Primăria Timişoara

Societatea Colterm și Timișoara, aproape de o nouă ”bubă” cu certificatele verzi

Problema certificatelor verzi pe care societatea Colterm va fi nevoită să le cumpere și în acest an rămâne una care deocamdată nu pare să aibă rezolvare, primarul Dominic Fritz spune că bugetul local nu poate da alte 50 de milioane doar pentru aceasta. Oricum, cumpărarea acestor certificate nu schimbă nivelul căldurii, mai spune primarul.

”Buba” de anul trecut, care a adus un minus de 20 de milioane de euro în bugetul Colterm, pentru că nu s-au achiziționat certificate verzi și a fost aplicată o amendă, e foarte posibil să fie urmată de una similară în acest an. Bugetul local nu poate plăti așa ceva, spune Dominic Fritz. El a subliniat, în cadrul unei emisiuni la postul local de televiziune Europa Nova că municipalitatea a plătit deja 150 de milioane de lei dintr-un total de 199 de milioane de lei care au ajuns la Colterm.

Acum, Colterm să vină și să spună, dincolo de cei 150 de milioane de lei, mai vrem să ne dați încă 50 de milioane din buzunarul timișorenilor, ca să cumpărăm certificate, unde și acolo prețurile au luat-o razna, și indiferent dacă se cumpără aceste certificate sau nu, nu se schimbă temperatura la căldura, ați fi dat încă 50 de milioane pentru Colterm? Din bugetul local? Bani ce nu există?”, a spus Fritz.

Colterm nu se poate branșa direct la bugetul local și să folosească banii fără discernământ, a mai spus primarul.

Sunt niște reguli pe care compania Colterm trebuie să le respecte, dar branșarea companiei Colterm direct la bugetul local și banii orașului să fie folosiți cumva fără aproape fără niciun fel de limită, niciun fel de discernământ de o companie, chiar dacă este o companie în subordinea orașului, este ceva ce nici măcar nu este legal. Există niște plafoane. Nu pot să cumpăr pentru o companie din bani publici niște certificate. Deja cu 150 de milioane eu, ca primar, mi-am asumat un risc deoarece Comisia Europeană stabilește că poți să dai doar 75 de milioane de lei ajutor de stat pe an. Am riscat pentru că nu putem să lăsăm orașul și oamenii în frig”, a mai declarat primarul Timișoarei.

El a vorbit și despre … artificiile făcute de administrația Robu, care a tot rostogolit datoriile Colterm, iar acum municipalitatea este nevoită să acopere aceste datorii.

Noi acum plătim scump, foarte scump pentru aceste artificii. Aceste 20 de milioane de lei pe care noi trebuie să le plătim pe acest an, în fiecare lună, dacă nu ar trebui să plătesc o rată la E.ON pentru datorii pe care Robu le-a făcut în trecut, artificii cum spuneți dumneavoastră, aș putea să susțin căldura mai mare luna aceasta. Când doar rostogolești datorii în viitor, arunci problemele sub preș, ajungi la capătul soluțiilor acum nu mai avem posibilitatea rostogolirilor”, a mai declarat Fritz.

El nu a vrut să folosească noțiunea de faliment a societății de termoficare, dar a admis că acolo sunt perspective sumbre.

Faliment este o sintagmă juridică, pe care nu aș dori să o folosesc. Dar Colterm este în procedură de insolvență, este într-o situație dificilă”, a mai subliniat Fritz.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Seria cu Vâlcea începe în Vinerea Mare

Baschetbaliștii de la SCM Timişoara dispută cu începere de astăzi ultima serie din play-out. Ei…

26 de minute ago

Disoluţia PNL. Studiu de caz: cum au fost abordate speţele Alin Nica şi Iulian Dumitrescu

Orice grup, organizaţie, societate funcţionează după nişte reguli. Aşa e în firea lucrurilor. Dacă e…

O oră ago

Horticultura vă oferă cele mai colorate şi înmiresmate cadouri de Paşte/Foto

Pe lista de cumpărături şi cadouri de Paște nu trebuie să lipsească florile sau aranjamentele…

2 ore ago

Un şofer de taxi, principalul ajutor pentru traficanţii de migranţi, care au şi rănit doi poliţişti de frontieră

În cadrul cercetărilor privind persoanele implicate în activitatea de migrației ilegală din noaptea de 1…

14 ore ago

Dumbrăviţa vrea să se salveze în Vinerea Mare

Divizionara secundă de fotbal CSC Dumbrăviţa se pregătește de ultima deplasare din actualul sezon de…

15 ore ago

Juniorii 2 de la Poli merg la turneul final de opt echipe la handbal

Echipa de juniori 2 a SCM Poli Timişoara a încheiat meciurile din Grupa Valoare 4.…

16 ore ago