Timp liber

Cărți și romane pe care să le citești cel puțin o dată în viață

Sunt unele cărți, se știe, pe care nu te poți abține să nu le fi citit. Lucrări care au fost atât de importante pentru generația lor sau au avut o influență atât de mare asupra perioadei lor istorice încât trebuie neapărat citite pentru a înțelege cum a devenit societatea noastră ceea ce este astăzi.

Unele povești scot la iveală esența cea mai autentică a ființei umane, sentimentele care ne ghidează și instinctele primare care ne condiționează inevitabil alegerile; altele, pe de altă parte, povestesc despre lumi alternative și viitoruri distopice care s-au dovedit a fi aproape profetice pentru ceea ce suntem astăzi.

Cărțile și romanele care trebuie citite cel puțin o dată în viață sunt atât de multe, iar alegerea lor poate fi atât de personală, încât este imposibil să le grupăm pe toate într-o singură listă și nici măcar nu pot încăpea toată într-o librărie, dar noi am încercat totuși să alcătuim o enumerare scurtă.

Iată o selecție a acelor lecturi obligatorii, a acelor autori pe care nu poți să-i ratezi când intri într-o librărie. Titluri atemporale care te vor îmbogăți și îți vor oferi o experiență neașteptată, dulce, intensă, înfricoșătoare, angoasantă, iluminatoare… o mie de emoții care îți explodează în minte, imposibil de uitat. Ce mai aștepți? Dă fuga într-o librărie (chiar si online) și cumpără-ți măcar câteva dintre aceste titluri.

Război și pace, de Lev Nikolaevici Tolstoi

Unul dintre cele mai importante romane istorice din literatură, un portret precis al nobilimii ruse în epoca napoleoniană și o descriere exactă a perioadei în care se desfășoară evenimentele. Bucurii, temeri, tristeți și speranțe pun în mișcare personaje istorice și fictive într-o intrigă narativă complexă, condusă de un destin imprevizibil care leagă familiile protagoniste într-un mod aproape inevitabil. Un poem epic – așa cum îl definește însuși autorul – în care cele mai întunecate și cele mai blânde laturi ale sufletului uman sunt redate negru pe alb într-o operă convingătoare și mereu actuală.

Procesul, de Franz Kafka

K. este un funcționar de bancă, pragmatic și rațional. Într-o zi, doi funcționari guvernamentali se prezintă la domiciliul său și îl declară arestat, dar nu îl rețin în niciun fel și nici nu îl informează cu privire la acuzație. K. este sigur că este vorba doar de o neînțelegere și încearcă să ajungă la fondul situației cu logica sa caracteristică. Dar totul pare în ceață: instanța, interogatoriul, chiar și avocatul său nu-i explică situația sau demersurile pe care le face. Personajele enigmatice și povestea întunecată fac din această operă una dintre cele mai emblematice pentru stilul angoasant și depersonalizant al lui Kafka. Pentru mulți, este o capodoperă despre cum luciditatea nu poate prevala asupra inevitabilității unei justiții de neînțeles.

Moby Dick, de Herman Melville

Cea mai faimoasă balenă albă din istoria literaturii și o carte nelipsită din librărie. Herman Melville povestește urmărirea epică a căpitanului Ahab, Moby Dick, ca și cum ar fi o încrucișare între Vechiul Testament, un thriller, o piesă de Shakespeare și un tratat de zoologie metafizică. Și face acest lucru cu descrieri memorabile care rămân în minte pentru tot restul vieții. O capodoperă a literaturii americane și mondiale care trebuie neapărat citită.

Crimă și pedeapsă, de Fedor Michajlovic Dostoievski

Este cu adevărat o crimă să elimini o persoană dacă acea moarte poate fi benefică și poate salva viețile multora? Piesa ne poartă prin procesul psihologic al tânărului Raskol’nikov, care decide să ucidă un bătrân cămătar pentru a-și salva propria viață, convins de superioritatea sa morală și de ideea că are dreptate. O călătorie în adâncurile minții umane pe fundalul Petersburgului din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Thomas Mann, Muntele magic

Împăratul roman din secolul al II-lea ne este povestit ca niciodată până acum. Marguerite Yourcenar îl imaginează pe Hadrian scriindu-i o scrisoare la bătrânețe prietenului său Marcus Aurelius – viitorul său nepot adoptiv – în care îi povestește întreaga sa viață, triumfurile și înfrângerile sale, pasiunea sa pentru poezie, artă și cultură și dragostea pentru tânărul său iubit Antinous, într-o perioadă istorică în care nu se mai credea în zei, iar noua religie creștină nu se impusese încă.

O sută de ani de singurătate, de Gabriel García Márquez

Familia Buendía este povestită de-a lungul a șapte generații, începând cu progenitorul său, José Arcadio, fondatorul orașului Macondo la sfârșitul secolului al XIX-lea. Viețile membrilor familiei se intersectează și se desprind într-un univers de singurătate evocat de proza bogată, elaborată și somptuoasă a autoarei. O sută de ani de singurătate a devenit cel mai mare succes al lui Gabriel García Márquez și una dintre cele mai importante opere ale secolului XX, o carte de neratat într-o librărie.

În căutarea timpului pierdut, de Marcel Proust

Cea mai importantă operă a lui Marcel Proust, o capodoperă a literaturii universale datorită ambiției autorului: să înțeleagă esența timpului pentru a scăpa de constrângerile acestuia. Un tumult de emoții analizate de pana abilă a autorului. Marcel își povestește amintirile, mișcările sufletului său pentru a ne face să înțelegem realitatea pe care o trăiește, plină de introspecție, dragoste, durere și trădare, în căutarea constantă de a-și cuceri vocația literară. Personajele sunt analizate cu finețe, iar societatea este redată în cele mai profunde fațete ale sale.

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

„Miki Boxeru” primar

Când i s-a cerut rețeta succesului despre cum trebuie făcut curat în Timișoara pe malurile…

41 de minute ago

Primăria Timișoara pregătește proiectul Radialei Vest. Speră la obținerea de fondurile europene

Timișoara va beneficia de un nou coridor de mobilitate, este vorba de Radiala Vest, drumul…

19 ore ago

Moarte cu ceva semne de întrebare, în noaptea dinspre vineri spre sâmbătă, în Timișoara

La data de 4 ianuarie, în jurul orei 01:15, polițiștii Secției 3 Timișoara au fost…

21 de ore ago

Pieton care mergea printr-un loc nepersmis, surprins și accidentat mortal

Primul accident mortal în Timiș din noul an s-a produs sâmbătă dimineața. La data de…

21 de ore ago

Alfred Simonis, primul lider PSD care recunoaşte că partidul i-a dat voturi lui George Simion/VIDEO

Preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, a recunoscut, într-un dialog cu Marcel Ciolacu pe TikTok, că…

22 de ore ago

Barajul de la Surduc intră în reabilitare. Va fi achiziționat un utilaj amfibiu pentru reparații și întreținere

Administrația Bazinală de Apă (ABA) Banat va reabilita barajul lacului Surduc. Vor fi operate modificări…

22 de ore ago