Politica

România iese din starea de alertă pe 8 martie. Mai multe restricţii vor fi eliminate

Președintele Klaus Iohannis a anunțat vineri că, după doi ani, starea de alertă nu va mai fi prelungită după 8 martie, iar o serie de restricții o să fie eliminate. El a spus că lista restricțiilor va fi făcută publică de guvern.

Klaus Iohannis a afirmat că decizia a fost luată pentru că pandemia de Covid e pe o pantă descendentă, iar valul 5 e aproape de a se termina.

Epidemia de Covid-19 se află pe o pantă accelerat descendentă la noi în țară, iar valul cinci este aproape de a se încheia. Este momentul, deci, să luăm noi decizii legate de gestionarea acestei situații, decizii cu un impact major pentru viitor. Am convocat astăzi o ședință de evaluare cu toți responsabilii din domeniu, în urma căreia am hotărât să nu mai prelungim dincolo de 8 martie starea de alertă instituită în România. Ministerul Sănătății este cel care urmează să gestioneze în continuare evoluția epidemiei, care sperăm că se apropie de final. Odată cu ridicarea stării de alertă, vor fi eliminate și o serie de măsuri care au fost în vigoare până acum. Măsurile complete vor fi anunțate și explicate pe larg, în perioada imediat următoare, de autoritățile abilitate”, a afirmat Iohannis

Iohannis a amintit că se împlinesc doi ani de la debutul pandemiei de Covid-19, “doi ani foarte grei, în care existența noastră a fost modificată radical”.

“Peste 63.000 de români au pierdut lupta cu boala, lăsând în urma lor un gol uriaș și nenumărate familii îndoliate. Aceste cifre exprimă multă suferință, sunt reflecția unor tragedii care au produs urme adânci. Ultimii doi ani au adus multe provocări, care ne-au influențat în cele mai diferite moduri: răspândirea accelerată a virusului, izolarea, presiunea pusă pe sistemul sanitar, închiderea școlilor, afectarea mai multor sectoare din economie, diminuarea interacțiunilor sociale, toate acestea au avut un impact negativ și ne-au ridicat nenumărate bariere”, a continuat Iohannis.

El a amintit că am trecut de o perioadă de mari sacrificii, ira Românai nu ar fi putut răzbi fără “intervenția concertată și susținută a autorităților”, care au trebuit să gestioneze o criză sanitară istorică.

“Faptul că astăzi putem vorbi de o nouă etapă, care înseamnă cel puțin finalul acestui val pandemic, se datorează în bună parte și măsurilor eficiente de prevenție adoptate de autorități. În mod evident, nu am fi putut reuși fără responsabilitatea cetățenilor, fără solidaritatea românilor care, în marea lor majoritate, au înțeles și au respectat regulile. Le mulțumesc în mod special pentru acest lucru! Doresc să mulțumesc încă o dată și medicilor, asistenților medicali, infirmierilor, farmaciștilor și tuturor celor care au fost permanent în prima linie în lupta cu virusul și au făcut dovada dedicării și a profesionalismului desăvârșit. Mobilizarea exemplară a sistemului sanitar, în ciuda vulnerabilităților majore cu care acesta s-a confruntat, a fost impresionantă (…) Ultimii doi ani ne-au demonstrat că trebuie să învățăm să trăim în acest context epidemiologic, să ne adaptăm și să punem în valoare oportunitățile existente, pentru a fi capabili să oferim îngrijirea și protecția de care are nevoie comunitatea. Ceea ce vreau să subliniez este că rămânem vigilenți și pe mai departe. Obiceiurile bune de prevenție, dobândite în ultimii doi ani, trebuie menținute. Chiar dacă sunt semne îmbucurătoare că am intrat într-o fază descendentă, este la fel de important să continuăm să ne vaccinăm și să ne protejăm, fiindcă cel mai probabil va trebui să trăim cu acest virus. Pandemia ne-a arătat că sănătatea trebuie tratată întotdeauna ca o prioritate și din punctul de vedere al creșterii investițiilor, dar și al regândirii unor mecanisme, astfel încât sistemul sanitar să fie unul echitabil și capabil să răspundă eficient unor situații limită”, a mai spus Iohannis.

 

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Supercupa a venit în Banat, iar SCM USV Timișoara este singura echipă care a cucerit toate trofeele posibile din rugby

Cheia succesului, forța colectivă. SCM Timișoara s-a încoronat în weekend cu Supercupa României, după o…

2 ore ago

Criteriile alegerii unui smartphone în 2025: ce contează cu adevărat pentru consumatori

În 2025, alegerea unui smartphone nu mai este doar o simplă decizie bazată pe preț…

2 ore ago

Eveniment de tradiție. UPT organizează Zilele Carierei

Așteptarea a luat sfârșit. Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră…

3 ore ago

Sportivii timișoreni și-au luat partea leului la spectaculoasa etapă a II-a a Circuitului Profesionist de Padel/FOTO

Trei zile de spectacol total la Padel Center cu sute de jucători din țară, dar…

3 ore ago

Fostul viceprimar Cosmin Tabără va fi numit vicepreşedinte al Agenției Naţionale pentru Sport

Fostul viceprimar PNL al Timişoarei Cosmin Tabără, actaulmente consilier local, va fi numit vicepreşedinte al…

6 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 31 martie 2025

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 31.03.2025, unde se vor executa reparaţii…

7 ore ago