Politica

Ce cred românii despre războiul din Ucraina. Trei sferturi consideră că Rusia este vinovată

Marea majoritate a românilor, respective 75,2%, consideră că Rusia este principalul vinovat pentru războiul din Ucraina, arată un sondaj INSCOP realizat la începutul lunii martie. Surprinzător, ponderea celor care cred că România merge într-o direcție bună aproape s-a dublat după invadarea Ucrainei.

Peste trei sferturi dintre români, mai exact 75,2%, consideră că Rusia este principalul vinovat pentru războiul din Ucraina, arată un sondaj INSCOP realizat în perioada 2.7 martie. 7,9% dintre respondeţi consideră că vinovate sunt ţările occidntale, în timp ce doar 4,6% cred că vina o poartă Ucraina.

“Votanții PNL (90%), USR (87%) si PSD (86%) cred în vinovăţia Rusiei în proportii semnificativ mai mari decat votantii AUR (67%)”, arată Remus Ştefureac, președintele INSCOP, într-o postare pe Facebook,.

De asemenea, 79.2% dintre români sunt de acord cu sancțiunile adoptate de Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii împotriv Rusiei (59,4% sunt total de acord cu sancțiunile, iar 19,8% oarecum de acord). Pe de altă parte, 14.1% sunt oarecum sau total împotriva sancțiunilor.

Surpriza vine la întrebarea privind direcţia în care se îndreaptă Românai. Astfel, 35,9% cred că direcţia este bună, un procent aproape de două ori mai mare faţă de luna februarie: 19,9%. Totuşi, majoritatea românilor, 55, 3%, cred că direcţia este greşită. Procentul este însă mult mai mic faţă de luna februarie, când 77,1% credeau că direcţia este greşită

“Cea mai mare surpriză este legată de percepţia direcției în care merge tara, susţine preşedintele INSCOP. Deşi în ultimele luni, o direcție bună era indicată de o parte tot mai mică a populației, agresiunea Rusiei ne-a adus aminte multora dintre noi cât de importantă este apartenența noastra la NATO&UE care ne protejează pacea, linișitea, viața și ce înseamna aceasta umbrelă de securitate şi dezvoltare pentru direcția corectă a țării. Tocmai de aceea, ponderea românilor care percep o direcţie bună a ţării după declanşarea războiului din Ucraina aproape s-a dublat!”, arată Remus Ştefureac:

Sondajul INSCOP MONITOR reprezentativ la nivel național a fost realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield. Datele au fost culese prin interviuri telefonice în perioada 2-7 martie 2022 pe un eșantion de 1077 de respodenți. Eroarea maximă admisă este de +/-3%.

 

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Hristos a înviat! Sărbători luminate să aveţi!

Sfânta Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos să vă aducă lumină în suflet, alinare, speranţă,…

O oră ago

Învierea îl prinde în arest, după ce a fost găsit cu o alcoolemie record la „bord”

În cursul zilei de astăzi, polițiști de la Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul…

4 ore ago

Lumina de la Ierusalim a ajuns la Timișoara, pe calea aerului

Ca în fiecare an, și de această dată Lumina a ajuns la Timișoara, de la…

5 ore ago

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

7 ore ago

Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își…

9 ore ago

Gest de neînţeles înainte de Paşte! Un bărbat s-a autoincendiat în grădina casei sale

Sâmbătă, 4 mai 2024, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost…

10 ore ago