Primăria Timişoara

Timișoreni vs primărie. Oamenii sunt nemulțumiți de modul de abordare a problemelor din sănătate, salubritate sau transport public

Timișorenii sunt preocupați de problema salubrității, sistemul de sănătate, facilitățile pentru pietoni, transportul public sau educația, arată un sondaj derulat de Fundația Comunitară Timișoara (FCTM), în perioada august-septembrie 2021. Din nou se dovedește că transportul cu biciclete nu este un subiect prioritar pentru timișoreni, ci doar pentru o parte de nișă a populației, mai vocală, dar care probabil face parte din target-ul electoral al partidului aflat acum la putere în Timișoara.

Prioritățile populației și cele ale administrației din Timișoara mai au de parcurs ceva etape până se vor suprapune, arată un sondaj derulat de Fundația Comunitară Timișoara. Denumit ”VOTĂM și susținem împreună un proiect pentru Timișoara!”, acesta a oferit  timișorenilor posibilitatea de a vota dintr-o listă de 10 priorități, proiectele pe care le consideră cele mai importante pentru comunitate.

Participarea a fost una semnificativă, semn că oamenii au spirit civic, peste 2000 de persoane au răspuns întrebărilor care vizau diferite probleme cu care se confruntă orașul, notând atât prioritatea acestora, cât și satisfacția cu privire la modul în care administrația publică reușește să rezolve aceste probleme.

Iar surprizele nu au lipsit. 94,2% dintre respondenți au considerat că salubritatea stradală este o prioritate, urmată de sistemul de sănătate (90,1%). Pe următoarele locuri se situează accesul pentru pietoni (86%), transportul public (82,5) și educația (78,3%). Doar după aceste priorități urmează și transportul cu bicicletele (71,6%), cultura (63,3%), iar pe ultimele locuri – serviciile sociale pentru bătrâni (56,5%), locuințele sociale (45,2%) și cantinele sociale (45,1%).

Exact spre aceste subiecte prioritare apar și nemulțumirile oamenilor.

Timișorenii sunt nemulțumiți și foarte nemulțumiți de cum abordează Primăria Timișoara sănătatea, salubritatea stradală, transportul public și accesul pentru pietoni. Ele au o importanță mare, dar satisfacția față de felul în care tratează primăria temele acestea este mică, așadar concluzia în urma sondajului de opinie este că aceste patru priorități trebuie urgentate.  De asemenea, foarte mulți respondenți au mai sesizat și lipsa unor spații verzi îngrijite, lipsa unor parcuri de agrement, lipsa parcărilor și a infrastructurii sportive”, ne spun cei de la Fundația Comunitară Timișoara.

Rezultatele complete pot fi consultate AICI.

Cele mai multe persoane care au răspuns sunt tineri  între 24 și 44 de ani (62%), 85% dintre respondenți au nivel de educație ridicat și 70% lucrează în sistemul privat, sunt free-lanceri sau au propria afacere. O condiție pe care trebuia să o îndeplinească respondenții a fost ca aceștia fie să locuiască în Timișoara, fie să muncească în Timișoara.

În perioada următoare, Fundația Comunitară Timișoara va iniția un dialog extins cu societatea civilă pentru a identifica oamenii care își doresc să se implice în acțiuni civice la nivel local, ei vor fi sprijiniți și încurajați de a influența politicile publice locale prin activitățile lor. Împreună cu timișorenii și administrație publică locală, vom căuta soluții, vom propune rezolvări, dar vom face și campanii de monitorizare a autorităților publice locale pentru a ne asigura că aceste priorități sunt puse în practică. Primăria Timișoara și-a manifestat deschiderea de a face demersurile pentru o implicare civică activă a cetățenilor și transparență în deciziile locale.

Sondajul a avut loc în proiectul „Activism civic în practică – sprijin pentru cetățenii activi în susținerea unor servicii publice eficiente și transparente la nivel local” derulat de Centrul Român de Politici Europene, în parteneriat cu Fundația Comunitară Buzău, Fundaţia Comunitară Vȃlcea, Fundația Comunitară Banatul Montan și Fundaţia Comunitară Timişoara cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

„Găinar” prins, după mai multe „lovituri”

Miercuri, polițiștii Secției 4 Urbane Timișoara sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă…

15 minute ago

Horticultura primește gestiunea ștrandului Termal pe cinci ani de zile

Consiliul Local Timișoara a acordat, joi, ștrandul Termal celor de la societatea Horticultura, care aparține…

47 de minute ago

CJ Timiș lansează pregătirea dosarului pentru obținerea titlului de Regiune gastronomică europeană pentru Banat

Consiliul Județean Timiș dorește obținerea titlului de ”Regiune gastronomică europeană” în anul 2028. Instituția a…

2 ore ago

Lupta electorală se ascute. PSD acuză USR și Alianța Dreapta Unită că susțin penalii în funcții publice

Lansarea candidatului la funcția de primar al comunei Satchinez a oferit posibilitatea celor de la…

2 ore ago

Atenție la cumpărarea de fructe și legume. Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări/FOTO

Protecția Consumatorilor atenționează cumpărătorii să aibă grijă la achiziția de legume și fructe. În urma…

4 ore ago