Primăria Timişoara

Cinema Victoria, primul din seria sălilor reparate de Primăria Timișoara e finalizat și în curând va primi spectatori/FOTO

Nouă milioane de lei, dotări tehnice care au depășit așteptările actorilor culturali timișoreni, un ecran retractabil și o scenă numai bună de piese de teatru sau stand-up comedy. Este rețeta succesului pentru Victoria, primul dintre cinematografele reabilitate de municipalitatea timișoreană. Sala e gata, în curând încep și spectacolele, dar și proiecțiile de filme.

Primarul Dominic Fritz a vizitat locația și e mulțumit de rezultatul obținut. Acum zona Lahovari, așa cum o cunosc timișorenii are un cinema ”lux” care va face invidioși și operatorii privați de specialitate. Doar că aici nu va fi un cinema comercial, ci o locație unde se vor realiza doar proiecții cinematografice, ci va fi un loc unde spectacolele de teatru vor fi în casa lor. Sala are 200 de locuri în scaune supercomode, un sistem de proiecție de ultimă generație și un sistem de sonorizare care a depășit chiar și așteptările beneficiarilor.  Investiția a costat 9,3 milioane de ei, cu bani de la bugetul stomac.

Este doar primul din seria de cinci cinematografe care vor fi reabilitate.

Miza este să umplem aceste săli cu viață. Suntem în execuție cu cinci cinematografe momentan. Toate aceste cinematografe vor avea 1.500 de locuri și încă 80 pe acoperiș la Studio. Nu ne propunem să devenim un alt operator de cinema, ci tocmai ca aceste cinci cinematografe să devină spații ale comunității. Acestea vor fi  gestionate de Centrul de Proiecte. Fiecare din aceste cinematografe vrem să aibă o identitate proprie. Cinema Victoria fiind aproape de Complexul Studențesc va găzdui pe scenă spectacole de teatru studențesc, independent, stand-up comedy. Aici sala va fi funcțională din luna mai, e nevoie de aviz de la ISU și licență pentru a difuza filme. Cinema Studio va fi cu adevărat un cinema de artă, de filme independente. Cinema Timiș are deja o oarecare tradiție pentru că acolo a fost Club 30 și de aceea acolo vor fi concerte de jazz, rock, vor fi în sala cea mai mare, mai avem o sală mică la subsol. Cinema Dacia fiind multe școli în zonă va avea o misiune de educație. Cinema Freidorf e destul de mic, va funcționa ca și un centru social, vrem să avem filme pentru persoane vulnerabile și acțiuni pentru persoane vulnerabile. O să avem o echipă la Centrul de Proiecte care să se ocupe de programare și coordonare”, a declarat, marți, Dominic Fritz, la prezentarea oficială a cinema Victoria.

Dar, cel mai important, acum primăria are o strategie care să îi spună cum să se folosească de acestea. Pentru 4000 de euro, Ioana Dragomirescu, o timișoreancă la origini, dar care a avut succes la București, în calotate de conducător al sălii de cinema „Elvira Popescu” din Bucureşti a făcut strategia pe care toată lumea o aștepta.

Eu am o legătură personală cu Timișoara, familia mea este de aici, eu sunt de aici, a fost pentru mine o bucurie să pot să dau o mână de ajutor unui plan cât se poate de practic și de concret pentru a redeschide aceste săli. Victoria este prima dintre ele care se va redeschide, dar mai sunt lucruri de făcut. Timișoara are nevoie de un public nou pentru vechile ei cinematografe. (…) Cinematografele vor fi finalizate consecutiv, ceea ce este bine, pentru că, astfel, putem să adaptăm ceea ce am stabilit deja la realitatea pe care o descoperim”, a declarat Ioana Dragomirescu.

Administrarea cinematografelor va fi la Centru de Proiecte, structura din cadrul Primăriei Timișoara. Dar, operatorii culturali vor avea un cuvânt important de spus în modu de lucru.

Centrul de Proiecte s-a poziționat ca un centru de resurse în comunitatea locală. Am avut întâlniri fizice și on-line cu operatori culturali, dealtfel ei au fost primii consultați pentru strategia cinematografelor. O să coste bani să administrăm aceste spații, am explorat și varianta de a fi preluate de un operator cultural, dar nu există în Timișoara”, a spus  Alexandra Riegler, directoarea Centrului de Proiecte. Instituția va gestiona cinematografele.

Cinematografele vor avea și câte un cafe-bar, aceste activități urmând să fie administrate de câte un operator privat, dar vor aduce bani în buzunarul administrării cinematografelor.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Derby de tradiție pe semicerc: SCM Poli – Minaur

SCM Politehnica Timișoara joacă în avans, în Liga Națională de handbal, etapa a XI-a, cu…

11 minute ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 19 noiembrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 19.11.2024, unde se vor executa reparaţii…

2 ore ago

La Timișoara va avea loc dezbaterea „35 ani de libertate sau 35 ani de dezamăgire? Revoluția din 1989 și ce ar fi putut să fie”

Timișoara va găzdui, la mijlocul lunii viitoare, în organizarea primăriei, dezbaterea „35 ani de libertate…

12 ore ago

Colterm întrerupe furnizarea căldurii şi apei calde în mai multe zone din oraş

Marţi, 19 noiembrie, vor avea loc mai multe întreruperi ale serviciilor furnizate de Colterm, acestea…

13 ore ago

Ciocnirea giganților: accident cu tramvaie! Două persoane au fost transportate la spital

Luni seara, după orele 18, ISU Timiș a fost anunțat despre producerea unui accident între…

13 ore ago

Catălin Drulă, atac dur la liderii PSD în scandalul Nordis: “Așa arată banditismul de stat”

Deputatul USR de Timiş, Cătlin Drulă, s-a dezlănţuit la adresa liderilor PSD, pe marginea scandalului…

13 ore ago