Administratie

Programul de reabilitare a clădirilor istorice din Timișoara merge ca pe roate. Au fost semnate câteva… acorduri preliminare de cooperare

În luna mai a acestui an, Primăria Timișoara lansa noul program de reabilitare a clădirilor istorice din Timișoara. Pe 4 octombrie, primarul Dominic Fritz redeschidea biroul din Piața Traian dedicat acestui program, iar de atunci nu s-a semnat niciun proiect de reabilitare, singurul succes fiind organizarea a peste 60 de întâlniri în vederea acordării de consultanță, plus câteva acorduri preliminare de cooperare, după cum anunță chiar primarul.

Dominic Fritz face un mic bilanț de activitate a Biroul Reabilitare Cartiere Istorice și Monumente, locul unde timișorenii erau așteptați în număr cât mai mare, să acceseze finanțările propuse de municipalitate pentru a readuce clădirile vechi din oraș la strălucirea inițială.

”Într-o lună, de când am redeschis Biroul Reabilitare Cartiere Istorice și Monumente din Piața Traian, colegii mei au avut peste 60 de întâlniri de consultanță cu reprezentanți ai asociațiilor de proprietari și au semnat primele acorduri preliminare de cooperare, care ne permit să parcurgem împreună următoarele etape din Programul de sprijin financiar pentru reabilitarea clădirilor istorice, până la semnarea contractelor de finanțare. Interesul real al proprietarilor și al ONG-uri din acest domeniu pentru patrimoniul arhitectural al orașului arată marea nevoie de colaborare între cetățeni și administrația locală. Pentru că, doar lucrând împreună putem să aducem strălucirea de altădată a cartierelor istorice ale Timișoarei”, spune Fritz.

Edilul șef reamintește că accesarea ofertei municipalității ar veni la pachet cu numeroase facilități.

”Programul de consultanță și sprijin financiar este acompaniat și de alte facilități: cei care încep lucrări de întreținere, reparare, conservare, consolidare, restaurare, punere în valoare a monumentelor istorice sunt scutiți de taxele pentru eliberarea certificatelor, avizelor și autorizațiilor emise de primărie. Iar, proprietarii care au executat deja lucrări de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor sunt scutiți de impozit pentru anul viitor. Onorarea și valorificarea patrimoniului orașului înseamnă implicarea Primăriei Municipiului Timișoara și în susținerea financiară a acțiunilor care aduc în lumina publicului valoroasa moștenire arhitecturală și culturală a orașului care ne face așa de mândri”, mai subliniază Dominic Fritz.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

2 ore ago

Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își…

4 ore ago

Gest de neînţeles înainte de Paşte! Un bărbat s-a autoincendiat în grădina casei sale

Sâmbătă, 4 mai 2024, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost…

4 ore ago

Viitorul Institut Oncologic Timișoara va avea un centru de transplant medular și afereză celule stem

În prag de Paști, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre Institutul Regional de Oncologie,…

7 ore ago

STPT oferă în noaptea de Înviere curse speciale, după un orar prelungit, pe mai multe rute de tramvai

În Noaptea de Înviere, programul de circulație a mijloacelor de transport va fi prelungit pentru…

8 ore ago

Cât e chiria pentru un apartament în zonele din Timișoara. Cetate, cel mai scump cartier, Buziașului cel mai ieftin

Cererea pentru închirierea de locuințe la Timișoara este în creștere cu cinci procente. Prețurile pornesc…

8 ore ago