Primăria Timişoara

Albinuțele și bondarii, disputa ultimei ședințe de plen a CLT. Consilierii locali s-au contrat jumătate de oră pentru a aproba unanim Strategia verde a Timișoarei

Consilierii locali timișoreni au găsit un nou subiect de dispută, acest timp de discuții oferind tot mai multe motive de zâmbete pentru cetățenii care își urmăresc aleșii. Marți, câțiva dintre aceștia s-au chestionat pe tema albinuțelor, bondarilor, a pajiștilor urbane și a parcurilor pe care primarul Dominic Fritz dorește să le amenajeze sau reamenajeze în Timișoara. Oficial, punctul care a oferit sursa distracției a fost „Strategia dezvoltării spațiilor verzi a Municipiului Timișoara 2010 – 2020”

Disputele din plenul ședințelor Consiliului Local Timișoara oferă tot mai multe momente de detașare pentru public, ca dovadă și jumătatea de oră în care o parte din consilierii locali, respectiv viceprimarul Ruben Lațcău și primarul Dominic Fritz, s-au contrat pe tema gazonului, a pășunilor și albinuțelor, în termeni tehnici pe strategia care orașul o va avea în domeniul spațiilor verzi.

Imediat cum proiectul a fost anunțat la vot de președintele de ședința, Roxana Iliescu, consilierul local Simion Moșiu de la PNL a cerut să ia cuvântul.

Numele oficial al punctului dezbătut a fost Proiect de hotărâre privind aprobarea Actualizării și prelungirii ”Strategiei dezvoltării spațiilor verzi a Municipiului Timișoara 2010 – 2020”. în aceste condiții, Moșiu a vrut să dacă prelungirea e una a situației actuale. Răspunsul a venit extrem de prompt de la viceprimarul Lațcău, atât de prompt că liberalul nici nu a reușit să ducă la bun sfârșit fraza la microfon. Este o strategie nouă, de fapt, doar denumirea de prelungire e una mai puțin nimerită, a fost răspunsul.

”Distracția” lui Moșiu a venit de la propunerea lansată de curând de actuala administrație de a amplasa în oraș pajiști urbane care să țină locul gazonului, spunându-se că această variantă ar fi mai ieftină.

„Sunt niște spații verzi pe care le-am moștenit de mai mult de 150 de ani, știu că strategia dumneavoastră este cu totul alta, cu albinuțe și bondari în loc de iarbă și gazon, dar nu se poate aplica peste tot. Știți problematica Pădurii Verzi. Sau dacă vrem albinuțe și bondari ne plimbăm la Șag, la Ghiroda, dar chiar în centru… Ați văzut că în Parcul Civic s-a reușit pe câțiva metri de pășune cu plante inclusiv ambrozie să fie lăsate. Considerați că e o strategie bună pentru Timișoara Capitală Culturală?”, conform lui Moșiu.

Lațcău a replicat, vorbind despre ce a lăsat în urmă administrația liberală legat de parcul amintit, despre foraje de unde ar urma să se extragă apa pentru udat gazonul și de lipsa debitului acestora.

În aceiași notă umoristică, Moșiu a întrebat cum se va face selecția între țânțari și albinuțe și bondari, acum că acțiunea de dezinsecție a fost pornită.

„În acest document nu apare nimic legat de albine”, a replicat Ruben Lațcău.

În discuție a intrat și fostul viceprimar Dan Diaconu, el dorind să discute despre aceleași albinuțe și bondari.

„Problema albinuțelor și a bondarilor este una reală ridicată de domnul Moșiu și nu poate fi explicată prin faptul că aceste lucruri nu apar în strategie (…). Suprafețele existente ocupate cu plante floricole nu pot fi mărite, cu excepția introducerii de pajiști pe suprafețele care înglobează și respectivele zone cu plante floricole. Asta votăm: bondăreii și albinuțe. Nu votăm doar acele kilograme de maculatură. De asemenea, votăm faptul că în toate amenajările cu plante floricole se va avea în vedere amenajarea cu plante perene, excepție fac amenajările istorice. Poate că e un lucru bun, eu nu zic că nu e un lucru bun. Dar poate ar fi trebuit dezbătut într-o formă sau alta. De asemenea, se discută despre arborii care vor fi plantați pe aliniamente, deși suntem sub niște contracte, deci este mai mult decât tona de maculatură”, a spus liberalul.

Toată discuția s-a dovedit a fi fără efecte, până la urmă acest punct a fost votat de toți consilierii prezenți, cu o singură excepție, o abținere.

Dar, disputa…verde nu s-a încheiat aici, aceasta pentru că Dan Diaconu a dorit să afle de la primar dacă acesta are între obiective reamenajarea vreunui parc.

„Vom începe și în Parcul Botanic, așa cum am promis, dincolo de proiectul cu iluminatul public, o să reintroducem și sera științifică acolo. O să avem parc și în Ciarda Roșie, este cuprins în buget și se lucrează la tema de proiectare. După cum știți, se lucrează pentru o mare zonă de agrement în nord, va fi un parc nou. Deci, cu siguranță vom vedea mai multe parcuri. Poate nu să tăiem panglica, dar nu asta este important, ci important este să punem lucrurile într-o direcție bună”, a răspuns Dominic Fritz.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Anunţ Ghiroda

Anunț public privind depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu COMUNA GHIRODA anunță publicul…

2 ore ago

La Timișoara are loc Festivalul Muzicii de Cameră, în organizarea UVT

În luna mai, Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara organizează…

2 ore ago

Continuă operațiunile de măturat stradal. E necesară parcarea alternativă

La Timișoara continuă campania de salubrizare stradală începută pe străzi, în luna aprilie. Această campanie…

2 ore ago

Accident pe Calea Buziaşului. Un pieton, în stare gravă după ce a fost acroşat de o autoutilitară

Incident rutier grav, marţi în jurul orei 9.30 pe Calea Buziaşului. Un muncitor care lucrează…

2 ore ago

Oţelul are 2-0 în finala campionatului de futsal cu CFR Timişoara

Decizia de a menaja titularii şi a juca cu rezervele în ultimul meci din play-off…

3 ore ago

Nicolae Robu nu e nici ipocrit şi nici populist, precum timişorenii de la care aşteaptă voturi. Astfel că vrea pensie specială

Motto: “Am spus că sunt de acord cu pensiile speciale. Eu nu sunt ipocrit. Nu…

4 ore ago