La fiecare două minute, o femeie moare din cauza unei forme de cancer provocată de virusul HPV. Anual, sunt înregistrate peste 600.000 de noi cazuri de cancer ca urmare a infecției cu HPV.
Și tot în fiecare an, din cauza virusului papiloma uman, sunt depistate peste jumătate de milion de noi cazuri de cancer de col uterin, iar peste 300.000 de femei pierd lupta din cauza acestuia. De altfel, cancerul de col uterin reprezintă a doua cea mai frecventă cauză de formare a unui neoplasm la femei. În România, situația este și mai gravă. În fiecare zi, cancerul de col uterin ucide cinci persoane.
Statisticile spun că aproape 80 la sută dintre noi ne infectăm, la un moment dat, în cursul vieții, cu virusul HPV, care se transmite cel mai adesea pe cale sexuală.
„Cei mai mulți dintre noi nu avem de suferit din cauza acestui virus, chiar dacă, la un moment dat, suntem infectați cu el. Sistemul imunitar reușește să-l învingă și astfel organismul se vindecă singur. Există însă cazuri în care infecția persistă sau se repetă. Aceasta poate duce la apariția unor tipuri de cancer. Cel mai frecvent este cancerul de col uterin. De altfel, aproape 99 la sută dintre cazurile de cancer de col sunt provocate de virusul HPV. Alte tipuri de neoplasme care au ca punct de plecare virusul papiloma sunt cancerele produse în zona genitală”, spune prof dr. Șerban Negru, președintele Asociației OncoHelp Timișoara.
Motto-ul Zilei Internaționale de Conștientizare a HPV este în acest an: „O grijă în minus”, și asta pentru că riscurile infecției cu virusul papiloma pot fi, de fapt, prevenite.
„Printre măsurile profilactice care se pot lua se numără vaccinarea tinerilor, acea imunizare cu serul anti-HPV. Aceasta presupune vaccinarea fetelor și a băieților cu vârstă cuprinsă între 11 și 14 ani, adică înaintea începerii vieții sexuale. Prin vaccin se reduc leziunile precanceroase și, astfel, scade incidența cazurilor de neoplasm de col uterin sau cervical. O altă măsură este facilitarea accesului la programe de screening, examinarea periodică ginecologică și efectuarea unui test Babeș-Papanicolau. Femeile ar trebui să înceapă aceste investigații de la vârsta de 21 de ani, cu o frecvență anuală sau măcar la doi ani. Din păcate, cele mai multe cazuri de cancer de col uterin, provocate de virusul HPV sunt depistate la femei cu vârsta de până la 45 de ani”, spune prof dr. Șerban Negru, președintele Asociației OncoHelp Timișoara.
La Centrul de Oncologie Oncohelp pacienții pot beneficia de tratamente gratuite împotriva tuturor tipurilor de cancer provocate de HPV. În funcție de stadiul bolii, este vorba despre radioterapie, chimioterapie și chiar imunoterapie.
Centrul de Oncologie OncoHelp este un spital universitar dotat cu 165 de paturi, dintre care 131 pentru spitalizare continuă, 29 de paturi pentru spitalizare de zi și cinci paturi ATI SPA (Supraveghere post-anestezie).
În cadrul Centrului sunt oferite gratuit servicii medicale de oncologie, radioterapie, hematologie, endoscopie digestivă superioară și inferioară, imagistică medicală (computer tomograf, ecografie medicală și mamografie).
În cadrul unității sanitare functionează singurul centru de îngrijiri paliative dintr-un spital universitar din vestul țării. Tot aici, pacienții beneficiază de cazare și masă gratuite în perioada tratamentelor de radioterapie, în cadrul unei clădiri cu 48 paturi, care asigură condiții hoteliere moderne.
Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost…
Consilierii locali timișoreni au primit la vot, la ședința de plen extraordinară de marți un…
Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru…
Cu exact o săptămână înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale, liberalul Ilie Bolojan, într-una din…
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 20.11.2024, unde se vor executa reparaţii…
Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…