Primăria Timișoara se gândește să intre în era digitală în domeniul subsolului orașului. Administrația intenţionează să achiziționeze un utilaj special care scanează până la doi metri sub pământ și ”vede” unde ar fi rețelele de utilități.
Viceprimarul Ruben Lațcău a anunțat că în acest moment se testează o astfel de aparat, gratuit, pe șantierul de pe Calea Bogdăneștilor. El a descoperit că municipalitatea nu ar ști unde se află aceste rețele de utilități ale orașului, iar tehnologia ar putea rezolva problema. Inclusiv pentru zonele unde urmează să fie deschise noi șantiere, înainte ca acestea să fie începute.
”Nu știm ce se află sub pământ și uneori trebuie să spargem 10 locuri ca să fim siguri. Testăm o tehnologie care să rezolve problema asta. O firmă ne-a făcut o demonstrație pentru tehnologie de scanare subterană și mapare a rețelei de utilități. Modelul pe care l-am văzut e de mărime medie și poate scana până la 5.000 de metri pătrați pe zi, iar modelul mare are o capacitate de 30 de km pe oră (fiind tractat de un vehicul) și ar putea scana hectare într-o zi”, spune Lațcău.
Șantierul de pe Bogdăneștilor este locul de testare. Rămâne de văzut cât de efficient este sistemul, acesta ”vede” până la doi metri sub pământ, iar o parte din utilități se află la o adâncime mai mare.
”Momentan, firma care ne furnizează această soluție ne oferă o mostră gratuită pentru șantierul de pe Bogdăneștilor și dacă se pretează așteptărilor, pornim procesul de achiziție. Vrem să putem scana în faza de proiectare investițiile de infrastructură noi, dar și să sprijinim șantierele deja aflate în execuție. Tehnologia are o acuratețe foarte ridicată și ne lasă să vedem undeva până pe la 2 metri sub pământ. Nu sunt multe orașe chiar și în Europa care știu exact unde se află rețeaua de utilități. Uneori nu există planșe ori când există, realitatea de pe teren poate să difere de cea de pe hârtie. Cu această soluție putem avea o hartă reală a țevilor de termoficare, apă-canal, electrice, telecomunicații, gaz. Mai mult decât atât, firma care ne furnizează soluția va survola cu ajutorul unei drone amplasamentul și va corela poziția țevilor cu ceea ce a filmat. Toate datele vor fi georeferențiate și integrate în baza de date a primăriei (GIS) și a proprietarilor de utilități cu ajutorul unei antene pe care o puteți vedea și în imagini”, a mai spus viceprimarul.
Astăzi, în plenul Consiliului Local va intra din nou în dezbatere proiectul privind stabilirea impozitelor…
Cum va schimba Inteligența Artificială business-urile și societățile în care trăim, avantajele României, la nivel…
Municipiul Timișoara își propune să negocieze achiziționarea acțiunilor private ale Aeroportului „Traian Vuia”, respectiv pachetul…
Societatea Piețe S.A. Timișoara anunţă că vine în sprijinul producătorilor și timișorenilor în perioada sărbătorilor…
Marcel Ciolacu a anunțat joi că PSD se retrage “cu demnitate” din coaliție, dar va…
Fondurile europene, mai ales cele accesate de Aquatim, au ajutat enorm la implementarea de proiecte…