Albinuțele și bondarii, disputa ultimei ședințe de plen a CLT. Consilierii locali s-au contrat jumătate de oră pentru a aproba unanim Strategia verde a Timișoarei

Consilierii locali timișoreni au găsit un nou subiect de dispută, acest timp de discuții oferind tot mai multe motive de zâmbete pentru cetățenii care își urmăresc aleșii. Marți, câțiva dintre aceștia s-au chestionat pe tema albinuțelor, bondarilor, a pajiștilor urbane și a parcurilor pe care primarul Dominic Fritz dorește să le amenajeze sau reamenajeze în Timișoara. Oficial, punctul care a oferit sursa distracției a fost „Strategia dezvoltării spațiilor verzi a Municipiului Timișoara 2010 – 2020”

Disputele din plenul ședințelor Consiliului Local Timișoara oferă tot mai multe momente de detașare pentru public, ca dovadă și jumătatea de oră în care o parte din consilierii locali, respectiv viceprimarul Ruben Lațcău și primarul Dominic Fritz, s-au contrat pe tema gazonului, a pășunilor și albinuțelor, în termeni tehnici pe strategia care orașul o va avea în domeniul spațiilor verzi.

Imediat cum proiectul a fost anunțat la vot de președintele de ședința, Roxana Iliescu, consilierul local Simion Moșiu de la PNL a cerut să ia cuvântul.

Numele oficial al punctului dezbătut a fost Proiect de hotărâre privind aprobarea Actualizării și prelungirii ”Strategiei dezvoltării spațiilor verzi a Municipiului Timișoara 2010 – 2020”. în aceste condiții, Moșiu a vrut să dacă prelungirea e una a situației actuale. Răspunsul a venit extrem de prompt de la viceprimarul Lațcău, atât de prompt că liberalul nici nu a reușit să ducă la bun sfârșit fraza la microfon. Este o strategie nouă, de fapt, doar denumirea de prelungire e una mai puțin nimerită, a fost răspunsul.

”Distracția” lui Moșiu a venit de la propunerea lansată de curând de actuala administrație de a amplasa în oraș pajiști urbane care să țină locul gazonului, spunându-se că această variantă ar fi mai ieftină.

„Sunt niște spații verzi pe care le-am moștenit de mai mult de 150 de ani, știu că strategia dumneavoastră este cu totul alta, cu albinuțe și bondari în loc de iarbă și gazon, dar nu se poate aplica peste tot. Știți problematica Pădurii Verzi. Sau dacă vrem albinuțe și bondari ne plimbăm la Șag, la Ghiroda, dar chiar în centru… Ați văzut că în Parcul Civic s-a reușit pe câțiva metri de pășune cu plante inclusiv ambrozie să fie lăsate. Considerați că e o strategie bună pentru Timișoara Capitală Culturală?”, conform lui Moșiu.

Lațcău a replicat, vorbind despre ce a lăsat în urmă administrația liberală legat de parcul amintit, despre foraje de unde ar urma să se extragă apa pentru udat gazonul și de lipsa debitului acestora.

În aceiași notă umoristică, Moșiu a întrebat cum se va face selecția între țânțari și albinuțe și bondari, acum că acțiunea de dezinsecție a fost pornită.

„În acest document nu apare nimic legat de albine”, a replicat Ruben Lațcău.

În discuție a intrat și fostul viceprimar Dan Diaconu, el dorind să discute despre aceleași albinuțe și bondari.

„Problema albinuțelor și a bondarilor este una reală ridicată de domnul Moșiu și nu poate fi explicată prin faptul că aceste lucruri nu apar în strategie (…). Suprafețele existente ocupate cu plante floricole nu pot fi mărite, cu excepția introducerii de pajiști pe suprafețele care înglobează și respectivele zone cu plante floricole. Asta votăm: bondăreii și albinuțe. Nu votăm doar acele kilograme de maculatură. De asemenea, votăm faptul că în toate amenajările cu plante floricole se va avea în vedere amenajarea cu plante perene, excepție fac amenajările istorice. Poate că e un lucru bun, eu nu zic că nu e un lucru bun. Dar poate ar fi trebuit dezbătut într-o formă sau alta. De asemenea, se discută despre arborii care vor fi plantați pe aliniamente, deși suntem sub niște contracte, deci este mai mult decât tona de maculatură”, a spus liberalul.

Toată discuția s-a dovedit a fi fără efecte, până la urmă acest punct a fost votat de toți consilierii prezenți, cu o singură excepție, o abținere.

Dar, disputa…verde nu s-a încheiat aici, aceasta pentru că Dan Diaconu a dorit să afle de la primar dacă acesta are între obiective reamenajarea vreunui parc.

„Vom începe și în Parcul Botanic, așa cum am promis, dincolo de proiectul cu iluminatul public, o să reintroducem și sera științifică acolo. O să avem parc și în Ciarda Roșie, este cuprins în buget și se lucrează la tema de proiectare. După cum știți, se lucrează pentru o mare zonă de agrement în nord, va fi un parc nou. Deci, cu siguranță vom vedea mai multe parcuri. Poate nu să tăiem panglica, dar nu asta este important, ci important este să punem lucrurile într-o direcție bună”, a răspuns Dominic Fritz.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Spațiile roșii văd în alb și negru spațiile verzi a spus: (iunie 22nd, 2022 at 08:24 )

Dacă Moșiu nu știe să caute pe www un articol despre spațiile verzi, putea să dea un telefon cuiva, unui specialist. Se presupune că atunci când iei cuvântul, te documentezi în avans.
„Bondărei și albinuțe” este un mișto de securist de cartier periferic. Iar acum 150 de ani, e mai probabil ca pajiștile smălțate de flori să fi ocupat locul pe care azi avem gazon pur sau amestecuri de gazon. Pe-atunci, nu existau nici mașini de tuns gazonul, nici Cristești, iar un primar cu nume nemțesc nu era prilej de revoltă a oltenilor dezrădăcinați.

