Cultura

Spectacol după romanul „Moromeţii” cu Marcel Iureș și George Mihăiță

 Ilie Moromete și Cocoșilă (interpretați de către Marcel Iureș și George Mihăiță) vă invită în Poiana lui Iocan, la Opera Națională Română din Timișoara, luni, 9 mai, începând cu ora 20:00.

Textul propus de Cătălin Ștefănescu după „Moromeții” este o adevărată bijuterie pentru dramaturgie.

Cătălin Ștefănescu, realizator al apreciatei emisiuni tv. „Garantat 100%”, extrage esența romanului, apelând la replicile sale pentru a arăta frământările din viața omului obișnuit, fie țăran sau orășean.

Alege două personaje din roman, pe Ilie Moromete și Cocoșilă care aparent stau la taclale și evocă pe cei ce le sunt aproape. Dialogul dintre cei doi din prima parte a reprezentației, un dialog acid satiric cu rezonanță spre actualitatea zilelor noastre, se motivează dramatic în următoarea secvență a evocărilor.

Ilie Moromete cu amărăciune amintește cum i s-a destrămat familia, cum l-au părăsit cei trei fii și i-au înșelat încrederea, ca apoi spre final să amintească de insistențele cu tâlc ale fiului cel mic, Niculae de a fi dat la școală. Povestea de viață surprinsă amplu în proza romanului, devine un text tragicomic suculent, în două personaje, cu trimiteri dibaci manevrate spre alte personaje apropiate lor.

„Nu prea știu cum e să vorbești despre țărani într-o lume care are „casă la țară”. Nu prea știu cum e să fii mare scriitor când „intri în manuale”. Sau când breasla te tot propune la premiul Nobel. Fiecare cultură cu mâncărurile și creatorii ei. Mi-e frică de țărani și de dramaturgia contemporană. Pe de altă parte, am vrut dintotdeauna să văd la Act o piesă cu țărani. Și, uite că am parte de ea. Mă bucur, ăsta e cuvântul. Mă bucur de piesa lui Cătălin Ștefănescu, de fabulosul roman al lui Preda, de actorii George și Marcel. Așa e la noi, ne bucurăm de toate prostiile”, spune regizorul Alexandru Dabija.

Biletele sunt disponibile în rețeaua iabilet.ro și pe platforma poftimcultura.ro, dar și la casierie.

 

 

 

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Expoziție cu peste 300 de caricaturi și lucrări umoristice poate fi admirată în Iulius Town

În acest final de săptămână, în Iulius Town, sunt așteptați iubitorii de satiră, care vor…

O oră ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 11 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 11.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

2 ore ago

Parcările acoperite pentru biciclete, inițiate de Moș, au acum o soluție. Nica și Fritz sunt colaboratori politici, proiectul nu se mai blochează

Cristian Moș, candidat independent la funcția de primar al Timișoarei, își poate vedea acum unul…

13 ore ago

UMB e în concediu, dar pe Centura Sud se lucrează în continuare

Zilele de Paști au adus o scădere a activității de pe șantierul Centurii Sud. Muncitorii…

13 ore ago

Titu Birceanu poate rămâne președintele Biroului Electoral de Circumscripție Timișoara

Biroul Electoral de Circumscripție Timiș a respins contestația formulată împotriva preşedintelui Biroului Electoral de Circumscripție…

13 ore ago

Raoul Trifan, despre legea combaterii evaziunii fiscale: “Pe lângă Iohannis, Dragnea era un amator”

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că legea promulgată, vineri, de preşedintele Klaus Iohannis,…

14 ore ago