Timp liber

Colaborare între teatrele maghiare din Timișoara și Veszprém, capitale culturale în 2023

Timișoara și Veszprém vor deține în același an, 2023, titlul de Capitală Culturală a Europei: provocator și ambițios context în care Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely și teatrul din orașul maghiar situat pe malul râului Séd au proiectat un dens program cultural comun.

Unul dintre  punctele esențiale  ale platformei teatrale comune îl reprezintă coproducțiile teatrale. Chiar în aceste zile, un personaj legendar, Banul Bánk, unește două viitoare Capitale Culturale Europene aflate la 400 de km distanță dar deja foarte apropiate artistic.

Două premiere în trei zile și un nou proiect a doua zi: așa s-ar putea rezuma evenimentele ultimei săptămâni la Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara.

După premiera absolută a spectacolului de teatru-fantasy  „Csaba drops (Totul se va schimba!)”,  în regia lui Tasnádi-Sáhy Péter, și premiera spectacolului de păpuși „Cenușăreasa”, montat  de regizorul Sramó Gábor și realizat  în coproducție cu Teatrul de Păpuşi „Kabóca” din Veszprém, evenimente desfășurate la distanță de doar o zi între ele, trupa Teatrului Maghiar din Timișoara a început repetițiile pentru un nou spectacol: drama istorică „Banul Bánk”, de Katona József  în regia lui Markó Róbert.

Și acest nou spectacol va fi o coproducție a scenei timișorene maghiare cu Teatrul din Veszprém, în cadrul platformei de parteneriat teatral constituite în contextul în care ambele orașe, Timișoara (România) și Veszprém (Ungaria), vor fi  Capitale Culturale ale Europei în 2023.

Spectacolul, ale cărui repetiții se desfășoară atât la Timișoara, cât și la Veszprém, va avea premiera chiar de Ziua Mondială a Teatrului, în 27 martie 2022,  și reunește în distribuție actori din ambele orașe: Balázs Attila, Éder Enikő, Miller Patrik, Sebestyén Hunor, Taba Dorottya Lucia, Aszalos Géza, Molnos András Csaba, Bandi András Zsolt, Csörögi Gábor, Benkő Zsuzsanna, Berta Csongor și Tokai Andrea.

De la publicarea sa, în 1819, şi până astăzi, „Banul Bánk” al scriitorului Katona József s-a impus în cultura europeană teatrală ca unul dintre marile texte ale dramaturgiei maghiare,  o dramă cu puternic filon  istoric, ale cărei personaje de legendă au provocat imaginația regizorilor și au generat montări în teatru, operă și film.

Palpitanta poveste a Banului Bánk și a soției sale Melinda se desfășoară la sfârşitul anului 1213, într-un context istoric tulbure, învolburat de rebeliuni, drame pasionale şi intrigi politice. Povestea medievală surprinde lupta patrioților maghiari pentru libertate, în revers cu atmosfera otrăvită a Curții rămase fără Rege, unde colcăie trădări, pasiuni, ambiții, jocuri periculoase de putere. Prins în vârtejul acestora, nevoit să aleagă între idealurile și sentimentele sale, între dragostea pentru popor și loialitatea față de Regele plecat să lupte cu meranii din Peninsula Istria, tragicul erou  Bánk va pierde tot ce iubește.

În următoarele zile, Teatrul Maghiar din Timișoara propune publicului său trei tentante spectacole: sâmbătă, 12 februarie, de la ora 19, noua producție a companiei, ”Csaba Drops (Totul se va schimba!)”; în 16 februarie, spectacolul regizorului Radu Nica, „La comun”, cu un debut de rol important: Vass Sarolta, cea mai tânără actriță a trupei, va juca rolul Freja, iar în 17 februarie, „Cotitura Dunării”, spectacol invitat din Ungaria, îl readuce pe scena Teatrului Maghiar din Timișoara pe actorul Molnár Bence.

Toate spectacolele Teatrului Maghiar Csiky Gergely sunt traduse în limba română.

Biletele sunt disponibile la Casieria Teatrului sau online, prin platforma www.biletmaster.ro.

*Imagini din repetiția spectacolului Banul Bánk, foto: Petru Cojocaru/TMT

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Narcisa Marin, medalie de argint la Mondialul de Fitness IFBB – Japonia 2024

Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism - Bikini Fitness Senioare…

52 de minute ago

Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”

Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center…

2 ore ago

11 stejari au fost plantați de revoluționari în locul unde va fi Aleea Libertății/FOTO

Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele…

3 ore ago

Primele despărțiri la Dumbrăvița

Divizionara secundă CSC Dumbrăvița a ajuns la un acord de reziliere cu jucătorii Alexandru Martinov…

3 ore ago

Bani pentru un campus verde și inteligent la UPT

Universitatea Politehnica Timișoara a semnat, în 17 decembrie 2024, un nou contract de finanțare prin…

3 ore ago

UVT și Primăria Timișoara au lansat sondajele pentru noua ediție a „Barometrului Calitatea Vieții în Timișoara”

Timișorenii care vor să își spună părerea despre calitatea vieții pot completa acum sondajul sociologic,…

4 ore ago