Boala zgârieturii de pisică, ce e cunoscută și sub denumirea de boala ghearelor de pisică sau limfoadenita subacută regională, este cauzată de infecția cu bacteria Bartonella Henselae, care este prezentă în saliva pisicii.
Potrivit dr. Anca Elena Ianitcaia, medic specialist boli infecțioase la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, purtătoare ale acestei bacterii sunt de cele mai multe ori animalele cu vârsta mai mică de un an.
Cel mai adesea transmiterea bacteriei la om are loc prin mușcătura sau zgârietura de pisică. Bacteria însă poate pătrunde în organismul uman și dacă pisica infectată linge o rană deschisă de la nivelul pielii.
„După o incubație de una-două săptămâni, boala debutează cu o leziune primară ce apare sub forma unei papule sau pustule mici, eritematoasă, nedureroasă, care se dezvoltă la locul inoculării (la locul mușcăturii sau al zgârieturii).
În decurs de una până la trei săptămâni apare limfadenopatia regională, ganglionii afectați sunt măriți în volum și devin dureroși, câteodată fiind însoțiți de eritem la nivelul tegumentului. Ganglionii axilari sunt cel mai frecvent afectați, urmați de cei ai capului sau gâtului și, ulterior, cei inghinali sau femurali.
Manifestările generale includ febră, frisoane, cefalee, mialgii, inapetență, astenie. Mai rar pot să existe scăderi ponderale, transpirații nocturne, deglutiție dureroasă, paralizie a mișcărilor verticale ale globilor oculari și chiar dureri abdominale”, explică dr. Anca Elena Ianitcaia, medic specialist boli infecțioase la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.
Medicul spune că diagnosticul se susține pe baza mușcăturii sau zgârieturii de pisică, prezența leziunii de inoculare, evidențierea ganglionilor măriți, dar și prin analize de laborator, cum sunt testele serologice pentru detectarea anticorpilor specifici.
„Pentru majoritatea pacienților boala este asimptomatică, se remite fără o intervenție medicală. În cazul pacienților cu sistem imunitar slăbit este necesar, însă, tratamentul antibiotic, durata acestuia depinzând de evoluția clinică.
Singura metodă sigură de prevenție este evitarea contactului cu pisicile posibil infectate. Astfel, se recomandă tăierea unghiilor și deparazitarea pisicilor.
Dacă ați fost mușcat sau zgâriat de pisică, spălați-vă imediat pe zona respectivă cu apă și săpun, folosiți soluții dezinfectante, apoi prezentați-vă la o clinică de boli infecțioase pentru o evaluare medicală”, a mai transmis dr. Anca Elena Ianitcaia, medic specialist boli infecțioase la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…