Dominic Fritz nu a primit cu prea multă fericire vestea blocării de la vot în Guvernul României a Ordonanței de Urgență nr. 42, care se referă la acordarea de finanțare de la bugetul de stat pentru proiectul Timișoara Capitală Europeană a Culturii. Chiar dacă se tăiase deja din bugetul inițial, se pare că acum municipalitatea va primi și mai puțini bani, după ce președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, ar fi blocat includerea OUG pe lista celor supuse dezbaterii în ultima ședință de guvern, solicitând alocarea de bani mai mulți spre administrația județeană.
Primarul Timișoarei susține că tăierea banilor va afecta inclusiv investițiile asumate de oraș în proiectul TM 2023.
”Povestea cu OUG 42, adică legislația specifică pentru Capitala Culturală, este una lungă. În 2019 s-au alocat PMT, pentru partea de investiții, peste 100 milioane de lei, pentru diferite investiții în infrastructura culturală, foarte important pentru Timișoara. Pe baza acestuia, PMT a pornit proiecte de investiții în valoare de aproape 190 milioane de lei, toate cinematografele sunt în execuție, MultipleXity, centrul multicultural, deci noi avem contracte în derulare de această valoare. Așa că am cumva luat act cu oarecare surprindere că ultima variantă de care știu a ordonanței prevede ca Timișoara să primească doar 72 de milioane de lei pentru aceste investiții. Acum înțeleg că a fost retras și se vor tăia și mai mulți bani, asta va afecta lucrările pe care le avem în derulare și care trebuie să fie gata la anul. Mesajul meu este că noi ne asumăm acest titlu, ca oraș, și pe parte de investiții, și pe parte de program cultural”, a spus Fritz, comentând informația blocării ordonanței respective.
Dar, primarul e optimist și speră că guvernul va susține totuși investițiile asumate de oraș, proiectul fiind unul de rang național.
”Eu cred că este totuși un titlu de anvergură național și de aceea mă aștept ca Guvernul României să se țină de cuvânt și să finanțeze și pe partea de investiții, și pe partea de program cultural, dar, încă o dată, noi oricum mergem înainte. Această capitală este responsabilitatea municipiului Timișoara, luăm foarte mult în serios această responsabilitate și de aceea vom duce la bun sfârșit toate aceste proiecte. Am pornit cu promisiuni ferme și chiar codificate în vechea ordonanță 42, de peste 100 milioane de lei, și de aceea nu pot să fiu încântat de aceste discuții, de a tăia acești bani și de a le da CJ, care nu a pornit niciun singur proiect de infrastructură culturală, chiar dacă era prevăzut câteva milioane de lei și pentru Biblioteca Județeană, dar acolo nu s-a mișcat. Vom vedea, eu încă am încredere în Guvernul României că va susține acest proiect de anvergură, o șansă istorică nu doar pentru Timișoara, ci pentru toată țara. Eu cu președintele CJ am o relație de colaborare instituțională care trebuie să funcționeze. Am spus foarte clar de toate proiectele pe care le avem în derulare, nu sunt proiecte politice, dimpotrivă, multe dintre ele au fost începute în mandatul anterior. Cred că Timișoara merită ca promisiunile făcute să fie onorate și să putem duce la bun sfârșit aceste investiții. Oricum le vom duce la bun sfârșit, indiferent cine mai bagă bățul prin gard, pentru că acest titlu va transforma, și sunt ferm convins că dincolo de orice fel de încercare de a deturna politic această șansă, el va transforma Timișoara și este o șansă pentru toată România, de a redefini imaginea României în toată Europa. Nu vom rata această șansă”, a mai comentat Fritz.
Vremea se încălzeşte până pe data de 10 ianuarie în toate regiunile ţării, astfel încât…
Suprafața verde din Timișoara s-a extins cu aproape 20.000 mp în anul 2024, în urma…
Nicolae Robu, consilierul preşedintelui CJ Timiş, Alfred Simonis, vrea să ştie care sunt… primii 1.000…
Primăvara acestui an va aduce la Timișoara primul firobuz nou cumpărat după ani buni fără…
Creștinii ortodocși pe rit vechi încep sărbătorile de iarnă pe 6 ianuarie, când e Ajunul,…
Handbalistul SCM Politehnica Timișoara, Răzvan Trif, a fost declarat cel mai bun apărător la Trofeul…