Sănătate

Lecția de la Babeș: Cum suntem apărați de infecțiile gastro-intestinale? Ce spune doctorul Virgil Musta

Potrivit medicului Virgil Musta, șeful secției de Boli Infecțioase de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, infecţiile gastro-intestinale reprezintă un grup de afecţiuni care au cauze variate determinate de bacterii, virusuri, paraziţi, dar şi de toxinele acestora, care se caracterizează prin modificări la nivelul tractului digestiv.

La producerea infecţiilor gastro-intestinale contribuie perturbarea echilibrului dintre factorii de apărare ai organismului şi factorii de agresiune ai microorganismelor.

Medicul Virgil Musta a prezentat factorii de apărare ai organismului la nivelul tractului digestiv. Pe primul loc se află igiena personală, iar pe al doilea aciditatea sucului gastric şi alte bariere fizice.

„Declanşarea enterocolitei depinde de numărul de germeni ingeraţi. Cum majoritatea acestor afecţiuni au calea de transmitere fecal-orală, este foarte importantă igiena personală pentru a reduce numărul de germeni care ajung în organism.

Majoritatea bacteriilor patogene ingerate nu ajung la nivelul intestinului datorită acidităţii sucului gastric, care le distruge. Când această barieră este neutralizată de medicamente antiacide ori pH-ul sucului gastric creşte prin ingestie de lichide multe (de obicei în timpul verii) sau în unele boli, atât susceptibilitatea, cât şi severitatea enterocolitelor creşte”, a transmis medicul.

Doctorul Virgil Musta, șeful secției de Boli Infecțioase de la Spitalul „Victor Babeș”, a mai precizat alți factori de apărare ai organismului la nivelul tractului digestiv: motilitatea intestinală, microflora intestinală, imunitatea intestinală specifică, factori protectori în lapte şi ser și vârsta.

„Mișcările intestinului au rol în epurarea organismului de germeni patogeni, prin eliminarea lor prin scaun, și în menținerea florei normale. Inhibarea acesteia din urmă prin medicamente, cum sunt antispasticele, poate duce la agravarea enterocolitei.

Pierderea florei intestinale normale sau modificările echilibrului acesteia, produse de antibiotice, duc adeseori la infecţii severe.

Tulburări ale imunităţii umorale, în special în producerea de Ig A, precum şi ale imunităţii celulare, favorizează declanşarea infecţiilor gastro-intestinale, producerea de forme severe, ducând şi la prelungirea timpului de vindecare şi de debarasare de germeni. De exemplu, diareea turistului este urmarea faptului că în diferite regiuni ale globului circulă germeni diferiți, pentru care nu avem imunitate.

În laptele mamei se găsesc o serie de factori benefici, precum lactoferin, lizozim, fagocite cu acţiune bactericidă. De aceea, hrănirea la sân a sugarului este foarte importantă pentru asigurarea imunității acestuia.

La vârste mici (sugari), dar și la bătrâni mecanismele de apărare de la nivelul tractului intestinal sunt deficitare, ceea ce favorizează acest tip de infecţii, precum şi evoluţia lor mai gravă şi prelungită.

În concluzie, organismul uman este foarte bine aparat împotriva infecțiilor printr-o serie de mecanisme pe care, dacă le distrugem, prin utilizarea abuzivă a medicamentelor și în special a antibioticelor, ajungem să facem infecții severe”, a mai precizat dr. Virgil Musta.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Şi-a revenit! Consilierul personal al preşedintelui CJ Timiş, atac grobian la primarul Fritz: „Un individ atât de josnic”

Nici nu a ajuns bine consilier personal al noului preşedinte al CJ Timiş, Alfred Simonis,…

3 ore ago

Crimă cu premeditare şi sânge rece! Şi-a lovit victima în cap şi apoi a incendiat-o

Marţi dimineaţa, Poliția Municipiului Caransebeș a fost sesizată prin SNUAU 112 că o persoană arde…

3 ore ago

RETIM și ADID Timiș lansează Abonamentul Verde: soluție pusă la dispoziția utilizatorilor casnici și noncasnici din Zona 1 Timișoara pentru colectarea deșeurilor vegetale

RETIM Ecologic Service S.A., în colaborare cu ADID Timiș, anunță lansarea Abonamentului Verde, un serviciu…

3 ore ago

UPT şi Hidroelectrica au semnat un Memorandum de Colaborare pentru avansul tehnologic și educațional în hidroenergie și ingineria energetică

Într-un moment definitoriu pentru parteneriatele dintre mediul universitar și sectorul energetic, Hidroelectrica, liderul național în…

4 ore ago

O fetiţă de doar zece ani a plătit cu viaţa greşeala unei şoferiţe grăbite în trafic

Accident mortal, marți în Timișoara. O femeie de 38 de ani a condus un autoturism…

6 ore ago

Dominic Fritz consideră o glumă numirea lui Robu pe funcția de consilier personal al lui Simonis

Actualul lider USR Timiș, cel care l-a învins pe Nicolae Robu la alegerile pentru funcția…

7 ore ago