare care să vă protejeze. Nu vă încărcaţi cu veşti negative! Dacă puteţi să vă jucaţi cu copiii voştri, să vă relaxaţi, să ascultaţi muzică, să faceţi orice altceva. Trăim vremuri foarte grele. Toate organele şi sistemele organismului uman pot fi afectate de expunerea prelungită la stres”.

Sute de specialişti din Europa şi de peste Ocean discută online despre soluţii la singurul congres din lume care abordează stresul din perspectivă medicală interdisciplinară, la Universitatea de Medicină „Carol Davila” din Bucureşti.

 

Sursa: TVR

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…

7 ore ago

Oprit în trafic înainte de a produce nenorociri! Beat „mort” şi fără permis, cu tupeu la volan

„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…

8 ore ago

Culmea prostiei? Să furi o maşină, să nu ai permis şi să mai faci şi accident

Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…

8 ore ago

CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…

8 ore ago

Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri

Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…

8 ore ago