Timp liber

Șase arhitecți, șase zile de evenimente. Heritage of Timișoara îi prezintă pe cei care au modelat orașul în anii trecuți

Heritage of Timișoara: Architects vă așteaptă să (re)descoperiți istoria, biografia și moștenirea lăsată orașului de șase arhitecți reprezentativi pentru oraș în perioada 1880-1950. Este vorba despre Eduard (Ede) Reiter, Jakab Klein, Martin Gemeinhardt, László Székely, Lipót Baumhorn și Albert Krausz.

De luni până sâmbătă, în intervalul 8 – 13 noiembrie, sunteți invitați, fizic sau online, la un eveniment special în fiecare seară. Se vor organiza expoziții de ilustrații, lansare a unui volum foarte special despre stilul Secession, scurtmetraje, instalații luminoasem dar şi discuţii despre ce putem face pentru a avea mai bine grijă de poveștile orașului. Heritage of Timișoara: Architects | HoT:week se încheie cu o conferință de zile mari, la finele căreia participanții vor afla mai multe, de la oameni pasionați, despre cei șase arhitecți de poveste.

Luni, 8 noiembrie, este expoziție de ilustrații Heritage of Timișoara: Architects | HoT: week. Se întâmplă în Piața Unirii, de la ora 19, unde Ana Kun, Andreea Muntean (Dushky), Răzvan Cornici, Ovidiu Batista, Kristina Malajmare, Dan Ungureanu, Lucian Popovici și Adina Șufană au pregătit o colecție de ilustrații inspirate din istoria şi starea de conservare actuală a imobilelor istorice ale celor șase arhitecți.

Marți, 9 noiembrie, tot de la ora 19, din sala monumentală a Liceului Teologic Romano-Catolic „Gerhardinum”, va fi lansat oficial albumul „Detaliul Secession – Timișoara”. Apărut la Editura Intaglio și rezultat al colaborării dintre Mihai Moldovan, Maria Poștea și Bogdan Gărgăriță, acest volum își propune să promoveze stilul Secession și este un „must” în bibliotwca oricărui pasionat de arhitectură și case cu poveste.

Miercuri, 10 noiembrie, de la ora 20, debutează seria se scurtmetraje dedicate celor șase arhitecți. Primul îi este dedicat lui Martin Gemeinhardt, cel căruia Timișoara îi datorează casele cu păuni. Scurtmetrajele sunt realizate de cei de la Noiseloop Studio și sunt un melanj perfect între tehnologia secolului XXI și pasiunea noastră pentru arhitectură și istorie.

Joi, 11 noiembrie, de la ora 17, sunteți invitați în Piața Traian. Vor fi asamblate aici instalațiile urbane iluminate la care s-a  lucrat, în ultimele săptămâni, alături de cei de la FOR. Fațadele unor case proiectate de cei șase arhitecți au fost recreate, cu mare grijă pentru detalii, și abia așteptăm să le descoperiți.

Vineri, 12 noiembrie, de la ora 17, e vremea pentru Policy Dialogue #1. În colaborare cu cei de la Biroul Reabilitare Cartiere Istorice și Monumente al Primăriei Timișoara, încercăm să aflăm cum putem păstra casele valoroase pe care orașul le are încă, dar și cât de actuală este Lista monumentelor istorice.

Sâmbătă, 13 noiembrie, vă așteptăm la conferințele Heritage of Timișoara: Architects, La Centrul Reformat Noul Mileniu, va fi o serie de conferință, după cum urmează: Getta Neumann va vorbi despre Jakab Klein, Ágnes Ivett Oszkó îl va readuce în atenția publicului pe Lipót Baumhorn, Ileana Pintilie Teleagă va dezvălui amănunte mai puțin știute despre Martin Gemeinhardt. Marius Cornea va oferi o perspectivă asupra vieții lui Albert Krausz, povestea lui László Székely va fi spusă de Szekernyés János, iar cea a lui Ede Reiter, de Mihai Opriș.

Heritage of Timișoara, proiect de intervenție culturală în cartierele istorice ale orașului, a fost inițiat de Asociația Prin Banat, în scopul promovării patrimoniului imobil, creșterea gradului de conștientizare asupra importanței protejării acestuia și încurajarea turismului cultural. Început în 2017, în Fabric, proiectul Heritage of Timișoara a continuat, în anii care au urmat, în Iosefin, Elisabetin și Cetate. În 2021, proiectul abordează un pic altfel patrimoniul cultural imobil al orașului și vă invită să-i cunoașteți mai bine pe arhitecți care au contribuit la conturarea imaginii de azi a Timișoarei.

Vor fi organizate și tururi ghidate, după următorul program:

Sâmbătă, 13 noiembrie

orele 10 – 12 – Alexandra Irimia (Tur Reiter)

orele 12 – 14 – Vlad Pată (Tur Klein)

orele 14 – 16 – Claudia Tănăsescu (Tur Krausz)

Duminică, 14 noiembrie

orele 10 -12 – Endre Ban Silveszte (Tur Székely)

orele 12 – 14 – Ludovic Satmari (Tur Gemeinhardt)

orele 14 – 16 – Claudia Tănăsescu (Tur Baumhorn)

Accesul la evenimente se realizează în baza dovezii de vaccinare sau a dovezii trecerii prin boală în ultimele 180 de zile. Copiii până la 16 ani nu au nevoie de test sau de dovada vaccinării. Desfășurarea evenimentului se va face cu respectarea normelor igienico-sanitare împotriva răspândirii COVID19 aflate în vigoare.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Avertizare de la Rețele Electrice Banat. Cod Roşu de viscol puternic în vestul ţării. Avarii în 61 de localităţi

În vestul ţării este Cod Roşu de viscol puternic. Vineri dimineața, la ora 10.00, ca…

3 minute ago

Dumbrăvița are nevoie de puncte în meciul cu Șelimbăr

Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2.…

2 ore ago

Vântul face victime în Timișoara! Tânăr rănit în timp ce încerca să dea o mână de ajutor

Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că,…

2 ore ago

Menajeria infracţională de AUR. După un bătăuş de copii la Buziaş, un ales local violator la Giarmata

Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…

4 ore ago

AIM School, noua școală de muzică în Iulius Town, organizează trei seri de master class. Printre invitați, Radu Pieloiu, toboșarul de la Subcarpați

În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…

4 ore ago

Elena Lasconi – Singura opțiune de încredere pentru o România pentru toți

În contextul actual al alegerilor prezidențiale, votul pentru Elena Lasconi din primul tur este mai…

4 ore ago