Cronicile Medici’s: Totul despre tromboza venoasă profundă

”Tromboza venoasa profunda (TVP) poate afecta orice persoană și este o boală periculoasă prin complicația severă pe care o poate produce la nivelul plămânului. Aceasta complicație se numește embolie pulmonară, este o urgență medicală și poate fi fatală. Diagnosticată la timp, această afecțiune poate fi tratată”, spune Dr Anca Borontea, medic specialist chirurgie vasculară la Clinicile Medici’s Timișoara, una dintre clinicile private cu înaltă recunoaștere și apreciere în Timișoara.

Cum apare tromboza venoasa profundă?

Tromboza venoasă profundă (TVP) apare în momentul în care se formează un cheag de sânge (tromb) în sistemul venos profund, de obicei, la nivelul picioarelor. Tromboza venoasă profundă este o afecțiune serioasă, deoarece cheagurile de sânge formate în venele de la nivelul membrelor inferioare se pot desprinde și pot ajunge prin fluxul sanguin în plămâni, blocând circulația de la acest nivel. În acest caz vorbim de embolie pulmonară.

Cauze si factori de risc

Afecțiunile medicale care influențează coagularea sângelui (ex. trombofilia, activitate fixică limitată după o anumită intervenție chirurgicală sau după un accident, călătoriile cu avionul sau mașina pe distanțe lungi, traumatismele la nivelul membrelor inferioare, toate pot cauza TVP.

Factorii de risc care contribuie sau care pot crește riscul de a dezvolta TVP sunt: vârsta, sarcina, contraceptivele orale, obezitatea, cancerul, insuficiența cardiacă, istoricul familial de TVP, tromboflia (boala genetică). Sunt cazuri insă când poate apărea un cheag de sânge într-o venă și fără implicarea unui factor de risc.

Care sunt manifestările?

În tromboza venoasă profundă pot apărea: umflarea piciorului afectat (mai rar la ambele picioare), durere la nivelul gambei care se poate resimți ca o crampă, roseață și senzație de căldură sau arsură locală. Uneori pacientul nu prezintă simptome.

Cum se pune diagnosticul?

Pentru a diagnostica TVP, medicul chirurg vascular efectuează un examen fizic și apoi o ecografie doppler venoasă care este o metodă noninvazivă, nedureroasă cu ajutorul căreia se observă modul cum circulă sângele prin vas, dimensiunea vasului și dacă vasul prezintă cheag de sânge sau nu.

O altă metodă de diagnostic este flebografia. Aceasta presupune un examen radiologic al venelor după injectarea unei subtanșede contrast iodate. Flebografia investighează vasele membrelor inferioare și vena cavă inferioară fiind indicată atunci când medicul suspectează o tromboză ce nu poate fi identificată ecografic.

Cum se trateaza?

Medicamentele cel mai frecvent utilizate pentru a trata TVP sunt anticoagulantele orale sau injectabile. Acestea reduc capacitatea sângelui de a se coagula, limitează astfel creșterea în dimensiuni a cheagului deja format și oprește formarea de cheaguri noi. Tratamentul poate dura între 3 si 12 luni.

Anticoagulante se administrează după ce medicul chirurg vascular efectuează o ecografie doppler venoasă. Toate anticoagulantele pot provoca sângerare, prin urmare, pacienții trebuie monitorizați pentru a preveni sângerările neobișnuite.

O altă clasă de medicamente sunt tromboliticele, care dizolvă cheagul de sânge. Acestea au un risc mai mare de a provoca sângerare comparativ cu anticoagulantele, și sunt rezervate cazurilor severe.

Când anticoagulantele nu pot fi utilizate sau nu funcționează suficient de bine, un filtru poate fi introdus în interiorul venei cave inferioare (care aduce sângele înapoi la inimă) pentru a împiedica migrarea cheagurilor în plămâni. Acesta nu previne însă, formarea de noi cheaguri.

Pacientul este îndrumat să poarte ciorapi compresivi care sunt ciorapi medicali speciali ce previn coagularea sângelui și reduc edemul piciorului, amelorând astfel durerea.

Care sunt complicațiile?

O complicație care pune viața în pericol este embolia pulmonară. Aceasta apare când un vas de sânge din plămân este blocat de un cheag de sânge (tromb) care de obicei migrează de la nivelul membrelor inferioare către plămâni.

Pacientul prezintă dificultăți bruște de respirație, durere în piept, respirația rapidă, puls rapid, senzația de leșin și tuse cu sânge.

Sindromul posttrombotic este o altă complicație a TVP și se datorează leziunilor provocate de cheagul de sânge de la nivelul peretelui venos. Pacienții pot prezenta durere și umflătură la nivelul picioarelor, depigmentarea pielii, uneori chiar răni la nivelul membrelor inferioare. În unele cazuri, simptomele pot fi severe determinând invaliditate.

Cum prevenim TVP?

Încercați să fiți cât mai activi fizic!

În cazul în care ați suferit o intervenție chirurgicală sau ați fost în repaus la pat din alte motive, încercați să vă mișcați cât mai curând posibil!

Dacă stați mai mult pe scaun, nu vă încrucișati picioarele, acest lucru poate bloca fluxul de sânge!

Dacă călătoriți pe o distanță lungă cu mașina sau cu avionul purtați ciorapi elastici medicali pe durata călătoriei!

Hidratați-vă corespunzător, minim 2 l apă pe zi!

