Administratie

Primăria Timișoara face „Digital Twin” – macheta digitală a orașului, cu consultanță externă

Timișoara va marca o nouă premieră, de această dată în domeniul administrativ. La doar o zi după ce a lansat ”licitația pentru hârtii” de un milion de euro pe an, conducerea instituției anunță că începe demersurile pentru realizarea Machetei Digitale a orașului, iar prima etapă este achiziția serviciilor de consultanță pentru tema de proiectare a conceptului de management al datelor digitale. Se estimează că suma necesară platformei este de 110.000 de lei.

Municipalitatea timișoreană apelează la consultanță externă, având în vedere gradul ridicat de complexitate și inovare a proiectului. Până în momentul de față, nicio administrație publică din România nu a implementat un astfel de proiect.

Conceptul de „Digital Twin” (sau machetă digitală) presupune crearea unui instrument digital care să înglobeze toate datele unui oraș, pentru a ajuta la fundamentarea deciziilor luate de administrație.

„Scopul final va fi integrarea tuturor tipurilor de date existente în oraș: date din administrație, date de GIS, sistemul de senzori care va fi amplasat în oraș. De asemenea, vor fi integrate și bazele de date de care dispun și alți operatori privați sau civici, după ce, în prealabil, aceste date sunt standardizate și interoperabile”, a anunțat Valentin Mureșan, consilier al primarului pe probleme de smart city și transformare digitală.

Datele vor proveni din primărie, din instituțiile și societățile comerciale subordinate CLT (de ex. STPT, Aquatim, RETIM), din partea actorilor economici, precum și din partea societății civile, cât timp vor respecta normele de calitate și standardele agreate. Portalul de date deschise (open data) al Primăriei Municipiului Timișoara, unde sunt colectate și găzduite baze de date, este un element din replica finală (https://data.primariatm.ro/).

Din această vară, Primăria Municipiului Timișoara este semnatara ”Declarației europene privind o acțiune comună pentru încurajarea transformării digitale durabile în orașele și colectivitățile din UE, living-in.eu”, care susține transformarea digitală a orașelor împreună cu cetățenii și pentru aceștia (https://living-in.eu/sites/default/files/files/declaration_rumanian.pdf)

Pentru realizarea proiectului Timișoara Digital Twin, Primăria Municipiului Timișoara va aplica pentru finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență și din Programul Operațional Regional.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Simonis și Fritz au ajuns la un consens. PNL pare să fi fost de acord

Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…

6 ore ago

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…

6 ore ago

A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…

8 ore ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

10 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

10 ore ago