Opinii

Patriotismul din grădina zoologică

Avem un talent incredibil la demararea de proiecte seculare. Dacă azi pornești cu gândul să ridici un stadion, o sală, un bazin, un ciot de autostradă, un sistem de încălzire, cam orice, există mari șanse ca acel proiect să fie derulat pe durata a șapte-opt mandate, iar dacă acele mandate sunt duse de vreo trei sau patru primari orgolioși, imaginea inițială a acelui obiectiv nu mai are legătură cu ce s-a plănuit la punerea pietrei de temelie. Azi îmi amintesc de Grădina Zoologică din Timișoara, pentru care fostul primar avea un gând. Un schimb de păduri cu Ocolul Silvic, extinderea grădinii zoologice astfel încât animalele să nu mai fie ținute într-o simplă menagerie, ci să se bucure de condiții cât mai sănătoase și apropiate de locurile de baștină. Schimbul s-a făcut, grădina mai așteaptă.

Dar nu oricum. Primarul Dominic Fritz a anunțat că ideea nu mai e cam aceeași. Nu mai aducem animale exotice, ci băgăm acolo sălbăticiuni și domesticiuni de la noi. Dacă nu era Fritz și era fostul deputat Mitralieră aș fi zis că e un gând patriotic, dar e Fritz și mă gândesc că demersul său are legătură doar cu banii. Cu lipsa lor, mai degrabă. Am fost de câteva ori la grădina zoologică din Timișoara mai degrabă să mă plimb în natură. Iar dacă tot sunt acolo, să mai vadă copilul un animal. Pentru asta era locul ideal. Nu era îmbulzeală, deranj nici atât, dar pentru o afacere suna a faliment.

Dacă te duci la Oradea, sigur că pe lângă aquapark mai vizitezi și grădina zoologică. De ce? Că o țară întreagă știe că acolo poți vedea animale, că este un loc unde nu doar protejezi animale pe cale de dispariție, unul din scopurile unei astfel de grădini, dar mai și vezi un leu, un crocodil, vizitezi un loc din România unde rinocerii rumegă fără să facă politică. Localitatea Palic este un orășel din Voivodina, nu departe de Szeged sau Subotica, Wikipedia spune că n-are nici 8.000 locuitori. Dar au grădină zoologică cu leu, tigru, leopard, bivol african, bizon american, dromader, aligator, iar când am vizitat-o aveau elefanți și girafă.

La noi nu vedeai ceva mai spectaculos ca ursul nici până acum, dar după anunțul lui Dominic Fritz nu te mai aștepți nici la zebra, ca demn înaintaș al defunctei de pe vremea lui Nicolae Robu. Un serviciu public nu e obligat să fie robul consumismului, e adevărat, dar nici să se scalde în mediocritate, făcând din grădina zoologică din Timișoara un loc unde mergi doar pentru a te ascunde de „animalele” urbane, nu să vezi nemaivăzutul.

Iulius Mall a găzduit recent o expoziție cu machete de dinozauri. Organizatorii au rămas surprinși să constate că a fost momentul cel mai spectaculos din ultimii ani la capitolul participare. Presa spune că au fost zeci de mii de vizitatori, cam cât veneau la grădina zoologică a Primăriei Timișoara într-un an. Ce au văzut acolo? Animale care nu mai există. Asta i-a interesat pe timișoreni. Poate fi interesant să vezi și ursul, și lupul, dar nu poți transforma locul într-o fermă cu găina, porcul, capra și bibilica ca borne de atracție.

Nu că tinerii de astăzi ar avea o idee cum arată bibilica de după inteligența telefoanelor lor uneori mai inteligente ca ei. E bine să le arătăm și vaca, dar dincolo de asta să fim și atractivi ca oraș n-ar fi rău deloc, mai ales că ne așteptăm să primim mulți turiști la anul, cu ocazia împlinirii titlului de capitală culturală europeană. Până la urmă, avem primar din Germania, iar lumea poate a fost atrasă atunci și de exoticul acestei oferte.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Nicolae Ciucă, sacrificat ritualic pe modelul Viorica Dăncilă

Din interiorul PNL a fost răspândită ştirea că decizia este ca şi luată, partidul urmând…

17 minute ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 10 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 10.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

2 ore ago

Alianța Dreapta Unită a lansat, la Timișoara, campaniile electorale pentru alegerile europarlamentare și cele locale

Alianța Dreapta Unită a ales Timișoara pentru a lansa oficial campania electorală pentru alegerile locale…

10 ore ago

Nicolae Robu e primul pe lista de vot, Dominic Fritz pe șapte

Cu doar câteva ore înainte de debutul campaniei electorale, Biroul Electoral de Circumscripție Timișoara a…

14 ore ago

La Muzeul Satului Bănățean au loc, sâmbătă și duminică, mai multe expoziții de frumusețe chinologice

Timișoara devine, sâmbătă și duminică, punctul principal de atracție al chinologiei românești. La Muzeul Satului…

16 ore ago

La Stadionul Lego, constructorul lucrează la fundațiile uneia dintre peluze și la o tribună/Foto

Stadionul Lego, pe care Primăria Timișoara îl ridică în zona Buziașului cu bani de la…

16 ore ago