Administratie

Tinerii investitori imobiliari din Ovidiu Balea vor putea face doar case de factură modernă, fără „pastișe arhitecturale sau imitarea stilurilor istorice”

Le-a oferit terenurile pentru casă, acum dorește să impună și stilul arhitectural al zonei. Vorbim despre Primăria Timișoara, în relația cu tinerii care au primit terenuri în zona Ovidiu Balea pentru a-și ridica o casă.

Municipalitatea le va propune consilierilor locali votarea ”Regulamentelor pentru construirea locuințelor pe parcelele acordate tinerilor între 18 și 35 de ani – zona Ovidiu Balea”. De fapt, sunt două asemenea regulamente, informează primăria:

„Regulamentul privind realizarea locuinţelor cuplate” şi „Regulamentul privind realizarea locuinţelor înşiruite”.

Acestea vor fi supuse dezbaterii și aprobării Consiliului Local. Ambele regulamente sunt documente elaborate în Primăria Timișoara, prin Instituția Arhitectului Șef, și reprezintă demersuri în direcția aceluiași obiectiv, și anume dezvoltarea unitară din punct de vedere urbanistic și arhitectural a locuințelor care se vor construi în această zonă.

”Punem accent pe criterii estetice în proiectare, autorizare și execuție”, spun cei de la primărie.

”Este pentru prima oară când Primăria Timișoara se implică în reglementarea, la acest nivel, a viitoarelor cartiere care apar pe terenul municipalității. Ne interesează cum vor arăta aceste locuințe încă din faza de proiectare, dar și cum se raportează la spațiul public. Nu mai vrem zone care sunt copleșite de betoane și, de aceea una dintre condiții este ca minim 40% din teren să fie spațiu verde,” a declarat primarul Dominic Fritz.

Reglementările din cele două documente vin în scopul realizării unui cartier de locuinţe unitar din punct de vedere al conformării arhitectural-volumetrice și completează și întăresc prevederile privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii cuprinse în Planul Urbanistic Zonal „Completare zonă de locuinţe” (HCL 204/2003).

Cele două regulamente reprezintă seturile de norme de care se va ține cont la proiectarea, autorizarea și construirea edificiilor pe parcelele care au fost atribuite în folosință tinerilor între 18 și 35 de ani pentru construirea unei locuințe proprietate personală. Terenurile disponibile și libere de sarcini care au fost atribuite conform

Legii nr. 15/2003 sunt cuprinse în teritoriul reglementat prin Planul urbanistic zonal „Completare zonă de locuinţe”.

“Realizarea locuințelor unifamiliale în regim înșiruit (câte cinci de pe fiecare sector de stradă) se va face numai în condițiile în care proiectarea acestora este corelată. Prin urmare, locuințele unifamiliale înșiruite vor avea caracteristici identice în ceea ce privește: volumetria, regimul de înălțime și înălțimile, acoperișul, cromatica și accentele utilizate pentru fațade și învelitoare, golurile și tâmplăria, tinichigeria, împrejmuirea pentru toate limitele parcelelor, anexele gospodărești,” a declarat și Gabriel Almăjăn, Arhitectul Șef al Municipiului Timișoara.

Sunt detaliate în proiect cerințele referitoare procentul de spații verzi – minim 40% din suprafața terenului, la materiale ce vor fi utilizate și cromatica fațadelor. De asemenea, arhitectura clădirilor noi va fi de factură modernă și va exprima caracterul de locuință unifamilială. Se recomandă un regim mediu de înălțime de P+1E. Se interzice realizarea de pastișe arhitecturale sau imitarea stilurilor istorice.

Regulamentele pot fi consultate pe site-ul Primăriei Municipiului Timișoara:

https://www.primariatm.ro/administratie/consiliul-local/proiecte-de-hotarari/?uid=B69F58E5416AFF00C2258825003378FB

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…

17 ore ago

Oprit în trafic înainte de a produce nenorociri! Beat „mort” şi fără permis, cu tupeu la volan

„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…

18 ore ago

Culmea prostiei? Să furi o maşină, să nu ai permis şi să mai faci şi accident

Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…

18 ore ago

CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…

18 ore ago

Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri

Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…

19 ore ago