”Tromboza venoasa profunda (TVP) poate afecta orice persoană și este o boală periculoasă prin complicația severă pe care o poate produce la nivelul plămânului. Aceasta complicație se numește embolie pulmonară, este o urgență medicală și poate fi fatală. Diagnosticată la timp, această afecțiune poate fi tratată”, spune Dr Anca Borontea, medic specialist chirurgie vasculară la Clinicile Medici’s Timișoara, una dintre clinicile private cu înaltă recunoaștere și apreciere în Timișoara.
Cum apare tromboza venoasa profundă?
Tromboza venoasă profundă (TVP) apare în momentul în care se formează un cheag de sânge (tromb) în sistemul venos profund, de obicei, la nivelul picioarelor. Tromboza venoasă profundă este o afecțiune serioasă, deoarece cheagurile de sânge formate în venele de la nivelul membrelor inferioare se pot desprinde și pot ajunge prin fluxul sanguin în plămâni, blocând circulația de la acest nivel. În acest caz vorbim de embolie pulmonară.
Cauze si factori de risc
Afecțiunile medicale care influențează coagularea sângelui (ex. trombofilia, activitate fixică limitată după o anumită intervenție chirurgicală sau după un accident, călătoriile cu avionul sau mașina pe distanțe lungi, traumatismele la nivelul membrelor inferioare, toate pot cauza TVP.
Factorii de risc care contribuie sau care pot crește riscul de a dezvolta TVP sunt: vârsta, sarcina, contraceptivele orale, obezitatea, cancerul, insuficiența cardiacă, istoricul familial de TVP, tromboflia (boala genetică). Sunt cazuri insă când poate apărea un cheag de sânge într-o venă și fără implicarea unui factor de risc.
Care sunt manifestările?
În tromboza venoasă profundă pot apărea: umflarea piciorului afectat (mai rar la ambele picioare), durere la nivelul gambei care se poate resimți ca o crampă, roseață și senzație de căldură sau arsură locală. Uneori pacientul nu prezintă simptome.
Cum se pune diagnosticul?
Pentru a diagnostica TVP, medicul chirurg vascular efectuează un examen fizic și apoi o ecografie doppler venoasă care este o metodă noninvazivă, nedureroasă cu ajutorul căreia se observă modul cum circulă sângele prin vas, dimensiunea vasului și dacă vasul prezintă cheag de sânge sau nu.
O altă metodă de diagnostic este flebografia. Aceasta presupune un examen radiologic al venelor după injectarea unei subtanșede contrast iodate. Flebografia investighează vasele membrelor inferioare și vena cavă inferioară fiind indicată atunci când medicul suspectează o tromboză ce nu poate fi identificată ecografic.
Cum se trateaza?
Medicamentele cel mai frecvent utilizate pentru a trata TVP sunt anticoagulantele orale sau injectabile. Acestea reduc capacitatea sângelui de a se coagula, limitează astfel creșterea în dimensiuni a cheagului deja format și oprește formarea de cheaguri noi. Tratamentul poate dura între 3 si 12 luni.
Anticoagulante se administrează după ce medicul chirurg vascular efectuează o ecografie doppler venoasă. Toate anticoagulantele pot provoca sângerare, prin urmare, pacienții trebuie monitorizați pentru a preveni sângerările neobișnuite.
O altă clasă de medicamente sunt tromboliticele, care dizolvă cheagul de sânge. Acestea au un risc mai mare de a provoca sângerare comparativ cu anticoagulantele, și sunt rezervate cazurilor severe.
Când anticoagulantele nu pot fi utilizate sau nu funcționează suficient de bine, un filtru poate fi introdus în interiorul venei cave inferioare (care aduce sângele înapoi la inimă) pentru a împiedica migrarea cheagurilor în plămâni. Acesta nu previne însă, formarea de noi cheaguri.
Pacientul este îndrumat să poarte ciorapi compresivi care sunt ciorapi medicali speciali ce previn coagularea sângelui și reduc edemul piciorului, amelorând astfel durerea.
Care sunt complicațiile?
O complicație care pune viața în pericol este embolia pulmonară. Aceasta apare când un vas de sânge din plămân este blocat de un cheag de sânge (tromb) care de obicei migrează de la nivelul membrelor inferioare către plămâni.
Pacientul prezintă dificultăți bruște de respirație, durere în piept, respirația rapidă, puls rapid, senzația de leșin și tuse cu sânge.
Sindromul posttrombotic este o altă complicație a TVP și se datorează leziunilor provocate de cheagul de sânge de la nivelul peretelui venos. Pacienții pot prezenta durere și umflătură la nivelul picioarelor, depigmentarea pielii, uneori chiar răni la nivelul membrelor inferioare. În unele cazuri, simptomele pot fi severe determinând invaliditate.
Cum prevenim TVP?
Încercați să fiți cât mai activi fizic!
În cazul în care ați suferit o intervenție chirurgicală sau ați fost în repaus la pat din alte motive, încercați să vă mișcați cât mai curând posibil!
Dacă stați mai mult pe scaun, nu vă încrucișati picioarele, acest lucru poate bloca fluxul de sânge!
Dacă călătoriți pe o distanță lungă cu mașina sau cu avionul purtați ciorapi elastici medicali pe durata călătoriei!
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 18.12.2024, unde se vor executa reparaţii…
O statuetă care se poate mișca, fără a fi angrenată de mecanisme – intitulată DEȘTEPTAREA…
Alături de portalul inaugurat luni în Parcul Alpinet, Primăria Timișoara a pus la punct un…
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 21 decembrie, începând cu ora 16:00, la Bar Leone, Timișoara.…
După victoria cu Steaua, din campionat, baschetbaliștii viola au rămas la București, pentru meciul de…
În orașul Jimbolia, s-au desfășurat în ultimii ani lucrări de extindere a rețelelor de apă…