Economic

Problema licitației pentru terminalui AIT plecări externe se rezolvă în două săptămâni

„Incidentul” apărut legat de semnarea contractului pentru ridicarea noului terminal plecări externe de la Aeroportul Internațional Timișoara întârzie puțin atingerea unui procent maxim de cheltuire a fondurilor europene de către Ministerul Transporturilor.

Semnarea, în cadru oficial, vineri, a contractului de execuție, a fost amânată pentru că pe ultima sută de metri rezultatul licitației a fost contestat de către concurentul clasat pe locul 2.

Problema va fi lămurită în următoarele două săptămâni, apreciază ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care programase ceremonia de semnare a contractului pentru ziua de vineri.

„Astăzi trebuia să fie semnat un contract pentrru construirea Terminalului de plecări, din păcate timing-ul nu a fost cel pe care mi l-aș fi dorit. Probabil că în următoarele două săptămâni, nu vreau eu să interferez în deciziile altor instituții, dar ar fi bine, cât mai rapid să fie semnat, indiferent de soluția dată de CNSC, urmare a acelei contestații apărute în ultimul moment, să fie semnat cât mai rapid contractul astfel încât să poată beneficia Aeroportul Timișoara de fonduri europene”, a declarat Grindeanu.

Problema este că finanțarea contractului se face pe bani din Programul Operațional Infrastructură Mare, ”ediția” aflat acum în derulare dar care se va încheia la finalul anului viitor. Dacă banii nu se cheltuie până atunci vor fi pierduți. În principiu, cheltuirea banilor europeni merge bine la acest minister, toate fondurile alocate pe acest an vor fi terminate înainte de termen, speră Grindeanu.

”Vă reamintesc faptul că vorbim de Programul Operațional Infrastructură Mare care se termină la sfârșitul anului viitor. În acest moment vorbim de aproximativ 1 miliard de euro care au rămas disponibili până la sfârșitul anului viitor pe toate proiectele din România și atunci e o cursă contra-cronometru a fiecărui proiect. Din ce îmi dau seama, probabil că Ministerul Transporturilor își va termină banii europeni sută la sută la jumătatea anului viitor, sută la sută, ceea ce nu s-a întâmplat de la Revoluție încoace să se termine toți banii europeni la jumătatea anului, cu 6 luni înainte. Până în acest moment suntem la 80 la sută grad de absorbție, diferența de un miliard a rămas disponibilă. Cei de la aeroport și constructorul, care o fi el, să facă bine să termine până la jumătatea anului viitor această construcție, astfel încât să poată beneficia de bani europeni”, a mai declarat ministrul.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

12 ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

14 ore ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

15 ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

16 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

21 de ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

22 de ore ago