Consiliul Judeţean Timiş

CJ Timiș a alocat la primării banii din cotele defalcate din impozitul pe venit. Două comune USR, câștigătoarele zilei

Primăriile comunelor din Timiș au primit un dar, mic, dar extrem de util pentru majoritatea. Într-o ședință convocată ”de îndată”, Consiliul Județean Timiș au aprobat alocarea a 1, 74 milioane de lei către unitățile administrative din județ, banii reprezentând cotele defalcate din impozitul pe venit.

Suma de 6% este prevăzută în Legea bugetului de stat. Câștigătoarele zilei sunt două primării USR, Foeni și Cenad, cele două beneficiind de bunăvoința fraților bogați de la … oraș, Timișoara și Dumbrăvița, ambele USR, dar cu bugete semnificative, care au renunțat la sumele cuvenite lor. Pe această schemă de finanțare alocarea se face pe principiul să se dea câte puțin, ca să ajungă la toți, așa că suma alocată pe fiecare unitate teritorială a fost, în cele mai multe cazuri, de 17.000 de lei. Foeni primește 51.000 lei, iar Cenad 20.000 lei.

„La începutul anului s-a dat aproximativ 27 de milioane din cei 6% din impozit. Sumele sunt foarte mici pentru că e o ajustare de buget, pentru că această colectare a fost un pic mai mare decât s-a prognozat inițial. Foeni și Cenad au sume mai mari decât celelalte primării. Fiind o sumă mică pentru primăriile din Timișoara și Dumbrăvița, au spus că renunță în favoarea celor două primării. Discutăm de patru primării USR. ”, a declarat Cristian Moș, vicepreședintele CJ Timiș.

Pentru unele unități administrative aceste sume mici sunt adevărate cadouri de final de an.

„Din păcate nu putem repartiza această cotă de 6% prevăzută în Legea bugetului de stat la nivelul încasărilor din impozitul pe venit din județ pentru că în ultimii ani această cota se repartizează la nivel național. Acesta este singurul minus din Legea bugetului, în ultimii ani, pentru că încasările la nivelul județului intră procentual atât la noi, la bugetul local al județului, cât și la unitățile administrativ-teritoriale, iar această cota de 6% se repartizează în mod egal la nivel național. Și atunci suma e destul de mică, dar este binevenită. Fie că sunt cheltuieli de funcționare pe care nu le-au putut suporta, fie că rămân în excedent și în anul următor vor fi aferente unor proiecte de dezvoltare și investiții.”, a explicat Marcel Marcu, director executiv în cadrul CJ Timiș.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

12 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

12 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

18 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

18 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

19 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

20 de ore ago