Sănătate

Dacă eşti cardiac, evită aceste alimente!

Ceea ce pui în farfurie, chiar şi ceea ce bei, îţi poate afecta sănătatea inimii sau o poate susţine.

Alimentele nesănătoase pentru inimă nu conţin elemente nutritive necesare pentru o bună funcţionare a sistemului cardiovascular sau cresc riscul de agravare a bolilor inimii prin creşterea nivelului colesterolului rău LDL şi a trigliceridelor din sânge.

Dacă alegi alimente gustoase, dar neprietenoase cu inima ta, acestea ajung să-ţi facă rău prin creşterea tensiunii arteriale şi a greutăţii corporale sau prin înrăutăţirea sensibilităţii la insulină.

Elemente nutritive precum fibrele, potasiul, acizii graşi Omega-3, calciul, magneziul şi antioxidanţii sunt de un real ajutor cardiacilor, ceea ce face ca dieta mediteraneană să fie una dintre cele mai bune alegeri pentru cei care doresc să-şi îmbunătăţească sănătatea inimii.

O dietă din care nu lipsesc cerealele integrale, leguminoasele, nucile, lactatele şi grăsimile sănătoase ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare, conform unui studiu publicat în „Jurnalul colegiului american de cardiologie”.

Cardiologii şi nutriţioniştii americani au realizat o listă cu acele alimente care ar trebui să dispară din meniul celor diagnosticaţi cu boli ale sistemului cardiovascular.

 

Mezeluri

Chiar şi mezelurile cu un conţinut scăzut de grăsimi conţin un conservant numit azotat de sodiu. Pe de altă parte nitraţii din astfel de preparate pot creşte inflamaţia, iar inflamaţia cronică atrage dezvoltarea aterosclerozei, rigidizarea sau îngustarea arterelor.

 

Pui prăjit şi cartofi pai

Prăjelile trebuie să fie excluse din dieta cardiacilor. Unii dintre participanţii la studiul specialiştilor americani au consumat cantităţi mai mari de alimente prăjite şi au ajuns să aibă un risc mai mare de deces din cauza bolilor coronariene. „Metodele convenţionale de prăjire pot include uleiuri care conţin grăsimi trans, un tip de grăsime care s-a dovedit a creşte nivelul de colesterol rău şi de a-l scădea pe cel bun”, au explicat experţii. Şi excesul de cartofi prăjiţi a fost asociat cu un risc crescut de hipertensiune arterială şi diabet de tip 2.

 

Legume şi leguminoase conservate

Unele produse vegetale conservate conţin exces de sodiu, ceea ce le poate face periculoase pentru cardiacii care au interdicţie la alimente sărate. De aceea, este important să alegi legume şi leguminoase neconservate sau să citeşti cu mare atenţie etichetele conservelor.

 

Iaurturi cu fructe

Uneori, ceea ce este mai simplu este şi mai sănătos. Iaurturile cu fructe pot conţine şi 6 linguriţe de zahăr pe porţie. O alegere mai bună este să cumperi iaurt simplu şi să-l amesteci cu fructe proaspete sau congelate, neîndulcite. Fructele îţi aduc un plus de fibre şi fitonutrienţi care lipsesc unora dintre iaurturile cu fructe.

 

Ketchup

Sosurile din comerţ nu sunt tocmai indicate celor cu probleme cu inima, deoarece multe dintre ele au adaos de zahăr şi sare. Şi ketchup-ul poate fi bogat în sodiu, după cum indică medicul cardiolog Juan Rivera din Florida, autor al cărţii „The Mojito Diet”. Doar două linguri pot conţine 320 mg de sodiu, 14% din necesarul zilnic recomandat de Asociaţia americană a inimii.

 

Băuturile carbogazoase

Fiecare pahar cu suc carbogazos este plin de zahăr, iar dacă bei zilnic astfel de băuturi, îţi creşti riscul de boli de inimă, dar şi de accident vascular cerebral. Consumul frecvent de băuturi îndulcite, inclusiv sucuri de fructe naturale favorizează apariţia aterosclerozei.

 

Sursa: clickpentrufemei.ro

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Liga 3. Politehnica, la cea mai convingătoare victorie, chiar pe terenul celei mai în formă echipe. Eşecuri pentru Ghiroda şi Şag

O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…

4 ore ago

Zece localități erau parțial nealimentate cu energie electrică în Timiș, la ora 12

Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…

7 ore ago

Dumbrăviţa, din nou repetentă pe teren propriu

Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…

8 ore ago

Festivalul dramaturgiei româneşti se va desfăşura la Timişoara, în două „episoade”

Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…

10 ore ago

Primăria Timișoara a renunțat la proiectul pe fonduri europene de la Cinema Freidorf. Reabilitarea, gata în decembrie

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…

10 ore ago

Timişoara, de trei ori premiată la un eveniment naţional din domeniul sănătăţii/FOTO

Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…

10 ore ago