Afaceri

CCIA Timiș va colabora cu Macedonia de Nord/FOTO

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a primit vizita ambasadorului Macedoniei la București. În cursul săptămânii trecute, cu prilejul vizitei de lucru la Timișoara, Gabriel Atanasov, ambasadorul Republicii Macedonia de Nord în România, s-a întâlnit cu președintele executiv al CCIA Timiș, Florica Chiriță.

În debutul întrevederii, înaltul diplomat a menționat scopul vizitei la Timișoara și la Camera de Comerț.

Rolul nostru, al Ambasadei, este acela de a atrage cât mai multe firme românești care să învestească în Republica Macedonia de Nord. Statul macedonean oferă investitorilor străini condiții foarte bune, facilități atractive. Există o numeroasă comunitate aromână, mulți vorbitori de limba română (…). Pe de altă parte, în România trăiesc în prezent medici, sportivi, angajați în multinaționale, studenți din Macedonia. De aceea cred că     țările noastre pot fi parteneri de încredere în identificarea modalităților de dinamizare a relațiilor bilaterale”, a declarat ambasadorul Republicii Macedonia de Nord în România.

În intervenția sa, președintele executiv al CCIAT a făcut o prezentare succintă a economiei Județului Timiș și a schimburilor comerciale bilaterale, un scurt istoric al relațiilor dintre CCIAT și entități din Macedonia de Nord cât și a prezenței afacerilor macedonene în Județul Timiș. Astfel, conform statisticilor Oficiului Registrului Comerțului Timiș, la 30 iunie 2021 erau înmatriculate 17 firme active cu asociați din Macedonia.

Nu vrem să fim o țară de sub-contractori. Încercăm să oferim firmelor timișene oportunitatea de a se implica în internaționalizare dincolo de piața internă, îndreptându-ne atenția spre piețele extra-comunitare”, a spus Florica Chiriță.

Întrevederea s-a finalizat cu stabilirea de comun acord a unor acțiuni și evenimente comune. Astfel, în cursul lunii noiembrie a.c. va fi organizat un webinar pentru companiile timișene, la care instituții de profil din R. Macedonia de Nord vor oferi informații necesare despre oportunitățile de afaceri, facilitățile fiscale și logistice etc. Webinarul va fi urmat de un Forum de Afaceri româno-nord macedonean, care va avea loc la Skopje, în primăvara anului viitor.

La întâlnire a participat și Pavel Dupța, consul onorific al Republicii Macedonia de Nord la Timișoara, colaborator și partener tradițional al CCIA Timiș, care va sprijini toate aceste proiecte destinate dezvoltării schimburilor economice dintre cele două țări.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

23 de minute ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

O oră ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

2 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

2 ore ago

Sărbătoarea Floriilor 2024! Tradiţii şi obiceiuri

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc astăzi Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile. Sărbătoarea Floriilor deschide…

2 ore ago

Biea, victorie uşoară la gala de la Timişoara

Nici nu prea a apucat să transpire. Timişoreanul Flavius Biea a obținut o victorie clară…

2 ore ago