Klaus Vaterland

Nicolae Robu a început precampania cu șah la Alin Nica

Un sondaj de opinie mai lejer ne-a arătat cum stă treaba cu intenția de vot și încrederea populației în principalii actori politici ai Timișoarei. Ne oprim la primarul Dominic Fritz, cu 38,9%, și Nicolae Robu, cu 34,4%, chiar dacă experiența studenților Universității de Vest, cei care au făcut sondajul, a fost mai degrabă una didactică, fără mari pretenții de acuratețe statistică și sociologică. Respondenți au fost doar 350 persoane, iar deciși să voteze cu un anume personaj politic, doar 26%, mai puțini decât timișorenii care ar fi așteptați să vină la urne, dacă mâine ar avea loc alegeri pentru primar și consiliul local.

Punctajul de la cercetarea nivelului de încredere e cel mai dezolant pentru clasa politică timișoreană. 14% au o „foarte mare” sau „mare” încredere în primarul Fritz, dar nici ceilalți nu se bucură de o prea mare atenție din partea alegătorilor. Nici nu era greu să se ajungă aici. USR și Dominic Fritz au câștigat furtunos alegerile locale din 2020, dar conjuctura politică, criza energetică, colapsarea Colterm după un istoric pentru care antecesorii sunt mai vinovați ca actualul șef al administrației municipale, senzația de poticneală în mijlocul câtorva proiecte importante pentru edil au făcut ca în populație să se instaleze această neîncredere că primarul neamț va mai dărâma vreodată munții pentru noi.

Da, dacă mâine ar avea loc alegeri, astăzi n-am nici cea mai mică idee despre cine ar câștiga. Diferența dintre Fritz și Robu este atât de mică încât cei 74% nehotărâți ar putea da totul peste cap. Totuși, studiul ne dă câteva repere. PSD nu va avea ce căuta în competiție ca actor principal, nici măcar cu vedeta Sorin Grindeanu, ci doar pentru a rupe chiar și neințenționat din procentul celui care îl contracandidează pe Dominic Fritz.
Celalte partide nici nu contează, iar spuma liberalilor din filiala Timiș, patru lideri laolaltă de abia adună 15%.

Dar mai interesant ca sondajul a fost reacția principalului contracandidat, Nicolae Robu. Imediat după ce studiul celor de la UVT l-au reintrodus în dezbaterea publică, fostul primar liberal a lansat un sondaj al lui. Cu ce rezultate, nici nu mai contează, căci rețeta sociologică este una frivolă, probabil pe Facebook. Mai important e ce a întrebat Nicolae Robu în acel sondaj. Nu dacă timișorenii ar avea sau nu mai mare încredere în el, dacă – nu-i așa? – Dominici Fritz a nenorocit populația Timișoarei și a distrus munca „neobositului”…

Nu, nu asta l-a interesat, ci altceva mult mai decisiv pentru 2024. Sub sigla cărui partid să candideze el, Nicolae Robu, la viitoarele alegeri. Cu un vechi partid, cu unul nou, să meargă independent, sunt câteva dintre variantele propuse. Un fel de bate șaua să priceapă Alin Nica și filiala Timiș a PNL. Căci dacă cetățeanul „sondor” ar vrea ca Nicolae Robu să meargă pe lista PNL, atunci oamenii ăia de la partid trebuie să-și bage mințile în cap și să abandoneze scenariul cu candidat propriul, altul decât Nicolae Robu, concurându-l pe „independentul” Nicolae Robu.

Asta ar putea fi decizia politică ce ar decide rezultatul alegerilor pentru funcția de primar, chiar și pentru cele câteva procente ce s-ar duce inutil spre un candidat liberal fără șanse în fața lui Fritz și Robu. Dacă PNL nu va scoate candidat și socotind că USR, PNL și PSD ar avea cam același scor, conform recentului sondajul UVT (31%), viitorul sună nu prea încurajator pentru Dominic Fritz. Și va rămâne așa dacă nu i se rupe „ghinionul” în cei doi ani până la alegeri.

Dar ambalarea motoarelor de către Nicolae Robu este un motiv de îngrijorare nu numai pentru șeful USR Timiș, actualul primar de Timișoara. Dacă PNL scoate candidat, președintele Alin Nica va fi acuzat că a contribuit la un nou mandat pentru Dominic Fritz. Dacă merge cu Nicolae Robu, vă dați seama ce va fi în sufletul lui Alin Nica după ce va pierde la Județ în fața PSD?

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Speranţa moare ultima! CFR Timişoara întâlneşte în meciul 3 al finalei United Galaţi, de această dată pe teren propriu

Finala campionatului naţional de futsal a programat primele două partide în Moldova, pe malul Dunării…

7 ore ago

Transformarea cinema Studio e aproape de finalizare

Una dintre cele mai lungi renovări a unui obiectiv public din Timișoara, Cinema Studio, ar…

8 ore ago

UPT organizează un eveniment internaţional cu oaspeţi din 16 ţări

International Staff Week, un nou proiect care este organizat de Universitatea timişoreană cu o istorie…

10 ore ago

Angajații din mai multe primării au protestat la Palatul Administrativ din Timișoara, pentru salarii mai mari

Mai multe zeci de angajați ai unor primării din Timiș, Arad și Caraș-Severin s-au adunat…

12 ore ago

Politehnica Timișoara se întoarce cu șase medalii de la Campionatul Național de floretă, seniori. A lipsit doar… aurul!

Politehnica Timișoara a câștigat șase medalii la Campionatul Național de floretă, care a avut loc…

14 ore ago

CCIA Timiș organizează un nou seminar pe tema legislației vamale

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș va organiza seminarul ”Actualizări în legislația vamală și…

14 ore ago