Timp liber

Muzeul Național al Banatului organizează Conferința internațională „Sarmații și „ceilalți”: culturi nomadice și sedentare în Europa Centrală și de Est”

În premieră națională, Muzeul Național al Banatului împreună cu Institutul de Arheologie din cadrul Academiei Române, Filiala Iași și sprijinul Consiliului Județean Timiș, organizează un simpozion internațional dedicat culturii sarmaților din Eurasia.

Încă din septembrie 2020, Muzeul Național al Banatului din Timișoara și-a propus organizarea unui simpozion internațional dedicat culturii sarmaților din Eurasia. Însă din cauza pandemiei de SARS-COV2 a tot fost amânat evenimentul pentru anul 2021, fiind însă posibilă organizarea lui abia în vara lui 2022. Noua situație economică devastatoare, precum și izbucnirea războiului din Ucraina, a obligat organizatorii să restrângă subiectul conferinței, la titlul următor: „Sarmații și „ceilalți”: culturi nomadice și sedentare în Europa Centrală și de Est”, în prima jumătate a mileniului I.

La manifestarea științifică se vor întâlni peste 50 de participanți din diverse țări (cum ar fi România, Serbia, Ungaria, Republica Moldova, SUA, Polonia, Germania) cu interes de cercetare pentru tema evenimentului. Conferința internațională – prima de acest fel din România – își propune să sprijine comunicarea între specialiștii tineri și cei consacrați pentru a discuta despre culturile nomadice și sedentare din Europa Centrală și de Est în prima jumătate a mileniului I d.Hr. (cu accent principal pe sarmați) și de a dezbate științific ultimele descoperiri arheologice și antropologice în domeniu.

Abordările vor fi diferite (prelegeri, prezentări-poster, display de ceramică) și vor permite specialiștilor din diverse țari să facă schimb de cunoștințe și abilități metodologice pe diverse teme (de istorie, arheologie, antropologie, arheozoologie).

Timișoara a fost aleasă ca loc propice pentru o astfel de întâlnire științifică, datorită poziției sale între Est și Vest, fiind situată într-o zonă în care, în vremuri istorice, se știe că au conviețuit oameni de origine etnică și stil de viață diferit. Muzeul Național al Banatului, gazda principală a evenimentului (care anul acesta împlinește 150 de ani de existență) este o importantă instituție culturală din România, cu o colecție impresionantă de antichități din epoca sarmatică. Toată organizarea conferinței internaționale nu ar fi fost posibilă fără sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș și parteneriatul pe care îl au muzeele din Timișoara cu Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Share
Published by
Marcel Hoster
Tags: MNBsarmati

Recent Posts

Aproape 12.000 de timișeni fără curent electric. CJT cere intervenția rapidă a echipelor distribuitorului de electricitate

Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare…

11 minute ago

ANAF avertizează asupra unor noi mesaje false în numele instituției

Contribuabilii români sunt avertizați de Agenția Națională de Administrare Fiscală cu privire la reapariția unor…

56 de minute ago

Noul Cinema Studio e gata! Din 6 decembrie publicul e așteptat la proiecții de filme de cea mai bună calitate/FOTO

Clădirea cinematografului Studio, din centrul Timișoarei, a fost finalizată. După o investiție de cinci milioane…

O oră ago

Alegeri prezidenţiale. S-au deschis urnele în diaspora. Aproape 5.000 de români au votat

Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot…

3 ore ago

Avertizare de la Rețele Electrice Banat. Cod Roşu de viscol puternic în vestul ţării. Avarii în 61 de localităţi

În vestul ţării este Cod Roşu de viscol puternic. Vineri dimineața, la ora 10.00, ca…

4 ore ago

Dumbrăvița are nevoie de puncte în meciul cu Șelimbăr

Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2.…

5 ore ago