Fotografia este exceptională: cu Tabără jr. râzând, iar Dominic Fritz privind serios în documente. Trecutul (încă tânăr!) râzând șmecherește de prezent!
Ar merge pe coperta unei cărți de memorialistică scrisă de Herta Muller (din perioada timișoreană). Dac-ar cuprinde și perioada post-comunistă (presupunând că Herta Muller și-ar învinge greața și-ar trăi la Temesvar), i-aș sugera și titlul: „Același zâmbet, neschimbat, aceeași competență”

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Flavius Biea

Biea îşi pune centura în joc sâmbătă. Vineri are loc cântarul oficial

Gala Boxing Fighting Championship 4 „Biea luptă pentru România”, va avea loc sâmbătă, începând cu ora 20 la Sala Constantin Jude. Cântarul oficial se va desfăşura, vineri, 26 aprilie, de la ora 18.00, la Iulius Town. După o carieră impresionantă la amatori, unde a câștigat 9 titluri de campion național, 3 titluri de campion european,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Biea îşi pune centura în joc sâmbătă. Vineri are loc cântarul oficial
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”

Dacă la 67 de ani unii îşi plimbă nepoţii prin parc, un „peşte bătrân” se ocupa cu racolarea tinerelor cu probleme pe care le trimitea la „produs”. Joi, poliţiştii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Timișoara, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Timiș, au efectuat 3 percheziţii domiciliare, în Timișoara, la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată

Învățământul dual a fost unul dinte cele mai discutate subiecte de pe ordinea de zi a întâlnirii membrilor guvernului veniți la Timișoara cu mediul de afaceri local. Această zonă e clar mai puternic dezvoltată decât Moldova, iar necesitatea de forță de muncă e mult mai mare, a spus premierul Marcel Ciolacu. Evoluția României este clar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Învățământul dual a fost unul dinte cele mai discutate subiecte de pe ordinea de zi a întâlnirii membrilor guvernului veniți la Timișoara cu mediul de afaceri local. Această zonă e clar mai puternic dezvoltată decât Moldova, iar necesitatea de forță de muncă e mult mai mare, a spus premierul Marcel Ciolacu. Evoluția României este clar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată
Pe cai mari, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri, Nicolae Robu și Alfred Simonis promit să se înțeleagă atunci când vor fi primar și președinte de consiliu județean. Vor fi ”prieteni” și vor colabora pentru județ și pentru atragerea de noi investiții. Nu au fost prieteni când unul era primar și unul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis și Robu, cei mai buni prieteni ”administrativi”. Cei doi promit că vor colabora pentru județ și Timișoara
Dacă la 67 de ani unii îşi plimbă nepoţii prin parc, un „peşte bătrân” se ocupa cu racolarea tinerelor cu probleme pe care le trimitea la „produs”. Joi, poliţiştii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Timișoara, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Timiș, au efectuat 3 percheziţii domiciliare, în Timișoara, la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”
Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor. Intervalul de depunere: 14.05.2024-26.06.204* sau până când valoarea proiectelor depuse este de cel puțin 110% din valoarea alocării sesiunii Fonduri disponibile: 124.692,42 Euro Ghidul solicitantului este disponibil pe site-ul GAL Colinele Recaș, la adresa: https://galcolinelerecas.com/apeluri-deschise/.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor
Primăria Municipiului Timișoara și Arhiepiscopia Timișoarei vor semna, în perioada imediat următoare, un contract de închiriere a imobilului de pe bulevardul Loga nr. 3, în vederea desfășurării activității Grădiniței cu Program Prelungit nr. 19. Clădirea cu demisol, parter și etaj, în suprafață totală de 1.145,3 mp, a fost verificată deja de către echipe de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grădinița cu Program Prelungit nr. 19 are asigurat un spațiu adecvat pentru funcționare
Elevii interesați să vadă cum e viața de studenți pot participa și în acest an la proiectul West Summer University (WSU), universitatea de vară destinată elevilor începând cu vârsta de minimum 16 ani, organizat la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), care simulează toate aspectele vieții de student. În acest an, acesta va avea loc...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vară revine cu o nouă ediție a Școlii de Vară. Elevii vor afla cum e să fii student
Sediul Prefecturii Timiș găzduiește de la această oră ședința Guvernului României. În frunte cu primul ministru, Marcel Ciolacu, miniștrii dezbat  în sedință  mai multe proiecte.  Lista include și trei asemenea proiecte extrem de importante pentru județ. Vorbim despre cele referitoare la Institutul Oncologic, cel de aprobare a indicatorilor pentru noul stadion care va fi ridicat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectele noului stadion, al Institutului Oncologic și cel al PTF Beba Veche au fost aprobate in ședința de guvern de la Timișoara
Top