Consiliul Județean Timiș va depune o solicitare de finanțare din programul Anghel Saligny pentru realizarea unei rețele de alimentare cu gaze naturale pentru o mare parte dintre localitățile din zona de centru a județului. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Distribuție Gaz Timiș Centru a solicitat sprijinul administrației pentru a putea duce la realizare proiectul.
Votul consilierilor județeni a fost acordat pentru „Înființare sistem inteligent de distribuție gaze în comunele Boldur, Nițchidorf, Darova, Pădureni, Racovița, Sacoșu Turcesc, Tormac, Victor Vlad Delamarina, Știuca, Găvojdia și extindere rețea distribuție gaze în comuna Belinț, județul Timiș”. Valoarea investiției este semnificativă, așa că, cel mai probabil, se vor solicita bani prin Anghel Saligny.
”Noi încercăm să vedem cum putem compensa acest neajuns și să ajutăm la cofinanțare, dacă este nevoie, dar mai întâi trebuie să avem un dialog cu UAT-urile să vedem care sunt nevoile și care sunt planurile lor în această direcție, iar apoi să venim cu măsurile de sprijin. Înseamnă operaționalizarea acelor servicii, direcții care duc la o mai mare eficiență energetică a clădirilor publice și a activităților ce pot fi eficientizate la nivel energetic la nivel local. Noi avem un proiect astăzi adoptat în cadrul ședinței de Consiliu Județean, practic primul proiect propus de către autoritățile publice locale, asociate într-un ADI, unul dintre cele 5 ADI-uri pentru a obține finanţare prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny. Sunt mai multe comune care vor beneficia de finanțare, dacă proiectul va fi declarat câștigător. Mai întâi să câștigăm finanțarea, sumele alocate la nivel național sunt de 7,5 miliarde de lei, plus 5 miliarde lei pentru proiectele declarate eligibile, dar care nu au primit finanțare pe POIM (Programul Operațional Infrastructura Mare). Acest proiect se încadrează în prima categorie de proiecte. Făcând un calcul sumar, la nivelul fiecărui județ, dacă ar fi să se împartă egal, ar veni 180 milioane lei. Acest proiect are o valoare de 160 milioane de lei, s-ar încadra în această marjă, dar nu ar mai rămâne loc pentru alte finanțări”, a spus Alin Nica, șeful CJ Timiș.
Proiectul de realizare a sistemelor de alimentare cu gaze naturale este unul pornit acum câțiva ani, în mandatul lui Călin Dobra.
”Știm cu toții cât de importantă este alimentarea cu gaze naturale independent, adică să putem să ne gestionăm, ținând cont de toată situația. Știți că cu aproximativ patru ani de zile în urmă am pornit cele cinci Asociații de Dezvoltare Intercomunitară privind distribuția de gaze naturale, proiecte importante pentru că acoperim aproximativ 70 de localități de pe raza județului Timiș, privind distribuția de gaze naturale. Astăzi s-a aprobat pentru asociație acest obiectiv de investiții, dar amendamentul a fost ca CJT să devină parte activă și cu susținere financiară pentru că la ADI Centru, din bugetul local, cofinanțarea este de 11,5 milioane de lei, ceea ce autoritățile locale nu au capacitatea să susțină această cofinanțare, e important să fie CJT partener activ financiar în susinerea acestor proiecte Sunt primării cu buget foarte mic la secțiunea de Dezvoltare, 2 milioane de lei cu care să asigure 1,2 milioane lei numai pentru gaz, nu este cea mai bună variantă. Au aprobat acest sistem în ideea că este un termen limitat pentru depunerea proiectului, dar sunt ferm convin că dacă obține finananțarea se poate reașeza suma pentru bugetele locale”, a spus Dobra, acum consilier lo
O statuetă care se poate mișca, fără a fi angrenată de mecanisme – intitulată DEȘTEPTAREA…
Alături de portalul inaugurat luni în Parcul Alpinet, Primăria Timișoara a pus la punct un…
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 21 decembrie, începând cu ora 16:00, la Bar Leone, Timișoara.…
După victoria cu Steaua, din campionat, baschetbaliștii viola au rămas la București, pentru meciul de…
În orașul Jimbolia, s-au desfășurat în ultimii ani lucrări de extindere a rețelelor de apă…
Un bărbat în vârstă de 51 de ani a condus un autoturism pe DN 68…