Administratie

Noaptea muzeelor, cu spectacole și expoziții diverse, la bastionul Theresia. Muzeul Banatului se deschide în fața publicului timișorean

Muzeul Național al Banatului se alătură și în acest an seriei de manifestări pentru public, reunite sub numele de Noaptea Muzeelor. Sâmbătă, începând de la ora șase a serii, a pregătit o serie de acțiuni extrem de interesante.

Muzeul Național al Banatului, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, se alătură evenimentului național „Noaptea Muzeelor 2022”. Astfel, sâmbătă, 14 mai, instituția de cultură așteaptă publicul să-i treacă pragul, între orele 18.00 – 03.00.

Lista expozițiilor care pot fi admirate și a activităților la care se poate participa este una pentru toate vârstele.

În curtea Bastionului Theresia, de la ora 18, începe deschiderea taberelor de reconstituire istorică – grupurile de re-enactment „Eyaletul de Timișoara”, „Losonczy Istvan”, „Hrafnabroethr”, „Proiectul Răscoala”, „Asociația de Reconstituiri Istorice Timișoara”. La ora 19 încep evenimentele interactive, prezentări și scenete din istoria Timișoarei și a Banatului, cu grupurile de re-enactment prezente – Armele și ținutele Evului Mediu, Obiceiurile trecutului, O zi din viața unui pașă de Timișoara, Raiduri și bătălii în Ținuturile de Margine, Bătăliile pentru fortăreața Timișoara în secolul XVI.

De la ora 20.30 – „Fiare din Beci” are loc o prezentare interactivă a pieselor din expoziția de spade și săbii istorice. De la ora 21.30 – Spectacol „Peregrinii” – Amurgul barzilor. De la ora 22.00 – Teatru pirotehnic „Amor Flammis – Basme de Foc”. Legendele nopții sunt narate prin muzică și coregrafii de foc în cadrul unui spectacol prezentat în premieră la Noaptea Muzeelor 2022 la MnaB.

În mansarda B1 a Bastionului Theresia vor putea fi vizitate expozițiile „Patrimonium 2021” și „Fiare din Beci – legende și oțel”. În mansarda B2 a Bastionului Theresia pot fi admirate obiecte de tezaur care nu au mai fost niciodată expuse în „Artă și măiestrie bănățeană”. Holul bastionului găzduiește expoziția de tarantule vii și exponatul lunii – „Cuțit de vânătoare tipul Hirschfänger (sec. al XVIII-lea)”, iar la parterul clădirii este deschis Muzeul Ștefan Popa Popas.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

2 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

2 ore ago

Seria cu Vâlcea începe în Vinerea Mare

Baschetbaliștii de la SCM Timişoara dispută cu începere de astăzi ultima serie din play-out. Ei…

3 ore ago

Disoluţia PNL. Studiu de caz: cum au fost abordate speţele Alin Nica şi Iulian Dumitrescu

Orice grup, organizaţie, societate funcţionează după nişte reguli. Aşa e în firea lucrurilor. Dacă e…

3 ore ago

Horticultura vă oferă cele mai colorate şi înmiresmate cadouri de Paşte/Foto

Pe lista de cumpărături şi cadouri de Paște nu trebuie să lipsească florile sau aranjamentele…

4 ore ago

Un şofer de taxi, principalul ajutor pentru traficanţii de migranţi, care au şi rănit doi poliţişti de frontieră

În cadrul cercetărilor privind persoanele implicate în activitatea de migrației ilegală din noaptea de 1…

16 ore ago