Sănătate

Procedură nouă la Spitalul “Victor Babeș”. Se va putea depista neoplasmul mamar cu doi ani înainte de a putea fi descoperit prin palpare/Foto

Din această săptămâna, în Centrul de Imagistică al Spitalului de Boli Infecțioase “Victor Babeș” Timișoara a fost pus în funcțiune un aparat ultraperformant de depistare a cancerului de sân.

Mamograful digital 3D cu tomosinteză permite realizarea unor investigații imagistice de înaltă performanță, care pot duce la depistarea precoce a cancerului de sân.

“Mamografia este singura metodă imagistică ce poate vizualiza microcalcificările, adică posibilitatea existenței unui cancer incipient cu 2 ani înainte de a putea fi palpat”, spune dr. Diana Munteanu, medic primar radiologie și imagistică medicală la Spitalul “Victor Babeș”.

Mamografia este indicată pacientelor cu vârsta de peste 40 de ani și asta pentru că, după acest prag, sânul începe să involueze, are loc o reducere a țesutului glandular, iar nodulii și microcalcificările pot fi observate mult mai bine. Mamografia se completează, dacă este nevoie, cu ecografia de sân sau chiar cu un RMN de sân, atunci când există suspiciuni cu privire la existența unui neoplasm mamar. Mamografia digitală presupune radiografia în două planuri a sânului cu doze reduse de raze X.

“Chiar dacă mamografia presupune efectuarea a 4 filme, 2 pe fiecare sân, craniocaudal și oblic, în zilele noastre mamografia digitală este foarte putin iradiantă, iar pacientele nu ar trebui să se sperie de o eventuală iradiere a sânului, având în vedere beneficiul unui diagnostic precoce al neoplasmului mamar”,  a mai spus dr. Diana Munteanu.

 

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Timișenii sunt așteptați, în acest weekend, la Kikinda, la Zilele Ludăii

Tradiționalul Festival al Dovleacului de la Kikinda, Serbia, îi așteaptă în vizită pe timișeni, din…

4 ore ago

Iluminatul public va fi extins la ieșirea din Timișoara, pe șoseaua spre Lugoj

Ieșirea rutieră din Timișoara spre Lugoj va fi mai bine iluminată. Primăria Timișoara a semnat…

4 ore ago

Drive Auto Tuning Show sau cum caii putere fac casă bună cu eleganța, stilul și frumusețea

Spre sfârșitul săptămânii, Piața Unirii va fi invadată de mașini ca în filme. Mii de…

6 ore ago

Casa Mal se deschide publicului pentru premiile Beta 2024

Denumită de arhitecții organizatori ai Bienalei de Arhitectură Vila Mal, clădirea rămasă în picioare pe…

7 ore ago

Liberalii timișeni au votat, alături de colegii din întreaga țară, în unanimitate, să îl trimită pe Ciucă în lupta pentru funcția de președinte

Nicolae Ciucă a fost desemnat oficial candidatul PNL la funcția de președinte al României. Filiala…

8 ore ago

Leii din Banat încep noua campanie din campionat la sfârșitul acestei săptămâni

Ultimele zile în care se umblă la retușuri și la integrarea noilor veniți. SCM winsed.swiss…

12 ore ago