Prefectura Timiş

Concluziile anchetei cerute de prefectul Ritivoiu. În Timiș sunt mult prea multe centre de permanență, care folosesc bani nejustificat

Timișul are un centru de permanență la 14.500 de locuitori, față de o medie națională de un centru la 54.924 locuitori, arată rezultatele anchetei ordonate de prefectul Mihai Ritivoiu. Tot ancheta derulată ar fi scos la iveală că aceste centre de permanență au decontat nejustificat sume de aproape 1,4 milioane de lei.

Mihai Ritivoiu a prezentat rezultatele anchetei cerute pentru a lămuri una dintre primele nemulțumiri pe care a avut-o de când a fost numit pe post, funcționarea centrelor de permanență. Așadar, raportul comisiei mixte de control al Centrelor de Permanență din Timiş a descoperit un prejudiciu (sume nejustificate) pe anul 2021 în valoare de 1.372.920 lei, reprezentând 26% din totalul sumelor alocate pentru cheltuielile administrative.

Marea problemă este legată de numărul foarte mare al acestor centre, dar și răspândirea neuniformă a acestora, zona urbană având exagerat de multe asemenea centre.

Timişul are 47 de centre de permanență (unul la 14.500 de locuitori). Restul țării are în total doar 355 de centre (unul la 54.924 locuitori). Avem de trei ori mai multe centre decât ceilalți. În Cluj, județ comparabil cu Timişul, sunt doar 4 centre de permanență. Avem centre de permanență înființate haotic prin județ. În zona de est, de la Racovița până la Margina, nu e niciunul. În schimb, există centre în două comune vecine, la o distanță de 4 kilometri. Foarte densă este repartiția centrelor în zona urbană: 17 în Timişoara, 4 în Lugoj, în condițiile existenței de spitale cu secții de Urgență. Trei centre din Timişoara sunt la câte 500 metri unul de altul. Între alte două este o distanță de zece minute pe jos. Există centre cu o medie 3-4 pacienți / zi”, a anunțat prefectul.

Conform acestuia, un centru din zona rurală nu a putut justifica 110.000 din cei 112.000 lei primiți. Centrele de permanență vor costa Timişul în 2022 aproximativ 35 milioane de lei.

Având în vedere aceste informații, Ritivoiu trage și o serie de concluzii.

O analiză strictă care poate începe doar acum, odată finalizat controlul şi având toate informațiile pe masă. Consultarea tuturor celor implicați: Minister, DSP, Casă de Asigurări, Medici de Familie, Urgență, Ambulanță. Elaborarea de propuneri legislative, promovarea centrelor în rândul cetățenilor. În mod clar, intenționez să reducem numărul de centre de permanență până în media națională. Sistemul centrelor de permanență este o soluție extrem de bună. Depindem de noi toți să o facem eficientă şi economică”, subliniază Ritivoiu.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Un Clumber Spaniel a câștigat trei dintre cele patru expoziții internaționale organizate la Timișoara

Vedeta incontestabilă a seriei de expoziții chinologice care au avut loc, în acest weekend la…

9 ore ago

Seria interminabilă de înfrângeri ale fetelor de la Poli continuă

9 înfrângeri la rând în campionat! Echipa feminină a Politehnicii a ratat şansa titlului, care…

14 ore ago

Amenajarea zonei în care au fost demolate cluburile ilegale, pe ultima sută de metri/Foto

Lucrările de amenajare a spațiului verde de pe malul Begăi, pe bulevardul Vasile Pârvan, au…

17 ore ago

La Timișoara va avea loc cea de a treia ediție a conferinței Women in Data Science

Miercuri, 15 mai, la Institutul de Cercetări Avansate de Mediu al Universității de Vest din…

17 ore ago

Întreruperi programate la furnizarea apei la început de săptămână

Marți, 14 mai, între orele 9-16 se va executa o conectare de conducte la intersecția…

17 ore ago

Jebelul, o comună în continuă dezvoltare prin proiecte europene şi nu numai/Foto

Prin banii europeni sau cei de la bugetul național, anul 2024 este cel mai mare…

17 ore ago