Primăria Timișoara și Colterm au inițiat mai multe măsuri care, teoretic, ar trebui să pună societatea de termoficare pe linia de plutire, pentru ca ulterior să devină eficientă. Primarul Dominic Fritz a anunțat mai multe măsuri pe termen scurt, urgente, la care se adaugă altele, inovative, pe termen lung.
Cu lecția învățată din sezonul precedent și cu dorința de a profita la maxim de prețurile plafonate actuale, Dominic Fritz spune că acum se lucrează la stocarea de gaze naturale pentru viitorul sezon, aceasta și pentru că prețurile au fost plafonate de guvern la 250 de lei.
„Anul acesta avem 250 de lei pentru înmagazinare, și un preț de 370 pentru nevoile curente (n.r. la gaz). Oricum sunt mari. Dar e jumătate față de prețul plătit de Colterm în iarnă. Ne permite să avem previziune referitor la evoluția prețurilor”, a spus Fritz.
Deși rămâne consecvent ideii de a elimina pe cât posibil cărbunele din coșul energetic, primarul spune că acum se lucrează la caiete de sarcini pentru achiziția de cărbune, doar că se vor solicita condiții mai stringente, o calitate mai bună pentru acest combustibil. O altă investiție se va face pentru instalarea de module termice la școlile, grădinițele sau spitalele din oraș, care să reîncălzească agentul termic, dacă acesta nu e destul de cald. Se lucrează în continuare și la înlocuirea rețelelor vechi, de asemenea, se inițiază un program amplu de decolmatare a rețelelor interioare și a caloriferelor din clădirile primăriei.
Un număr de patru măsuri sunt propuse pe termen lung. Colterm trebuie să producă și energie electrică, aceasta va asigura independența societății și, chiar mai mult, să ofere energie electrică suplimentară. Două proiecte atrag atenția, este vorba de un parc fotovoltaic care va fi montat pe terenul unde este halda de zgură de la Utvin.
Aceasta va asigura și energie verde, dar și o rezolvare a problemei haldei, de unde mai ales vara se ridică praful de cărbune. Cea de a doua propunere este realizarea unei hidrocentrale pe Bega, chiar lângă actuala, din Fabric, unde, surprinzător, una dintre cele două turbine din 1906 mai funcționează și acum. De asemenea, se mai propune instalarea de noi turbine, în cogenerare, pe gaz, la CET Sud, acestea urmând să producă energie electrică, dar și termică.
„Avem în vedere atât funcționarea curentă, cât și investițiile în viitor, dar am încredere că vom reuși. Insolvența ne permite să ne concentrăm pe viitor. Dacă nu trecem prin această vale, unde sunt costuri importante, atunci nu vom vedea soare niciodată. Orice companie de termoficare care funcționează în ziua de azi – Oradea, Suceava, Brașov – într-un mod economic viabil, toate aceste orașe au trecut prin această vale, dar s-au dezmeticit, au fondat companii noi care și-au extins aria de activitate, au început să producă și energie electrică. Trebuie să avem și perseverență. Va dura 2-3 ani până la primele rezultate, dar nu putem din frica de moarte să ne închidem ochii, să nu facem nimic, să ne lăsăm paralizați”, a mai declarat primarul Dominic Fritz.
Nicolae Robu, fostul primar al Timișoarei, actual consilier personal al președintelui Consiliului județean Timiș din…
Anca Alexia Todoni a obținut un succes important în turul secund din calificările pentru primul…
Nicolae Robu, consilierul preşedintelui CJ Timiş, Alfred Simonis, anunţă prohodul progresismului la nivel mondial, dar…
Punct final în disputa pe contractul de realizare a Centurii Vest Timișoara, ultima porțiune nefinalizată…
Viața administrativă a Timișoarei de sfârșit a anului 2024 a fost marcată de disputa pe…
Elevii se întoarc la cursuri miercuri, 8 ianuarie, după vacanţa dedicată sărbătorilor, dar vestea bună…