Opinii

“Ştim că a furat, dar ne-a dat şi nouă”. Sindromul Stockholm la români

La puţine zile de la încarcerarea lui Piedone Popescu, câteva sute de bucureşteni s-au adunat în faţa Penitenciarului Rahova pentru a-l susţine pe “nevinovatul” fost primar al Sectorului 5. “Nevinovatul” a fost găsit de două instanţe printre vinovaţii pentru producerea incendiului de la Clubul Colectiv, în urma căruia şi-au pierdut viaţa 65 de tineri. Da, mulţi i-au luat apărarea fiindcă ar fi “semnat ca primarul”, dar nu o să ştim dacă pe lângă acea “semnătură ca primarul” a mai fost şi altceva.

Fiindcă, de exemplu, în dosarul DNA al mafiotului Rădoi de la Metrou, acelaşi Piedone apare negociind o şpagă însemnând “jumătate din spaţiile comerciale de la Izvor”. Dacă nu intra DNA pe fir, venea în mod cert şi nevinovata “semnătură ca primarul” pentru spaţiile respective. Dar inclusiv oamenii care s-au dus să-l susţină pe Piedone, unul dintre cele mai sulfuroase personaje care au poluat spaţiul public din România, sunt convins că ştiau că ipochimenului îi place să-şi bage mâinile până la cot în butoiul cu miere. Dar fac parte din acea categorie de oameni care votează pe principiile “Ştim c-a furat, dar ne-a dat şi nouă” sau “Ştim c-a furat, dar a mai făcut câte ceva”.

Nu ştiu ce a făcut Piedone, în afară de-a umbla toată ziua cu o cameră de filmat după el, dar doar bucureştenii – mă rog, o parte din ei – puteau vota un asemenea specimen. Care, apropo de “demnitatea” pe care şi-o tot aroga, înainte cu câteva zile de sentinţă a vrut să fugă din ţară, după modelul altor “valori” care ne-au părăsit, dar a fost oprit de DNA pe aeroport.

Această raportare a fanilor lui Piedone la “idolul” lor are şi unele atribute de Sindrom Stockholm (cel în care victima ajunge să-l simpatizeze pe răpitor/agresor). Şi mă refer la toţi “piedonii” din ţara asta. Care îi ţin “captivi” pe români de 32 de ani. Români care au ajuns extrem de toleranţi în faţa corupţiei şi hoţiei. Ca să nu spun că mulţi sunt chiar fascinaţi de astfel de infractori şi şmecheri, identificaţi uneori cu haiducii din secolele trecute. Fiindcă “ne-a mai dat şi nouă”. Ori între nivelul de trai şi gradul de corupţie dintr-o ţară există o relaţie indisolubilă, în sensul că sunt invers proporţionale. Mai exact, cu cât corupţia e mai mare, cu atât nivelul de trai este mai mic. “Micile semne de bunătate venite din partea răpitorului sunt amplificate într-o situație de captivitate”, se arată într-o definiţie a Sindromului Stockholm. Adică, dacă “ne-a mai dat câte ceva” din cât au furat, suntem fericiţi. Mă rog, sunt fericiţi toţi fanii “piedonilor” din ţară.

Dar ce se întâmplă când nici nu “ne mai dă şi nouă”? Actualul guvern merge dintr-o bâlbâială în alta, neavând nicio soluţie la nimic.  În această perioadă nivelul de trai s-a deteriorat pe zi ce trece, sărăcia lovind tot mai crunt peste tot. De dimineaţa până seara, preţurile cresc. Inflaţia este galopantă, datoriile externe tot mai mari, şi la dobânzi exorbitante. Şi aici nu e vorba (doar) de corupţie, ci de o incompetenţă crasă la nivel guvernamental. (Sigur, pentru ei e bine, în timp ce România se cufundă în sărăcie, doar în ultimele luni au fost inventate 18.000 de sinecuri.) Nici măcar nu se “mai dă câte ceva” palbabil, ci doar promisiuni şi minciuni. Nesfârşite promisiuni. Începând cu pensiile, care ar putea fi mărite şi mâine, dar se minte cu neruşinare că nu se poate din cauza PNRR.

Sigur, o cauză majoră pentru această stare de fapt e şi războiul din Ucraina. Dar nu din cauza războiului, România nu poate, nu ştie să tragă bani europeni. Nu din cauza războiului au fost acele nesfârşite bâlbâieli pe tema energiei. Nu din cauza războiului 90% din bugetul ţării se duce pe pensii şi salarii. Nu din cauza războiului, avem pensionari speciali cu pensii enorme fără să fi contribuit un leu la ele, iar pe de altă parte pensionari în sărăcie după ce au lucrat 45 de ani. Nu din cauza războiului, în loc să restructurezi un aparat administrativ de dimensiunea unui mastodont, îl faci şi mai mare. Aici e incompetenţă şi corupţie. Cu toate acestea, cu cine votează românii? Pe primele două locuri în sondaje sunt PSD şi PNL. Nu-i o dovadă de Sindrom Stockholm?

 

 

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

22 de minute ago

Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea

Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai…

O oră ago

Cod galben de averse şi grindină. Banatul nu scapă de vremea rea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de averse, grindină…

2 ore ago

Timișorenii sunt așteptați să participe la evenimentele ocazionate de Ziua Europei.

Pe data de 9 mai, la Timișoara se va sărbători Ziua Europei. Casa de Cultură…

4 ore ago

DRDP Timișoara continuă cu amplasarea de parapet median pe Centura Timișoarei

Începând de joi, 9 mai, Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara va relua operațiunea de…

4 ore ago

Echipa Facultății de Drept Timișoara a obținut Premiul pentru cele mai bune pledoarii scrise din concursul Moot Competition

Echipa Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest Timișoara a participat, la Praga, în…

5 ore ago