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Turcii de la Bozankaya s-au apucat de asamblat noile tramvaie galbene ale Timișoarei/VIDEO

Dorința actualei administrații a Timișoarei, de a avea tramvaie noi, dar vopsite în galben și nu în violet a devenit realitate. Deocamdată doar la uzina Bozankaya din Turcia, acolo unde a început construcția următorului lot de 17 tramvaie noi, care vor circula pe șinele orașului. E confirmat, tramvaiele care vor ajunge în noul lot la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Turcii de la Bozankaya s-au apucat de asamblat noile tramvaie galbene ale Timișoarei/VIDEO
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Jurnal de campanie (4). Meandrele alegerilor. Cum a căzut între scaune primarul din Remetea Mare.

Încurcate şi bizare sunt căile politico-electorale prin unele zone! Studiu de caz, comuna Remetea Mare. Pe 24 februarie a.c., într-o conferinţă de presă, preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, prezenta un generos lot de primari şi viceprimari racolaţi de la alte partide, în special de la PNL. Printre cei care au avut revelaţia social-democraţiei s-a numărat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (4). Meandrele alegerilor. Cum a căzut între scaune primarul din Remetea Mare.
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Liga 3. Ghiroda rămâne prima în C7, Politehnica bate la Peciu Nou în C8

Meciurile din play-off-ul Ligii a 3-a au ajuns la etapa a patra, prima din retur, iar unele lucruri s-au lămurit în seriile în care evoluează și echipele din Timiș. În C7, liderul Ghiroda a fost condus cu 3-1 la Deva, dar a reușit o revenire spectaculoasă fiind chiar la un pas de victorie. S-a terminat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liga 3. Ghiroda rămâne prima în C7, Politehnica bate la Peciu Nou în C8
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Au apărut primele utilaje speciale pe șantierul tronsonului lipsă din A1, dintre Margina și Holdea/FOTO

UMB a început să își aducă utilajele de forare a tunelurilor de pe șantierul celor zece kilometri lipsă din autostrada A1, dintre Margina și Holdea. Aceasta chiar dacă încă nu a fost emisă autorizația de construire, din diferite motive birocratice. O serie de imagini realizate de unul dintre user-ii forumului peundemerg.ro arată că grupul românesc...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Au apărut primele utilaje speciale pe șantierul tronsonului lipsă din A1, dintre Margina și Holdea/FOTO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

La Şag se va ridica o nouă şcoală, care va fi amplasată în zona PUZ-ului pentru tineri. Valoarea estimativă a investiției prin fonduri europene este de peste 11 milioane de lei.  Primarul comunei Şag, Flavius Roşu, a anunţat că au fost demarate procedurile de realizarea a studiilor, întocmirea documentației și obținerea avizelor pentru construirea unei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Şag au început procedurile pentru ridicarea unei noi şcoli
Încurcate şi bizare sunt căile politico-electorale prin unele zone! Studiu de caz, comuna Remetea Mare. Pe 24 februarie a.c., într-o conferinţă de presă, preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, prezenta un generos lot de primari şi viceprimari racolaţi de la alte partide, în special de la PNL. Printre cei care au avut revelaţia social-democraţiei s-a numărat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (4). Meandrele alegerilor. Cum a căzut între scaune primarul din Remetea Mare.
Prim-divizionara de rugby SCM USV Timișoara și-a confirmat statutul de favorită în etapa a doua a campionatului și s-a impus conform așteptărilor cu 45-10, pe terenul echipei U Elbi Cluj. Nu a fost însă un meci extrem de spectaculos, fragmentări, multe greșeli de ambele părți, indisciplina, făcându-și simțite prezența din plin. Chiar dacă a deschis...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Obiectiv îndeplinit la Cluj. Victorie cu bonus ofensiv pentru SCM USV Timișoara
Dorința actualei administrații a Timișoarei, de a avea tramvaie noi, dar vopsite în galben și nu în violet a devenit realitate. Deocamdată doar la uzina Bozankaya din Turcia, acolo unde a început construcția următorului lot de 17 tramvaie noi, care vor circula pe șinele orașului. E confirmat, tramvaiele care vor ajunge în noul lot la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Turcii de la Bozankaya s-au apucat de asamblat noile tramvaie galbene ale Timișoarei/VIDEO
UMB a început să își aducă utilajele de forare a tunelurilor de pe șantierul celor zece kilometri lipsă din autostrada A1, dintre Margina și Holdea. Aceasta chiar dacă încă nu a fost emisă autorizația de construire, din diferite motive birocratice. O serie de imagini realizate de unul dintre user-ii forumului peundemerg.ro arată că grupul românesc...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Au apărut primele utilaje speciale pe șantierul tronsonului lipsă din A1, dintre Margina și Holdea/FOTO
Joi, 25 aprilie, săptămânala şedinţă a Guvernului României va avea loc la Timişoara. Cu această ocazie se va da Hotărârea de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru noul stadion Dan Păltinișanu. Cu aceeaşi ocazie se va da o HG privind deschiderea punctului de frontieră cu Ungaria de la Beba Veche. De la Doha la Timişoara....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Guvernul României se mută saptămâna viitoare la Timişoara. Pe lângă HG pentru stadion, se va da undă verde deschiderii punctului de frontieră de la Beba Veche
Zece fanfare, cinci scene, sute de alămuri! Emoții, nostalgie, atmosfera Banatului de altădată și o muzică irezistibilă, ce face inimile să tresalte, la Festivalul Fanfarelor. Cea de-a 36-a ediție a festivalului se va desfășura în Duminica Floriilor, 28 aprilie 2024, de la ora 16:00, în cinci locații din Timișoara. Zece redutabile formații muzicale vor anima...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un festival unic şi de tradiţie ajunge la a 36-a ediţie! Haideţi să ascultaţi fanfarele
Top