Teatrul German de Stat din Timișoara anunță premiera spectacolului „Crăiasa Zăpezii”, eveniment care se va desfășura sâmbătă, 26 februarie, de la ora 17.00, următoarele două reprezentații având loc duminică, 27 februarie, la ora 11.00 și 17.00.
Spectacolul este montat după textul scriitorului rus Evgheni Schwarz, iar regia îi aparține lui László Béres. Producția se adresează adresează atât spectatorilor mici, cât și celor mari.
Crăiasa Zăpezii îl sărută pe micul Kai, îl răpește și îl duce în regatul ei în nord, unde totul este acoperit de zăpadă și gheață. Deși Kai nu o uită pe Gerda, prietena lui de joacă, și nici pe bunica sa, inima lui pare a fi înghețată. După ce nu se întoarce nici după câteva săptămâni, Gerda pornește în căutarea lui.
Ajunge într-un regat al cărui domnitor vrea s-o întemnițeze, dar are noroc cu o prințesă și cu un prinț, care o ajută să-și continue drumul. În final un ren o duce pe Gerda în nordul îndepărtat. Elementele de basm nu constituie decât unul din straturile de înțelegere, „Crăiasa Zăpezii” fiind și o piesă despre procesul de maturizare prin care trec copiii.
Scriitorul rus Evgheni Schwarz (1896 – 1958) a scris piesa „Crăiasa Zăpezii” în perioada interbelică folosind câteva din motivele care stau la baza basmului care îi aparține scriitorului danez Hans Christian Andersen.
Ca și în piesele „Regele gol” sau „Balaurul”, Schwarz denunță, chiar dacă foarte voalat, starea societății din timpul dictaturii lui Stalin. În ciuda faptului că în ultimile decenii au fost produse numeroase filme inspirate de basmul lui Andersen, piesa autorului rus se adresează nu doar spectatorilor mici, ci și celor mari.
László Béres este regizor și consilier artistic la Opera Maghiară din Cluj-Napoca. Pe lângă spectacolele de operă, operetă, musicaluri sau de proză, László regizează și spectacole de calitate pentru cei mici. În 2019, la Festivalul Internațional de Animație din Timișoara, a luat premiul pentru cel mai bun spectacol cu piesa „Fierarul satului”, de Petőfi Sándor. În același an a fost distins cu premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul Internațional al Teatrului Contemporan de Animație din București pentru spectacolul „Extraterestrul care își dorea ca amintire o pijama” de Matei Vișniec.
Distribuție: Robert Bogdanov-Schein, Isa Berger, Isolde Cobeţ, Boris Gaza, Daniela Török, Rareș Hontzu, Radu Brănici, Oana Vidoni, Alexandru Mihăescu, Dana Borteanu, Niko Becker, Aljoscha Cobeţ, Aida Olaru, Silvia Török, Daniel Ghidel și Richard Hladik.
Regie: László Béres*; Decor și costume: Erika Márton *; Muzică: Tibor Cári *; Coregrafie: Attila Bokor *; Dramaturgie: Rudolf Herbert; Asistență de regie: Harald Weisz; Asistență de scenografie: Ioana Popescu; Machiaj: Bojita Ilici.
Spectacolul beneficiază de supratitrare în limba română.
* artist invitat
Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo actualizată pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 26…
Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara va avea program special și cu ocazia alegerilor parlamentare,…
De miercuri, la Muzeul Național de Artă Timișoara, sala Baroc va găzdui în perioada 27…
Noul Cinema Studio se va deschide pentru public, în weekendul 6-8 decembrie, cu un program…
Așteptarea a luat sfârșit și a lasat loc unor evenimente deosebite. UPT Nippon Autumn Fest…
Registrul Auto Român anunță că stațiile ITP autorizate pot primi clienți din nou la verificările…