Președintele CCIA Timiș, Florica Chiriță, și omologul său Şekib Avdagiç, Președintele Camerei de Comerț Istanbul, au semnat la Istanbul un acord de colaborare sub forma unui Memorandum de Înțelegere. Documentul stabilește cadrul instituțional de cooperare, în condiții de egalitate și de beneficii reciproc avantajoase, destinat consolidării și promovării comerțului și investițiilor, stimulării parteneriatelor de afaceri între companiile din cele două țări și regiuni.
Totodată, acordul prevede organizarea atât la Timișoara cât și la Istanbul de evenimente destinate dezvoltării schimburilor comerciale și cooperării economice bilaterale, dar și schimburi de experiență și bune practici în domeniul învățământului profesional, participarea reciprocă la târguri și expoziții, schimb de informații oportunități de afaceri, colaborare în proiecte finanțate.
„Pentru anul acesta, am convenit cu dl. președinte Avdagiç organizarea a trei evenimente economice, la Istanbul și la Timișoara. Astfel, vom organiza un Forum de Afaceri româno-turc, un eveniment de anvergură sub genericul „Turcia se prezintă” ce va cuprinde întâlniri de afaceri, o expoziție de produse turcești și o seara culturală, cât și participarea firmelor din Turcia la Expo Mobila Timișoara”, a transmis președinte CCIAT, Florica Chiriță.
Semnarea acordului de colaborare a fost urmarea a două vizite de lucru efectuate de președintele CCIA Timiș la Camera de Comerț Istanbul, în septembrie 2019 și februarie 2020 – vizite ce au avut ca obiectiv identificarea de oportunități și proiecte concrete de cooperare, în beneficiul celor două comunități de afaceri. În finalul întrevederii, Președintele Şekib Avdagiç a înmânat președintelui CCIAT un tablou inedit reprezentând imaginea în relief a clădirii Camerei.
Cu peste 640.000 de membri, Camera de Comerț Istanbul are misiunea de a crește ponderea membrilor săi în comerțul internațional, contribuind la ascensiunea Turciei ca putere regională. ICOC este conștientă de rolul său crucial în ceea ce privește nevoia de a răspunde la problemele structurale și actuale cu care se confruntă sectorul privat, de a spori puterea comercială internațională a Turciei și de a oferi un mediu de dezvoltare sigur și stabil pentru economia națională.
La data de 31 decembrie 2021, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Turcia a fost de 7037,892 milioane euro, din care exportul a fost de 2619,545 milioane EURO și importul de 4418,347 milioane euro, soldul fiind de 1798,803 milioane EURO în favoarea Turciei.
La aceeași dată, erau înregistrate în România 16.799 societăţi comerciale cu capital turcesc, valoarea capitalului social subscris fiind echivalentul a 634.738.100 euro, reprezentând 1,38% din totalul capitalului subscris de investitorii străini. După valoarea investiției în echivalent valută, Turcia ocupă locul 15 în clasamentul pe ţări de rezidenţă a investitorilor în societăţi comerciale cu participare străină. În Județul Timiș, conform statisticilor ORC, sunt înmatriculate 58 de firme active cu asociați din Turcia, cu un capital social subscris de 296.000 euro.
Fostul preşedinte al PNL Timiş, Alin Nica, şi fostul secretar general al organizaţiei, Dănuţ Groza,…
Cu toate că PNL are 37 de primari în judeţul Timiş, Nicolae Ciucă s-a situat…
Elena Lasconi câştigă relativ detaşat primul tur al alegerilor prezidenţiale la nivelul judeţului Timiş. Pe…
Afred Simonis e optimist și spune că obiectivul PSD, de a trece Marcel Ciolacu în…
TikTok-ul este aproape să câştige primul tur al alegerilor prezidenţiale! Sub radarul tuturor măsurătorilor sociologice,…
Potrivit numărătorii paralele făcute de USR Timiş la nivelul municipiului Timişoara, Elena Lasconi se situează…