Consiliul Judeţean Timiş

Muzeul Național al Banatului Timișoara organizează expoziția Artă și măiestrie bănățeană

Începând de marți 10 mai 2022, de la ora 18, în mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia, va avea loc expoziția „Artă și măiestrie bănățeană”. Evenimentul este organizat de Muzeul Național al Banatului din Timișoara, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș.

Obiecte de tezaur care nu au mai fost expuse niciodată, din Colecția Etnografică „Marius Matei” , vor fi aduse în premieră la Muzeul Național al Banatului. Fac parte din expoziția „Artă și măiestrie bănățeană”, pe care instituția de cultură în colaborare cu etnograful Marius Matei, o aduce în fața vizitatorilor.

Printre obiectele de tezaur care nu au mai fost admirate până acum se numără o catrință de tezaur, ornată cu 365 monede din argint, datând de la începutul sec al XIX-lea, alături de alte podoabe din argint. Catrința este un obiect de îmbrăcăminte din portul național al româncelor, care servește ca fustă sau ca șorț și care constă dintr-o bucată dreptunghiulară de stofă adesea împodobită cu „alesături”, în cazul de față cu monede.

Expoziția „Artă și măiestrie bănățeană” înseamnă 100 de costume din Colecția Etnografică „Marius Matei”, costume tradiționale din Banatul de câmpie, bijuterii autentice vechi de sute de ani și documente fotoetnografice.

Costumele tradiționale din zona Banatului de Câmpie ce alcătuiesc Colecția Etnografică „Marius Matei” au fost expuse în cele mai prestigioase muzee din România, iar de data aceasta ajung la MNaB. Cunoscutul colecționar pasionat de folclor a strâns în colecția sa peste 3000 de piese, datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea și până la mijlocul secolului al XX-lea.

„Costumele tradiționale din această colecție dezvăluie frumusețea și pasiunea locului în care multiculturalitatea este încă o trăsătură specifică. Fire de aur formează figuri decorative complexe, iar mâna iscusită a femeii desăvârșește croiala specifică portului bănățean. Costumul tradițional vorbește despre generații de bănățeni, despre inteligență și inventivitate, despre aplecarea spre eleganță și frumos, despre universul nemuritor al satului românesc bănățean. Toate aceste costume sunt mărturii ale talentului și harului, aceste piese fiind un element reprezentativ al României.”, declară Marius Matei, etnograf.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Echipa Festivalului Rod a ajuns din nou la Penitenciarul de pe Popa Șapcă/Foto

Echipa Festivalului Rod s-a întors după gratii la începutul toamnei, cu proiecția filmului „Crulic. Drumul…

O oră ago

ANUNȚ LANSARE PROCEDURĂ COMPETITIVĂ ACHIZIȚIE LUCRĂRI

CATALIN SI CATALAINA SRL, în calitate de solicitant, cu sediul în sat Cerneteaz, comuna Giarmata,…

O oră ago

ADR Vest a semnat două noi contracte de finanțare. Trei milioane de lei vor susține sistemul universitar din Timișoara și Reșița

Cu ajutorul fondurilor europene, peste 3.000 de studenți din Timișoara și Reșița vor beneficia de…

4 ore ago

Noul președinte al Consiliului Judeţean nu vede posibilă apariția de baroni locali în Timiș

Alfred Simonis, noul președinte al Consiliului Județean Timiș, spune că nu se va transforma, în…

4 ore ago

Societatea Colterm a anunțat că a pornit deja și cel de-al doilea cazan de abur de la CET Sud

Compania de termoficare anunță că a pornit și al doilea cazan de abur de la…

4 ore ago

Șapte spații din cartierele istorice sunt scoase la licitație de Primăria Timișoara, în vederea închirierii

Un număr de șapte spații comerciale aflate în cartierele istorice Cetate și Fabric, sunt scoase…

5 ore ago