Invatamant

Gala Premiilor de Excelență 2021 la Universitatea Politehnica Timișoara. Dan Bedros și Ilie Bolojan printre laureați

Auditorium-ul Centrului de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit joi, 16 decembrie, un eveniment de excepție – Gala Premilor de Excelență UPT 2021, în cadrul căreia au fost răsplătite eforturile depuse de cadrele didactice, tinerii cercetători, partenerii educaționali și cei strategici ai UPT.

Încă de la înființarea Școlii Politehnice din Timișoara, primul rector al acesteia, Traian Lalescu, a instituit o adevărată cultură a excelenței, prin aducerea unor cadre didactice de înaltă ținută profesională, printr-o organizare exemplară, printr-un standard înalt al procesului educațional, dar și al cercetării.

Tradiția excelenței a fost cultivată ulterior de toți cei care, în peste un secol de existență, s-au aflat la conducerea Politehnicii timișorene, propulsând instituția în topul universităților din România. Au fost profesori care au creat în jurul lor adevărate școli în nenumărate domenii, multe dintre ele în premieră națională. Iar în aceste școli s-a format o pleiadă de studenți eminenți, care au dus mai departe tradiția.

Anul acesta, pentru a reconfirma faptul că Universitatea Politehnica Timișoara recunoaște adevăratele valori, susține și răsplătește eforturilor depuse, excelența a fost premiată printr-un eveniment care onorează întreaga comunitate UPT – Gala Premilor de Excelență UPT 2021.

Evenimentul a fost deschis de rectorul Universității Politehnica Timișoara, Florin Drăgan.

„Universitatea Politehnica Timișoara a fost clasată recent pe unul dintre locurile fruntașe într-un ranking internațional ce ține cont de numărul de citări ale lucrărilor științifice ale cadrelor didactice. Dacă raportăm acest număr la cel al cadrelor didactice din UPT ne situăm detașat pe primul loc în țară. Plecând de la motto-ul universității – Nu zidurile fac o școală, ci spiritul care dăinuiește într-însa –putem spune că astfel de evenimente reprezintă o celebrare a spiritului Politehnicii pentru că e vorba de oamenii din Politehnică, absolvenții noștri sau oameni care se află într-o legătură solidă cu proiectele universității, oameni care știu că pentru a reuși depunem împreună eforturi consistente.”, a anunțat Drăgan.

În continuare, au fost acordate premiile „Ioan de Sabata” cadrelor didactice care s-au remarcat prin excelență în procesul educațional și în tutorierea studenților, în baza unei competiții deschise, la propunerea comisiilor instituite la nivelul facultăților: Oana Sorina Chirilă și Stelian-Nicolae Nicola, de la Facultatea de Automatică și Calculatoare; Radu-Ovidiu Ardelean, de la Facultatea de Chimie Industrială și Protecția Mediului; Maria-Roberta Jianu și Clara Beatrice Vâlceanu, de la Facultatea de Construcții; Ciprian-Ovidiu-Miron Dughir și Constantin Marian Bucos, de la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale; Ana-Adela Popa, de la Facultatea de Inginerie Electrică și Energetică; Sorin-Aurel Rațiu, de la Facultatea de Inginerie Hunedoara; Attila Turi, de la Facultatea de Management în Producție și Transporturi; Cristian-Emil Moldovan și Adrian-Eugen Cioablă, de la Facultatea de Mecanică; Andreea-Florina Pele, de la Facultatea de Științe ale Comunicării.

Tot pentru excelență în procesul educațional au fost acordate, la propunerea Comisiei de Învățământ a Senatului UPT, premiile „Ioan de Sabata – Inovație în Educație” următorilor: Răzvan-Virgil Bogdan, de la Facultatea de Automatică și Calculatoare, și conf.univ.dr.arh. Cristian-Tiberiu Blidariu, de la Facultatea de Arhitectură.

Nu doar eforturile depuse în activitatea didactică au fost premiate, ci și cele în activitatea de cercetare. Astfel au fost acordate premiile „Excelență în cercetare” tinerilor masteranzi, doctoranzi sau cercetători cu cele mai multe articole publicate în reviste cotate internațional: Elisei Ștefan Ilieș, Oana Grad, Larisa-Victoria Ivașcu.

Premiul „Traian Lalescu”, instituit pentru recompensarea rezultatelor excepționale obținute în învățământul preuniversitar a fost oferit elevului Vlad-Ștefan Oros, de la Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, medaliat cu aur la olimpiadele internaționale de Fizică, Astronomie, pasionat de lingvistică, pian și fotografie.

Eforturile depuse pe parcursul întregului an au fost răsplătite prin acordarea premiilor „Excelență în Digitalizare” (Ovidiu Baniaș și Octavian Ștefan), „Excelență în Sport” (Benjamin Bodo), „UPT Innovation Fellows” (AIMinded), „Excelență în Dezvoltare Sustenabilă” (Radu Vasiu).

De asemenea, au fost acordate o serie de premii de excelență partenerilor educaționali sau strategici ai UPT: „Excelență în Cultură” (Muzeul Național al Banatului), „Excelență în Parteneriatul ATU” (prof.univ.dr. Dorel Săndesc, prorector al Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, prof.univ.dr. Cristian Oancea, prorector al Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, prof.univ.dr. Mădălin Bunoiu, prorector al Universității de Vest, și prof.univ.dr. Isidora Radulov, prorector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I”), „Timișoara 2030” (Sorin Maxim, director general ADR Vest), „Alumnus UPT” (Dan Bedros, președintele Comitetului Director al UPT, și Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor), „Centenar” (acad. Dan Dubină, președintele Filialei Timișoara a Academiei Române).

Atmosfera festivă a Galei Premiilor de Excelență UPT 2021 a fost completată cu un moment artistic susținut de Trio Contraste (Dorin Cuibariu – clarinet, Sorin Petrescu – pian, Doru Roman – vibrafon/percuție) cu „O scurtă istorie a jazzului de la origini până aproape de zilele noastre”, precum și un recital de colinde susținut de Corul Universității Politehnica Timișoara.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Polistele, pătimesc în continuare! Opt înfrângeri la rând

Seria interminabilă de înfrângeri pentru prim-divizionara de fotbal feminin Politehnica Timişoara continuă. Cum la echipă…

14 ore ago

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

18 ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

21 de ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

21 de ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

23 de ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

24 de ore ago