Invatamant

Centrul de Cercetare în Informatică al Universității de Vest a fost extins cu un proiect european în valoare de un milion de euro

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) a demarat proiectul Infrastructurii de calcul și stocare a Centrului de Cercetare în Informatică al Universității de Vest din Timișoara pentru oferirea de servicii de tip Cloud și servicii de calcul de înaltă performanță – infrastructură realizată în cadrul proiectului MOISE.

Proiectul MOISE este cofinanţat din Programul Operaţional Competitivitate 2014 -2020 și are o durată de 24 luni, valoarea contractului de finanțare fiind de 5.695.580,54 lei, din care 4.851.360,61 lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Obiectivul general al proiectului MOISE este creșterea capacității, în scopul ridicării nivelului de competitivitate pe plan internațional al Universității de Vest din Timișoara, prin modernizarea infrastructurii de calcul și stocare existentă în cadrul Centrului de Cercetare în Informatică (CeRiCS), din cadrul Facultății de Matematică și Informatică, pentru a permite creșterea ofertei de servicii de tip Cloud, servicii de HPC și integrarea în structuri internaționale de tip Cloud și Infrastructuri masive de date.
„Extinderea capacității de calcul și de stocare a Centrului de Cercetare în Informatică face posibilă continuarea unei tradiții binecunoscute a Universității de Vest din Timișoara, care s-a consacrat ca unul dintre principalii furnizori de putere de calcul și de date din țară, dar și prin specialiştii care s-au format aici, deschizând noi oportunităţi pentru realizarea unor cercetări de excelenţă şi pentru creşterea nivelului de pregătire al viitorilor absolvenţi.”, a spus Marilen Pirtea, rectorul UVT.
„Caracterul unic al acestei extensii este dat de crearea unui centru de date de tip container: acesta respectă cele mai moderne standarde de redundanță și siguranță, este modular și extensibil, eficient și cu o disponibilitate înaltă de funcționare și de acces la date. Nu în ultimul rând, integrarea Containerului cu Grădina Urbană a UVT subliniază caracterul deschis al informaticii, integrarea domeniului într-un ecosistem academic, în termeni de pregătire a studenților și de aplicabilitate către un mediu sustenabil, incluziv și cu caracter interdisciplinar.”, a spus și managerul proiectului MOISE și director al CeRiCS, Viorel Negru.

Facultatea de Matematică este una dintre primele facultăți înființate în cadrul universității, în anul 1948. În prezent poartă denumirea de Facultatea de Matematică și Informatică, fiind compusă din două departamente: Matematică, respectiv Informatică, specializarea Informatică fiind înființată în 1971 (info.uvt.ro).
Centrul de Cercetare în Informatică (CeRiCS) și-a început activitatea în 1994 (prin crearea Laboratorului de Inteligență Artificială și Calcul Paralel), fiind acreditat la nivel național în anul 2000. În ultimii 25 de ani, în cadrul centrului s-au derulat peste 100 de proiecte de cercetare, din care peste 40 internaționale (research.info.uvt.ro). Prin proiecte de infrastructura (15, din care 7 la nivel european) s-a asigurat o infrastructură de cercetare performantă și integrată în rețele de infrastructuri de cercetare la nivel național și european (hpc.uvt.ro).
Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

2 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

3 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

3 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

5 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

5 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

6 ore ago