Administratie

Simona Neumann își anunță plecarea de la conducerea Asociației TM 2021

Simona Neumann a anunțat, printr-o scrisoare publică, decizia de a renunța la funcția de președinte al asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii. Decizia vine după ce a refuzat să demisioneze, lucru cerut atât de fostul Consiliu Director al asociaţiei, dar și de actualul primar Dominic Fritz. Ea s-a bucurat, însă, de susținerea fostului primar, Nicolae Robu.

Actuala administrație a orașului și-a anunțat și, ulterior, pus în practică decizia de a opri finanțarea pentru Asociație, trecând-o la Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara.

”Vă scriu cu emoție și responsabilitate pentru proiectul pe care l-am coordonat în ultimii nouă ani în calitate de director executiv al Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, dorind să vă informez că astăzi am trimis Președintelui Consiliului Director al Asociației, domnul Dominic Fritz, preavizul în vederea demisiei mele, urmând ca raportul meu contractual cu Asociația să înceteze începând cu 25 ianuarie 2022. Precizez că este alegerea mea personală la care am reflectat îndelung”, a anunțat Simona Neumann.

În ceea ce privește finanțarea TM 2023 situația era destul de încurcată, Ministerul Culturii având ca partener chiar Asociația.

”Proiectul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii s-a confruntat în ultimii doi ani cu un climat de nesiguranță, caracterizat adesea prin decizii pripite și chiar contradictorii cu angajamentele luate în perioada în care orașul participa la concursul pentru titlul european sub umbrela Asociatiei. Astăzi, după aproape un deceniu de muncă și rezultate concrete, motivația inițială care m-a determinat să accept procesul candidaturii și, apoi, gestionarea Proiectului Timișoara-Capitală Europeană a Culturii, care m-a încurajat să pun mereu în prim-plan interesul comunității și al orașului (chiar înaintea propriei persoane ce am fost adesea subiectul unor dezbateri inutile și fanteziste), s-a destrămat. Ceea ce înseamnă că misiunea mea în acest proiect, pentru care m-am întors la Timișoara în decembrie 2012, după o carieră internațională, se oprește aici. Împreună cu oamenii de bună credință din comunitatea locală, parteneri naționali și internaționali, am parcurs nouă ani fantastici, cu multe provocări, ani în care ne-am bucurat de câștigarea prestigiosului titlu european. Apoi, ne-am concentrat pe pregătirea Programului Cultural, păstrându-i coerența și structura care au făcut ca un juriu de zece specialiști europeni să-l selecteze ca fiind cel mai bun”, mai spune Simona Neumann.

Ea vorbește despre cei zece ani de activitate pe această funcție și subliniază că acum e momentul ca responsabilii actuali să se pună pe treabă.

”Nimeni nu va putea șterge cu buretele rezultatele Asociației, ale comunității timișorene și ale partenerilor europeni. A venit timpul ca responsabilii proiectului să ia în considerare obiectivul final – anul 2023 și cei care urmează – pentru a valorifica această oportunitate unică pentru oraș. În anul capitalei culturale Timișoara va trebui să facă față cu succes și unui public european, iar pentru acest lucru va fi nevoie mai degrabă de decizii constructive, luate cu onestitate și serenitate operațională redescoperită, decât de „salvatori” cu o viziune distorsionată asupra trecutului și una, deocamdată, neclară în ceea ce privește viitorul imediat. Moștenirea pe care o las – reprezentând activitatea echipei pe care am coordonat-o cu onoare și responsabilitate – și care va rămâne timișorenilor și viitorilor gestionari ai celui mai important proiect al orașului după Revoluția din 1989 cum a fost el catalogat”, a mai scris Neumann.

Ea subliniază că ăși asumă demisia pentru a lăsa decidenților actuali posibilitatea să se concentreze pe obiectiv, anume organizarea cu succes a candidaturii.

”Prin demisia mea doresc să las loc decidenților politico-administrativi și reprezentanților oficiali în Consiliul Director al Asociației să se concentreze exclusive pe asumarea obiectivelor ce le revin conform dosarului de candidatură câștigător și pe finanțarea și asumarea proiectului de importanță națională care are menirea de a schimba în bine destinul orașului”, mai scrie Neumann.

Aveți atașată aici scrisoarea publică integrală transmisă de Simona Neumann.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Programul de lucrări al SDM în ziua de 30 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 30.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

53 de minute ago

Liceenii din Timişoara au intrat în spaţii interdimensionale şi au creat opere de artă/FOTO

Elevii Liceului de Arte Plastice din Timișoara, ai Colegiul Național Bănățean și ai Liceului de…

16 ore ago

RETIM anunță modificarea tarifelor de facturare (colectare-transport și tratare) a deșeurilor municipale în Zona 1 a județului Timiș

RETIM Ecologic Service S.A. informează toți utilizatorii serviciului de salubrizare (persoane fizice, asociații de proprietari/locatari,…

18 ore ago

Poli Kids Fest vine cu o mulţime de surprize, activităţi distractive şi chiar ridicări cu balonul

Lumea inocenţei şi a copilăriei va fi recreată cu ajutorul UPT în acest weekend. Campusul…

19 ore ago

La Timișoara se pregătesc mai multe eveniment dedicate zilei de 1 Iunie/Foto

Timișoara va avea, cu ocazia zilei de 1 Iunie, o serie de evenimente care sunt…

19 ore ago