Publicul a participat în număr extrem de mare la acțiunile organizate la Bastionul Theresia în cadrul programului european Noaptea Muzeelor. Au fost deschise toate expozițiile găzduite aici, oamenii au aflat cum arăta o zi la Timișoara în timpul dominației otomane, au descoperit ce arme se foloseau în perioada medievală, au avut parte de concerte și demonstrații cu foc, toate în organizarea Muzeului Național al Banatului și al organizațiilor cu care a colaborat.
Muzeul Național al Banatului a fost și în acest an centrul atracției evenimentelor de promovare a colecțiilor muzeale din Timișoara, în cadrul unui eveniment european care a cuprins zeci de instituții numai în țara noastră. Sâmbătă seara, în curtea Bastionului și în sălile de expoziție au fost pline de oameni.
La mansarda B1 a Bastionului Theresia au fost deschise expozițiile „Patrimonium 2021” și „Fiare din Beci – legende și oțel”. La mansarda B2 în expoziția „Artă și măiestrie bănățeană” au fost prezentate obiecte de tezaur care nu au mai fost niciodată expuse publicului. Holul Bastionului s-a dovedit la fel de atractiv, aici mai ales copiii au fost atrași de expoziția de tarantule vii. De asemenea, a putut fi vizitat și Muzeul Ștefan Popa Popas, de la parterul clădirii.
Totuși, principalul punct de atracție a fost curtea Bastionului, încă de la primele ore ale evenimentului publicul a fost prezent în număr mare. Spectatorii au luat parte la reconstituiri istorice. Au fost evenimente interactive, prezentări și scenete din istoria Timișoarei și a Banatului, cu grupurile prezente – Armele și ținutele Evului Mediu, Obiceiurile trecutului, O zi din viața unui pașă de Timișoara, Raiduri și bătălii în Ținuturile de Margine, Bătăliile pentru fortăreața Timișoara în secolul XVI.
La orele serii a fost programat un spectacol Peregrinii, iar seara s-a încheiat cu un Teatru pirotehnic, sub numele de „Amor Flammis – Basme de Foc”.
„Noaptea Muzeelor fost un succes pentru Muzeul Național al Banatului. Foarte multă lumea venit să vadă ce am pregătit, atât în curtea Bastionului, mă refer la reconstituiri istorice, cât și în expoziți, sus în mansardă și pe holul clădirii. Nu ne așteptam să fie atât de mulți vizitatori, ne bucurăm că au apreciat ceea ce le-am pregătit, asta o arată numărul mare de spectatori. Sperăm ca pe viitor ne vom ridica din nou la același nivel, pregătim multe surprize știe pe unde sunteți. De asemenea, oamenii încântați de spectacolele pregătite au fost ne bucurăm că în același timp au fost foarte mulți vizitatori și la expoziții. Mulțumi, tuturor celor care ne-au trecut pragul, colaboratorilor, trupelor de reconstituire, bineînțeles colegilor. Toate acestea au fost posibile cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, le mulțumim pentru sprijin și pentru încredere celor care ne-au ajutat”, ne-a declarat Claudiu Ilaș, directorul MnaB, după eveniment.
După ce au picat o dată la vot proiectul taxelor și impozitelor locale, consilierii locali…
Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…