Administratie

Consiliul Județean Timiș va cere bani prin programul Anghel Saligny pentru alimentarea cu gaze naturale în mai multe localități

Consiliul Județean Timiș va depune o solicitare de finanțare din programul Anghel Saligny pentru realizarea unei rețele de alimentare cu gaze naturale pentru o mare parte dintre localitățile din zona de centru a județului. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Distribuție Gaz Timiș Centru a solicitat sprijinul administrației pentru a putea duce la realizare proiectul.

Votul consilierilor județeni a fost acordat pentru „Înființare sistem inteligent de distribuție gaze în comunele Boldur, Nițchidorf, Darova, Pădureni, Racovița, Sacoșu Turcesc, Tormac, Victor Vlad Delamarina, Știuca, Găvojdia și extindere rețea distribuție gaze în comuna Belinț, județul Timiș”. Valoarea investiției este semnificativă, așa că, cel mai probabil, se vor solicita bani prin Anghel Saligny.

”Noi încercăm să vedem cum putem compensa acest neajuns și să ajutăm la cofinanțare, dacă este nevoie, dar mai întâi trebuie să avem un dialog cu UAT-urile să vedem care sunt nevoile și care sunt planurile lor în această direcție, iar apoi să venim cu măsurile de sprijin. Înseamnă operaționalizarea acelor servicii, direcții care duc la o mai mare eficiență energetică a clădirilor publice și a activităților ce pot fi eficientizate la nivel energetic la nivel local. Noi avem un proiect astăzi adoptat în cadrul ședinței de Consiliu Județean, practic primul proiect propus de către autoritățile publice locale, asociate într-un ADI, unul dintre cele 5 ADI-uri pentru a obține finanţare prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny. Sunt mai multe comune care vor beneficia de finanțare, dacă proiectul va fi declarat câștigător. Mai întâi să câștigăm finanțarea, sumele alocate la nivel național sunt de 7,5 miliarde de lei, plus 5 miliarde lei pentru proiectele declarate eligibile, dar care nu au primit finanțare pe POIM (Programul Operațional Infrastructura Mare). Acest proiect se încadrează în prima categorie de proiecte. Făcând un calcul sumar, la nivelul fiecărui județ, dacă ar fi să se împartă egal, ar veni 180 milioane lei. Acest proiect are o valoare de 160 milioane de lei, s-ar încadra în această marjă, dar nu ar mai rămâne loc pentru alte finanțări”, a spus Alin Nica, șeful CJ Timiș.

Proiectul de realizare a sistemelor de alimentare cu gaze naturale este unul pornit acum câțiva ani, în mandatul lui Călin Dobra.

”Știm cu toții cât de importantă este alimentarea cu gaze naturale independent, adică să putem să ne gestionăm, ținând cont de toată situația. Știți că cu aproximativ patru ani de zile în urmă am pornit cele cinci Asociații de Dezvoltare Intercomunitară privind distribuția de gaze naturale, proiecte importante pentru că acoperim aproximativ 70 de localități de pe raza județului Timiș, privind distribuția de gaze naturale. Astăzi s-a aprobat pentru asociație acest obiectiv de investiții, dar amendamentul a fost ca CJT să devină parte activă și cu susținere financiară pentru că la ADI Centru, din bugetul local, cofinanțarea este de 11,5 milioane de lei, ceea ce autoritățile locale nu au capacitatea să susțină această cofinanțare, e important să fie CJT partener activ financiar în susinerea acestor proiecte Sunt primării cu buget foarte mic la secțiunea de Dezvoltare, 2 milioane de lei cu care să asigure 1,2 milioane lei numai pentru gaz, nu este cea mai bună variantă. Au aprobat acest sistem în ideea că este un termen limitat pentru depunerea proiectului, dar sunt ferm convin că dacă obține finananțarea se poate reașeza suma pentru bugetele locale”, a spus Dobra, acum consilier lo

Share
Published by
Marcel Hoster
Tags: cj timisgaze

Recent Posts

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

4 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

5 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

5 ore ago

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

7 ore ago

Elevii reiau cursurile miercuri cu al cincilea modul. Când primesc vacanţa mare

Vacanța de Paște mai durează puţin și elevii revin la cursuri miercuri, 8 mai, potrivit…

7 ore ago

Ultimul meci oficial înaintea de marea finală

Revelaţia sezonului din prima ligă de futsal este CFR Timişoara, echipă ce a terminat sezonul…

8 ore ago