Luni, Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș a găzduit un eveniment organizat de către Prefectura Județului Timiș și Uniunea Națională a Patronatului Român (UNPR), în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș.
Parte a campaniei naționale inițiate de UNPR, întâlnirea a vizat realizarea unui dialog constructiv între reprezentanții mediului de afaceri, ai corpurilor profesionale și reprezentanții instituțiilor de control din județul Timiș, pentru a identifica posibilitățile de colaborare, în demersul comun de a reduce cât mai mult numărul firmelor cu abateri privind legalitatea în activitățile lor economice, precum și numărul reprezentanților instituțiilor de control care comit abuzuri în procesul de control pe care îl efectuează.
Discuțiile au fost conduse de Subprefectul Județului Timiș, Sorin Ionescu.
”Ne-am întrunit astăzi într-o ședință de lucru solicitată de Uniunea Națională a Patronatului Român, cu reprezentanți ai mediului de afaceri și ai instituțiilor din Timiș cu atribuții de control: ITM, DSVSA, ISU, ANAF. Pe de o parte, este esențială colaborarea în demersul comun de a reduce cât mai mult numărul firmelor cu abateri privind legalitatea în activitățile economice, iar pe de altă parte, ne concentrăm atenția în vederea reducerii numărului reprezentanților instituțiilor de control care comit abuzuri în procesul de control pe care îl efectuează”, a spus subprefectul Sorin Ionescu, la eveniment.
În intervenția sa, președintele CCIA Timiș, Florica Chiriță, a făcut referire la misiunea organizației camerale de a reprezenta interesele membrilor şi ale comunității de afaceri în raport cu autorităţile publice locale și centrale.
“Consider că prevenția este cel mai important lucru și că oferind companiilor șansa de a sta față în față cu organul de control conduce la respectarea legii și la diminuarea sau dispariția oricăror nereguli sau abuzuri. Rolul CCIAT de vector de business cu potențial de a genera coeziune între mediul de afaceri și autoritățile statului conduce la conturarea unei elite de afaceri mai puternice, fundamentată pe principii și valori etice. Realizarea unui astfel de dialog este absolut necesar pentru realizarea unui climat sănătos și doar prin eforturi concertate și o mobilizare exemplară a principalilor actori politici și economici din județ se pot contura direcții strategice convergente, favorabile unei dezvoltări social-economice sustenabile”, a spus președintele CCIAT, Florica Chiriță.
Inspectoratul Teritorial de Muncă a atras atenția asupra numărului deloc de neglijat al accidentelor de muncă mortale, activitatea instituției urmând a se concentra pe prevenirea și combaterea acestui fenomen prin controale referitoare la respectarea legislației în domeniul sănătății și securității în muncă;
DSVSA Timiș a informat că activitatea instituției implică realizarea a două controale la începutul activității unui agent economic (evaluarea și audit), urmarea cărora se stabilește gradul de periculozitate. Ulterior, controalele tematice derivă din specificul perioadelor în care acestea se desfășoară. S-a arătat că în ultimii doi ani nu s-au înregistrat toxinfecții alimentare în județ, însă problemele depistate vizează, spre exemplu în această perioadă, depozitarea necorespunzătoare a băuturilor (apa, suc, bere).
ISU Banat a semnalat apariția frecventă a unor deficiențe apărute după obținerea autorizației specifice, cum ar fi blocarea căilor de acces, neîntreținerea și neasigurarea instalațiilor, altele.
Garda de Mediu a semnalat frecvența ridicată a nerespectării prevederilor OUG nr.92/2021 privind regimul deșeurilor și nerespectarea autorizației sau a condițiilor din autorizare. S-a atras atenția asupra faptului că amenzile sunt foarte mari, incendierea sau îngroparea deșeurilor constituind infracțiuni. De asemenea, sunt semnalate deficiențe la colectarea selectivă a deșeurilor.
Direcția Generală a Finanțelor Publice a semnalat unele probleme cu referire la: diverse scutiri (în special cele aferente salariilor) cu respectarea condiției teritorialității; anularea codului de TVA (sediu sau mandat administrator expirat); deductibilitatea TVA, marje de profit scăzute, prețuri de transfer, pierderi fiscale înregistrate în mod consecutiv.
Direcția de Sănătate Publică învederează că principala problemă cu care se confruntă rezidă din activitatea UAT-urilor care eliberează fără o prea mare rigurozitate acordurile de funcționare celor care produc poluare (spălătorii auto, tinichigerii, ateliere de vulcanizare, comerț cu amănuntul în magazine situate la parterul imobilelor de locuințe).
Inspectoratul Teritorial în Construcții a menționat faptul că majoritatea controalelor vizează construcțiile edificate cu finanțare europeană sau prin PNDL, investiții private de mari dimensiuni. Problemele identificate vizează lipsa autorizației de construcție, nerespectarea condițiilor acesteia, nerespectarea proiectului și efectuarea lucrărilor în regie proprie. Foarte multe sesizări sunt adresate în mod eronat instituției în dauna UAT-urilor, un proiect de act normativ ce vizează edictarea unui Cod al Construcțiilor fiind în dezbatere publică.
AJOFM înregistrează disfuncționalități in aplicarea prevederilor art.10 din Legea nr.76/2002 (anunțarea locurilor de muncă vacante).
IPJ Timiș a semnalat probleme în ceea ce privește sistemele de securitate și depozitarea unor substanțe periculoase (in special erbicide) cu termen de valabilitate expirat.
Organizatia patronală UGIR a semnalat faptul că mediul de afaceri se informează în special de la surse private și arareori de la instituțiile publice și a propus câteva soluții concrete. Ex. platforma REVISAL permite încălcarea legislației în ceea ce privește numărul de ore de munca/ zi. Recomandă ca Garda de Mediu să se orienteze către agenții economici care au ca obiect de activitate transportul și manipularea deșeurilor.
O situație specială a fost semnalată la nivelul medicilor de familie, cu referire la lipsa de personal cauzată de cadrul legislativ nefavorabil care implică atribuții care nu au legătură cu obiectul muncii acestora, inechități în cadrul contractelor cu Casa de Asigurări de Sănătate, nefuncționarea sistemelor informatice.
Instituția Prefectului Județul Timiș și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș vor organiza o întâlnire între Direcția de Sănătate Publică, Casa de Asigurări de Sănătate, asociațiile patronale și companiile din sectorul medical.
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 20.11.2024, unde se vor executa reparaţii…
Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…
G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…