Social

Arme comandate on-line în Ungaria și livrate de curieri, confiscate. Se fac percheziții în Timiș și alte 35 de județe/Update

În această dimineață, polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din IGPR, sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 2 București, efectuează 103 percheziții domiciliare, în București și 36 de județe, într-un dosar care vizează nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor și contrabandă calificată.

Potrivit IPJ Timiș, două astfel de percheziții au loc în Timișoara.

Acțiunea vizează scoaterea din circuitul ilegal a unor arme de foc, scurte și lungi, care au fost introduse pe teritoriul României, prin intermediul unor firme de curierat rapid.

În perioada iulie – noiembrie 2021, polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au documentat activitatea infracțională a unei persoane juridice, cu sediul în Ungaria, care, prin intermediul unui site, a comercializat, pe teritoriul României, către persoane fizice, arme din categoria celor supuse autorizării și diferite tipuri de muniție aferente acestora, fără a respecta condițiile de procurare, prevăzute de lege.

Activitatea infracțională s-a desfășurat prin plasarea de comenzi către magazinul online, iar din depozitul situat în Ungaria, au fost livrate armele și munițiile către cumpărătorii români, prin intermediul firmelor de curierat. Acestea au introdus bunurile în țară, fără a declara acest fapt autorităților vamale și fără a îndeplini condițiile solicitate de legislația națională în acest domeniu.

După introducerea pe teritoriul României a armelor și a munițiilor, livrarea către cumpărătorul final s-a realizat prin alte firme de curierat rapid.

În activități sunt angrenați peste 300 de polițiști specializați în cercetarea infracțiunilor la regimul armelor și al munițiilor din cadrul structurilor arme, explozivi și substanțe periculoase, precum și criminaliști și luptători de intervenție și acțiuni speciale.

Update. În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate, în vederea indisponibilizării, 53 de arme lungi neletale, de tir sportiv, cu aer comprimat, de diferite calibre, 10 pistoale de  tir sportiv, cu aer comprimat, de diferite calibre, 22 de pistoale de autoapărare, cu gaze, de calibrul 9mm, 28 de arme de tip airsoft, un pistol de semnalizare, supus autorizării, 2 arme lungi cu proiectile din cauciuc, o armă lungă confecționată artizanal, 2 arbalete supuse notificării, 2 cartușe letale, 43 de articole pirotehnice, precum și 211 pachete de țigarete, susceptibile a proveni din contrabandă.

Armele ridicate vor fi supuse unei constatări criminalistice balistice, în vederea stabilirii categoriei din care fac parte.

 

 

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Cod galben de viituri, până vineri, în mai multe bazine hidrografice. Pericol mai ales în Caraş-Severin şi Timiş

Hidrologii anunţă cod galben de viituri, până vineri, la ora 10.00, în mai multe bazine…

30 de minute ago

Cum să economisești bani pentru visurile tale

A economisi bani este, pentru multă lume, un subiect limitat la a pune câțiva bani…

59 de minute ago

Competiție de baschet 3×3 la Iulius Town , în weekend

Competiția 3x3 Iulius Town Challenge are loc în acest weekend, iar kit-urile pentru „The Color…

O oră ago

Se caută asociații de proprietari interesate de eficientizarea energetică a blocurilor

Primăria Timișoara caută doritori pentru a participa la programul de eficientizare energetică a clădirilor rezidențiale,…

2 ore ago

Drumul dintre Orșova și Drobeta Turnu Severin, închis circulației

Circulația pe drumul național 6, între Orșova și Drobeta Turnu Severin, este momentan închis circulației.…

2 ore ago

Proiectul Bulevardul Cetății, primul finalizat pe noul ciclu de finanțare europeană. Coșurile de gunoi selective sunt bine integrate

Proiectul reabilitării bulevardului Cetății a fost vizitat de reprezentanții Uniunii Europene. Acesta este considerat ca…

2 ore ago